Am ajuns la un nou nivel al josniciei pe micile ecrane. Episodul pare minor în aparenţă, dar ascunde o frenezie, distructivă şi inconştientă, care ar trebui să-i îngrozească şi pe telespectatorii cei mai fideli şi necondiţionat adepţi ai manipulărilor de tip Realitatea TV şi Antena 3.
Lucrurile stau cam aşa. Eurostat, un fel de comisie de statistică a Comisiei Europene, şi-a exprimat public rezerve faţă de unele date trimise de România şi care compun deficitul bugetar. Informaţiile în discuţie vizau bilanţurile contabile ale unor companii de stat, CFR şi Termoelectrica. Pentru 2010, în cazul acestor două societăţi au fost trimise nişte estimări deoarece termenul de depunere a bilanţurilor a fost după data-limită de trimitere a datelor către Eurostat. Încă din 20 aprilie, deci acum o săptămână, guvernul a început reverificarea datelor în urma corespondenţei cu Eurostat. Situaţii similare s-au mai întâmplat şi în cazul raportărilor din Grecia, Danemarca şi Marea Britanie.
O ştire de nota 7 care, sigur, ar fi trebuit să intre în orice flux informaţional destinat publicului larg, dar care n-ar fi avut cine ştie ce succes. Însă manipularea face totul posibil. Ştirea a devenit senzaţională, a intrat în tronsonul de maximă audienţă a televiziunilor mai sus-menţionate, iar dezbaterile au avut ca laitmotiv următorul enunţ: guvernul a minţit Uniunea Europeană, am avut un deficit mai mare. Informaţiile de context care contraziceau acest enunţ au fost ignorate. Dacă, într-adevăr, România ar fi minţit cu bună-ştiinţă în ceea ce priveşte deficitul, efectele - mai ales în plan extern - ar fi fost extrem de grave: punerea sub semnul întrebării a acordului cu FMI, plasarea ţării într-o zonă de risc major, alături de Grecia, Portugalia sau Irlanda, neîncrederea pieţelor internaţionale. Rezultatul ar fi fost simţit direct în buzunare: inflaţie mai mare, curs de schimb mai mare, rate la bănci mai mari, oportunităţi mai puţine. Iar aceasta constituia un motiv de bucurie pentru aceste două televiziuni, politicienii şi analiştii invitaţi în respectivele emisiuni.
Aici am ajuns, ca un deficit mai mare să constituie un motiv de bucurie doar pentru că permite un nou atac la adresa guvernului. România se află în acest moment într-o situaţie pe muchie. Dincolo de declaraţiile complet neinspirate, cu miză electorală în primul rînd, inclusiv ale premierului Boc, cu ieşirea din recesiune la oră fixă, rămâne o realitate care ar trebui să ne facă pe toţi atenţi pentru că este vorba despre viitorul nostru. În următoarele luni ale acestui an se va tranşa drumul pe care o va lua economia României. Sigur că economia va rămâne în continuare un animal şchiop, care respiră greu, lovit de nenumărate boli. Dar va exista o şansă de însă nătoşire, iar aceasta este strîns legată de credibilitatea externă. Pentru că mult-lăudatul consum intern nu va creşte decât prin sprijin ex tern, fie că este vorba despre investiţii care înseamnă bani mai mulţi la buget şi noi locuri de muncă, fie că este vorba despre exporturi, care semnifică, până la urmă, cam acelaşi lucru. Şi, repet, situaţia este pe muchie. Totul se joacă încă şi, bineînţeles, când este vorba despre pieţe externe, percepţia, hrănită uneori doar de mass-media, ţine loc de realitate. Şi cum s-ar simţi un şomer care acum aplaudă de zor spectacolul de la Realitatea TV sau de la Antena 3 dacă ar afla că din cauza emisiunii "Guvernul Boc a minţit Uniunea Europeană" un investitor străin care era decis să vină în România pentru că salariile sunt mici, chit că nu avem autostrăzi, poate acum s-a răzgândit? Iar ipoteticul său viitor loc de muncă, creat de acest investitor şi care l-ar fi scos din foame, a dispărut? Ar mai aplauda de zor?
Să mai citim o dată informaţiile de mai sus şi, în plus, să adăugăm că FMI a spus că nu este nicio problemă cu modul de calcul al deficitului şi că eventualele diferenţe provin din nişte norme metodologice diferite. Să mai comparăm încă o dată aceste informaţii cu ceea ce a apărut la televizor. Şi să nu uităm că pateticele lacrimi de crocodil au fost înlocuite cu zâmbete care anunţă o mare bucurie că au mai prins guvernul cu ceva. Sigur, cu ceva neadevărat, dar ce mai contează? Dacă ar fi o simplă manipulare înseamnă că vă iau de proşti. Când însă se şi bucură înseamnă că încearcă să vă prindă într-o horă a nebuniei.