Mircea Marian: „Udrea a invadat sediul guvernului, iar prietena ei a înhăţat RAAPPS. Mai periculos decât criza este marele jaf care se pregăteşte“.
Nu cred că criza financiară este cea mai mare primejdie pentru România. Adevăratul pericol este marele jaf care se pregăteşte acum la Palatul Victoria. Disperarea cu care grupurile de interese din PSD şi PDL îşi împart sferele de influenţă - de la conducerea ministerelor la directorii de descentralizate din judeţe şi poate chiar mai jos - arată că niciun leu nu va ieşi din trezoreria statului înainte de a i se aplica un comision de cel puţin 10%.
Cu „binecuvântarea“ preşedintelui Traian Băsescu, familia Udrea-Cocoş a înhăţat deja una dintre cele mai consistente felii din patrimoniul public. Emil Boc a numit la conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG) o veche cunoştinţă a doamnei Udrea, pe Daniela Andreescu, până ieri consilier la Administraţia Prezidenţială. Între 2005 şi 2007, Andreescu a condus Departamentul pentru Muncă în Străinătate şi, potrivit relatărilor din presă, îi îndruma pe „căpşunari“ să solicite atestate de la furnizori aflaţi în legătură cu Dorin Cocoş. De acum înainte, ea va pregăti şedinţele de guvern, va administra sistemul informatic din Palatul Victoria şi va gestiona imensul patrimoniu al regiei protocolului de stat, RAAPPS.
Doamna Udrea s-a mai hârjonit şi prin 2004 cu bănuţii celor de la RAAPPS. Pe vremea guvernării PSD, ea a beneficiat de contracte consistente pentru servicii de avocatură oferite RAAPPS - echivalentul a circa 60.000 de euro. Cel care a aprobat contractele doamnei Udrea era Eugen Bejinariu, prieten al familiei Cocoş şi, pe atunci, şef peste SGG.
Acum, că doamna Udrea s-a instalat personal la Palatul Victoria - deşi ministerul ei îşi are sediul undeva pe Bulevardul Aviatorilor -, ne-am lămurit cine este, de fapt, intermediarul prin care Traian Băsescu controlează activitatea guvernului. Dacă este adevărat că Emil Boc a fost plasat în cabinetul ocupat iniţial de Tăriceanu, aş bănui că Elena Udrea a ocupat biroul în care a lucrat Adrian Năstase.
Premierul Boc crede că, dacă intră în „silentio stampa“ precum fotbaliştii lui Gigi Becali, presa va lătra o vreme, după care totul va fi uitat. Guvernul său are în spate o majoritate de 70% şi are toate şansele să reziste până în 2012. În patru ani, cu un pic de toleranţă din partea DNA, nimeni nu-şi va mai aminti cine conduce Secretariatul General al Guvernului.
Un calcul care s-ar putea să fie corect. Opozi- ţia parlamentară este ca şi inexistentă, iar presa va avea un acces limitat la sursele oficiale de ştiri. Băsescu şi liderii PDL au fost întotdeauna experţi în a bloca scurgerile de informaţii şi a manipula ziariştii. Recenta numire într-un post diplomatic - direct la Madrid! - a fostului reporter al TVR acreditat la Cotroceni arată cum îi va răsplăti noua guvernare pe jurnaliştii fideli. S-ar putea să nu fie departe zilele în care, pe fondul crizei economice şi al scăderii dramatice a încasărilor din reclame, presa să accepte din nou mita plasată sub forma publicităţii de la companiile de stat.
Poate că va veni momentul în care vom compara guvernarea Boc nu cu echipa Tă- riceanu, ci cu regimul lui Adrian Năstase.