Momentul 1996 e crucial. Emil Constantinescu câştigă alegerile prezidenţiale. Dar, stupoare: după ce se vede cu sacii în căruţă la Cotroceni, îşi calcă angajamentul făcut în faţa lui Coposu, de a-l aduce pe Rege pe tron. Coposu, mort cu un an înainte, se învârte în mormânt. Tabăra anticomunistă se divide, jumătate se mulţumeşte cu înlocuirea lui Iliescu.
În timpul ăsta, departe de ţară, se petrecea un miracol hollywoodian: mai vârstnica principesă Margareta face cunoştinţă, bineînţeles întâmplător, cu un actor arătos şi cu zece ani mai tânăr. Focul se aprinde. Sentimentele nu ţin seama de vârstă şi nu pleacă urechea la suspiciuni, cum ar fi pedigriul junelui Duda, al cărui tată a fost secretar PCR, a deţinut funcţii în PSD şi, colac peste, ca să zicem aşa, pupăză, mai era şi bun prieten cu Ion Iliescu. Degeaba a bombănit bătrânul Rege, n-a avut spor în faţa femeilor. După doi ani de curte, căsătoria e gata. Radu Duda devine prinţ. La sfârşitul lui 2007, Regele trece peste legea salică şi o desemnează pe Principesa Margareta drept moştenitoare a tronului. Prinţul Nicolae este scos din joc. După decesul Regelui, Duda va deveni Prinţ Consort. Adevăratul conducător al Casei Regale a României. Trecuseră 60 de ani de la abdicarea din 1947.
Într-un articol din revista Căminul Românesc care apare la Geneva, Nicolette Franck, autoare a mai multor cărţi despre viaţa Regelui, afirmă că Duda a fost infiltrat în Familia Regală de serviciile secrete la ordinul lui Iliescu. Presa publică un document incendiar care provine din biroul fostului prim-secretar PCR Iaşi: un tabel cu nume de persoane şi datele la care PCR a aprobat ca acestea să devină persoane de sprijin pentru Securitate. Pe listă, Radu Duda, actor la Teatrul Naţional din Iaşi, pentru care PCR dăduse aprobare să devină persoană de sprijin a Securităţii la 9.03.1986. Şeful Securităţii Iaşi, Constantin Ciurlacu, susţinea în 2006 că lista este reală. Noul Prinţ respinge indignat toate acuzaţiile de colaborare cu Securitatea. De altfel, va şi obţine o patalama corespunzătoare de la CNSAS, în ciuda vociferărilor lui Mircea Dinescu.
Din toamna lui 2002, legăturile sale cu PSD se oficializează: devine emisar pentru integrare euroatlantică al guvernului Năstase. Se molipseşte de apetitul pentru afaceri dubioase şi implică Familia Regală în scandalul fregatelor britanice, pentru achiziţionarea de la fier vechi a cărora, spune presa, s-ar fi dat o mită de 7 milioane de lire sterline. Schimbarea de putere din 2004 nu înseamnă o schimbare şi pentru Duda. El rămâne emisar al guvernului DA, graţie punţilor trainice care leagă PSD de PNL.
Estimp, Regele Mihai dispare tot mai mult de pe scena publică. Imaginea sa se topeşte. Prezenţele sale devin tot mai decorative. În toate ocaziile, ceremonii, sărbători, singurul care vorbeşte pentru Familia Regală este Prinţul Duda. Pe treptele decăderii, Regele Mihai îi acordă lui Adrian Năstase, şeful ginerelui, titlul de "Omul Anului 2003" oferit de tabloidul VIP! Lovitura de graţie pentru Casa Regală vine în 2008, când Prinţul Duda, soţul viitoarei Regine a României, îşi anunţă candidatura la preşedinţia ţării. Bătrânul Rege, depăşit de situaţie, acceptă cu jumătate de gură situaţia penibilă în care a fost pus: "Nu este un lucru obişnuit pentru un membru al Casei Regale. Dar viaţa ne-a pus în faţa multor situatii neobisnuite, pe care am reuşit să le trecem cu bine". Totul s-a terminat: Casa Regală a României recunoaşte republica impusă de tancurile sovietice! După această a doua abdicare a Regelui, prinţul-candidat, cotat cu 3% în sondaje, se retrage grabnic din competiţie. Manevra de anihilare şi compromitere a reuşit! Mai mult, prin prestaţia sa în campania electorală, Duda atrage Casa Regală în bătălia politică. O scoate din neutralitate şi o poziţionează pe eşichier, ceea ce reprezintă ultimul grad de înjosire a Coroanei.
Ba penultimul! Anul trecut Regele participă la parada de 9 mai de la Moscova. Însoţit, bineînţeles de Radu Duda, îmbrăcat în ofiţer. Moscova a învins din nou! Citiţi şi:
- Cum şi-a tăiat Monarhia craca de sub tron"