EDITORIALUL EVZ: Fitilele lui Sebastian Lăzăroiu

De la înălţimea funcţiei sale de consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu lansează, din când în când, petarde politice, după principiul prostului care aruncă o piatră în apă şi al celor zece înţelepţi care se chinuiesc s-o scoată. (Dar Sebastian Lăzăroiu nu e prost deloc.)

În acest registru trebuie citită, în primul rând, postarea lui de pe blogary.ro. Într-un moment în care principalele partide fac şi refac planuri (de remaniere, de moţiune de cenzură, de anticipate, de erodare şi de te mai miri ce), marele strateg de la Cotroceni le-a pus în braţe un măr otrăvit (ca să intrăm în atmosferă).

Fitilul aruncat are tot ce-i trebuie ca să fie rostogolit cum se cuvine: cifre, aluzii, o oarecare plauzibilitate, culoare şi Disneyland. Câte puţin din fiecare, numai bine cât să alcătuiască o tocăniţă de tot hazul. Principalul rost al analizei propuse de consilierul prezidenţial este acela de a aduce vorba despre partidul OTV. Din moment ce ditamai Sebastian Lăzăroiu îi acordă aşa multă importanţă, apăi nu-i de joacă, ar trebui să spună măcar nouă din cei zece înţelepţi despre care vorbeam mai sus. Iac-aşa, cu mici proptele şi mari fitile, Dan Diaconescu devine politician frecventabil. Trecerea de la mogul bun la martir s-a făcut deja de ceva vreme, deci suntem în grafic.

Cui îi foloseşte intrarea partidului-garsonieră în sondaje? Întrebarea este retorică. Dacă acest partid chiar va fi înfiinţat şi dacă el chiar va ajunge să participe la alegeri, atunci eventualii lui votanţi ar fi: a) pesedişti care nu mai ştiu ce să creadă (şi, în general, nici nu credeau prea multe, luau de bune toate lozincile socialiste); b) pedeliştii furaţi de la PSD şi PRM; c) deznădăjduiţii fără prea mult har, care se mai uită în gura lui Corneliu Vadim Tudor; d) o parte dintre hipnotizaţii OTV care nu s-ar fi dus la vot pentru vreunul dintre partidele "clasice" şi, cât de cât, coerente. Lor li s-ar putea adăuga: e) votanţii "la ordin", disciplinaţii care iau poziţia drepţi, dacă trebuie.

Aşa ajungem la, probabil, unul din planurile coapte de strategii de peste drum de Grădina Botanică. Fraza-cheie a basmului lăzăroian aici e: "Dacă va fi un singur partid dominant în 2012, atunci pot să vă garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din partidele pe care le ştiţi deja". E vechea prosteală în faţă, partid nou cu oameni vechi, practicată cu aşa mult succes de Ion Iliescu şi de grupul lui în 1990, prin înfiinţarea Frontului Salvării Naţionale.

În condiţiile în care PDL are şanse minime să se ridice înspre un scor de 20% la viitoarele alegeri (e mai probabil să se fixeze la 12-15%), cei aflaţi acum la putere au nevoie de un satelit proaspăt, care, la o adică, să le ofere rafinaţilor pedelişti voturile "prostimii".

Noul Făt-Frumos al politicii româneşti, care ar trebui să crească în doi ani cel puţin cât ar scădea PSD, PDL şi PRM la un loc, în acelaşi răstimp, ar fi mariajul între promotorul Elodiei şi partidul cu chipiu (mă refer, desigur, la UNPR-ul lui Gabriel Oprea). Planul nu e prost, e doar al naibii de cinic. Demonstrează, dacă mai trebuia, că politica de succes în România înseamnă să cobori ştacheta principiilor incredibil de jos, şi se bazează pe convingerea că românii sunt uşor de fraierit cu poveşti de adormit copiii.

Este aproape amuzant efortul de a scotoci sondaje de opinie confidenţiale şi a încerca să afli care e partidul "Albă ca Zăpada", care "Moş Crăciun", "Capra cu trei iezi", "Fetiţa cu chibriturile" sau "Scufiţa Roşie". Zic şi eu că partidul cu probleme ar fi trebuit să fie denumit "Ali Baba şi cei 40 de hoţi" (deşi sunt mult mai mulţi). Sau că electoratul român e, în această scenetă de prost-gust, "Stan Păţitu’". Ei, şi?

Toată această poveste e doar una dintre falsele teme aruncate pe agenda zilei. Am fi putut discuta astăzi despre Programul PNL "Pentru o nouă economie", document ce prezintă principalele caracteristici ale "statului liberal" care, sunt convins, ar fi pe placul celor mai mulţi cititori EVZ, dacă l-ar parcurge. E drept, e greu de găsit. Eu l-am aflat prin bloguri. Site-ul PNL fusese răvăşit de vreo Babă Cloanţă care dă din clanţă. Citiţi în ediţia tipărită de astăzi a "Evenimentului zilei" şi, după ora 9.00, pe www.evz.ro, cum au decriptat jurnaliştii noştri personajele lui Lăzăroiu şi cum se reaşează scena politică după acest sondaj.