EDITORIALUL EVZ: Hai să unim Ardealul!

"De mortuis nil nisi bonum", adică de morţi numai de bine!

Plecarea la cele veşnice, nu trecerea în nefiinţă, cum au scris niste agramaţi într-ale teologiei, a ÎPS Bartolomeu Anania provoacă dispute în privinţa succesorului. Dar nu asta mă interesează în primul rând. În mod decent, ar trebui să păstrăm doliu 40 de zile. De-abia atunci putem discuta. Spun discuta, pentru că, până la urmă, nu-i sarcina noastră, a mirenilor, a laicilor, să alegem un nou ierarh la Cluj-Napoca, ci a Sfântului Sinod, cea mai înaltă autoritate din Biserica Ortodoxă Română. Nu urmaşul e strict important, deşi nu-mi este indiferent cine se aşază în jilţul din inima Transilvaniei. Ci Cutia Pandorei, care se deschide prin dispariţia ÎPS Bartolomeu, mai exact cazul "Mitropolia de la Cluj".

Dar să ne reamintim, pe scurt, evenimentele. Pe 3 noiembrie 2005, ÎPS Laurenţiu Streza era ales Mitropolit al Ardealului. Supărat că preferatul său - ÎPS Andrei Andreicuţ - nu a câştigat, ÎPS Bartolomeu Anania i-a convocat în miez de noapte pe ierarhii ardeleni şi i-a convins să se înfiinţeze o nouă Mitropolie la Cluj. A doua zi de dimineaţă, hârtia i-a fost înaintată Patriarhului Teoctist. Timorat de "Leul Ardealului", PF Teoctist a sprijinit ideia noii mitropolii. Uite aşa, în ceas de noapte, s-a trezit Ardealul marelui mitropolit şi patriot Andrei Şaguna împărţit în două. Şocul a fost şi mai mare pentru că ÎPS Bartolomeu a fost ani buni un adversar al împărţirii Ardealului. "ÎPS Arhiepiscop Bartolomeu arată că şi la Cluj s-a trecut printr-o situaţie similară, dorindu- se Mitropolie, dar am socotit că Ardealul nu poate fi împărţit. Ardealul cu două mitropolii, în nord şi în sud, ar constitui un atentat la unitatea Ardealului. Consider că se dă dovadă de foarte multă nerăbdare“ (BOR - Buletinul Oficial al Patriarhiei Române; nr. 1-4, ianuarie-aprilie, 2004, pag. 378). Întrebat de ce şi-a schimbat opiniile, ierarhul de la Cluj a răspuns aidoma lui Iorga: "Omul îşi mai schimbă părerile“. De fapt, toată lumea a conştientizat că e vorba de orgoliu, de vanitatea "bătrânului oştean".

Mitropolia Clujului s-a facut prin grave încălcări canonice. Timp de trei luni, ierarhii ardeleni nu l-au pomenit ca mitropolit pe ÎPS Laurenţiu Streza, deşi aceşti episcopi sufraganţi erau obligaţi canonic şi liturgic să-l pomenească în cadrul sfintelor slujbe ale Bisericii, până la crearea şi aprobarea noii mitropolii. Ei au fost sub incidenţa canoanelor, deoarece episcopul care nu-şi pomeneşte mitropolitul ales canonic şi validat de Sfântul Sinod al Bisericii se autoexclude din sinodalitatea canonică a Bisericii.

Acordarea titlului de Mitropolit ÎPS Bartolomeu Anania nu a fost decât un moft, pentru că mitropolitul are două atribuţii speciale faţă de orice ierarh sufragant: conduce Sinodul Mitropolitan, când acesta se întruneşte, şi are dreptul de devoluţiune, adică de a interveni în eparhie dacă episcopul sufragant nu-şi face datoria. Atât şi nimic mai mult! Başca o cruce pe culion!!!!

Înfiinţarea Mitropoliei de la Cluj nu a adus nimic nou administrativ, deşi aşteptările au fost mari. Cu excepţia înfiinţării unei episcopii la Zalău, lucrurile au rămas în vechea matcă. La Bistriţa s-a refuzat înfiinţarea unei episcopii, la Satu-Mare şi Mureş, la fel. Într-un interviu acordat EVZ, ÎPS Laurenţiu recunoştea că: "Astăzi, însă, ne întrebăm dacă cei doi mitropoliţi care au preluat în Ardeal rangul şi responsabilitatea mitropolitului Antonie au realizat, în noua «structură» administrativă, mai multe lucruri bune pentru Biserică, nu ştiu ce ar răspunde...." Sfântul Sinod va relua şi discută problema Mitropolei de la Cluj. Unii, precum ÎPS Jutinian, cer menţinerea ei şi vorbesc de neseriozitatea desfiinţării. Însă majoritatea cer întoarcerea în Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu. La unirea şi păstrarea moştenirii Mitropolitului Andrei Şaguna, care va fi în curând canonizat. De fapt, întreaga Transilvanie a continuat să vadă în Sibiu centrul său spiritual! Chiar în timpul vieţii ÎPS Bartolomeu, tot ierarhul de la Sibiu, ÎPS Laurenţiu Streza, instala episcopi, slujea în tot Ardealul sau canoniza sfinţii transilvăneni... Ardealul trebuie să redevină, şi din punct de vedere administrativ-bisericesc, UNUL!