Destul de rar, în istoria post-decembristă a României, microbii şi insectele sunt folosiţi pentru a atrage atenţia opiniei publice.
Serviciile de dezinformare de la noi au tradiţie consolidată şi ele s-au jucat, de-a lungul timpului, cu treburi mai serioase. Ani de zile am trepidat în legătură cu probleme legate de maghiari, dosare de securitate, evrei, spioni, polouări şi mari furturi.
Câteodată, în perioade de austeritate sau de firească lipsă de inspiraţie se recurge la insecte şi microbi. Consider că ar fi util să ne amintim câteva situaţii. Am să folosesc unele citate din presa vremii. Lăcustele marocane. "În luna iunie 2002 Direcţiile fitosanitare din toate judeţele Moldovei au intrat în alertă de gradul zero, din cauza lăcustelor marocane. Având în vedere că acestea au fost semnalate în comuna Matca (Galaţi), ce se află la o distanţă de doar 50 de km de Vaslui, Direcţia Fitosanitară şi Direcţia Agricola Vaslui au luat măsuri preventive. Lăcustele marocane devorează toată vegetaţia, calamitând culturile în proporţie de sută la sută. Ele se deplasează cu o viteză de 40-50 de kilometri pe oră." Gripa aviară. "În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns şi în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea. România este prima ţară europeană unde prezenţa acestui virus a fost confirmată în mod oficial.Dacă o persoană ajunge într-un contact strâns cu o pasăre bolnavă de gripă aviară, există posibilitatea să contacteze boala, infectându-se şi cu acest virus. Cei doi viruşi întâlnindu-se în acelaşi organism gazdă, pot fi capabili de schimb de material genetic, în urma căruia, noul virus rezultat se poate transmite liber de la om la om fără obstacole. Încă nu există dovezi că virusul gripei aviare s-ar putea transmite de la om la om."
În primăvara anului 2009 a apărut gripa porcină. În principiu în Mexic. Ea a "ajuns" repede şi în România.Presa vremii vuia: "Gripa porcină (H1N1) este o afecţiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A (de regulă H1N1, dar există şi alte subtipuri circulante: H1N2, H3N1, H3N2). Deşi virusurile gripei porcine afectează de obicei porcii, pot depăşi uneori bariera speciei şi cauza boală la oameni".
Au trecut anii. În timpul acestor "evenimente" naţionale cam nimeni nu a luat atitudine. Era şi greu. În lipsa unei pregătiri de specialitate este imprudent să te pronunţi. Un bilanţ, totuşi, se poate face. Nu mai ţin minte ce s-a întâmplat cu "lăcustele marocane". A trecut prea mult timp. Cu aviarele, însă, fără să vreau văd pe lista de procese, de la tribunal, foarte multe dosare. Cei care au profitat sunt pe cale de a fi condamnaţi definitiv. Sentinţa lor pare aproape şi este pe măsura faptelor pe care le-au comis. Noi, victimele, nu apărem în proces.
Astăzi având şi copil, şi câine merg în fiecare zi în parc. Toată lumea şi-a cumpărat soluţii, zgarde şi alte lucruri împotriva căpuşelor. Veterinarii acordă asistenţă. Reclamele despre produsele respective rup televizoarele. Eu nu cred că trebuie să ne îngrijorăm.