EDITORIALUL EVZ. EVZ nu este Antena 3. Asta enervează la culme pe unii talibani

Zilele acestea redacția EVZ este ținta unor atacuri agresive venite de la persoane care s-au încrâncenat prea rău. Sursa nervilor sunt dezvăluirile care îl vizează pe Klaus Iohannis. Cei supărați ar vrea să vadă în ziar și pe site numai articole critice la adresa lui Victor Ponta și niciun articol critic la adresa principalului competitor, dacă sondajele de opinie sunt corecte.

Orice informație care ridică semne de întrebare legitime la adresa lui Klaus Iohannis este urgent etichetată ca un atac comandat neapărat de Victor Ponta.

Greșesc mult cei care percep astfel informațiile EVZ despre Klaus Iohannis. Din pricina bătăliei electorale au picat într-o formă de talibanism care nu folosește nimănui. Probabil că unii dintre ei consideră că era normal ca EVZ să se transforme într- un fel de Antena 3 care să-l atace fără noimă pe Ponta și să laude pe oricine e adversarul acestuia, după principiul ”dușmanul dușmanului meu este prietenul meu”. Este o logică greșită. Provoacă multă frustrare inutilă și determină comentarii incorecte la adresa redacției.

Informațiile despre situații neclare în care este implicat Iohannis trebuie prezentate publicului la fel cum sunt prezentate și cele similare despre Ponta, din mai multe motive. Minciuna și încălcarea legii sunt la fel de grave. Dacă asta a prezentat EVZ în cazul Ponta, asta va prezenta și în cazul Iohannis, considerat principalul competitor al prim-ministrului și ambalat ca un politician total diferit.

Temele ridicate de EVZ sunt legitime pentru că informațiile obținute de reporterii noștri descriu situații care pun sub semnul întrebării onestitatea clamată de Iohannis. Dacă există riscul ca în spatele etichetei ”diferit de Ponta” să fie altceva, este important ca publicul nostru să afle.

Invitat la emisiunea ”Evenimentul zilei”, de pe B1 TV, Klaus Iohannis a fost rugat să explice de ce beneficiază de un apartament închiriat la un preț dubios de mic, într-o zonă de lux din București. A refuzat să spună suma cu care a închiriat apartamentul. O sumă de trei ori mai mică decât cea normală de pe piață, conform jurnalistului Cătălin Antohe cel care a documentat această investigație. Până la finalul emisiunii, domnul Iohannis a venit cu justificarea că nu e corectă suprafața totală a apartamentului și ca atare diferența e mai mică între suma calculată de EVZ și suma reală de pe piață. Dar tot a refuzat să explice sumele.

Justificarea refuzului este că închirierea e o treaba privată care nu poate intra sub incidența vreunui interes public. Așa era dacă domnul Iohannis prindea chilipirul de la o agenție imobiliară necunoscută publicului. Problema este că cel care i-a închiriat locuința este omul de afaceri care i-a mai dat în trecut o limuzină de lux BMW pentru uz zilnic.

În calitate de primar, Iohannis s-a plimbat cu limuzina de lux oferită fără plată de o firmă privată cu afaceri în Sibiu, care a beneficiat în timp de avize, autorizații și certificate semnate de primarul Iohannis. Evident suntem în fața unei situații care este cu multe semne de întrebare. Nu putem să o ignorăm numai pentru că Iohannis e adversarul lui Ponta, cu care ne-am lămurit ce hram poartă

. Klaus Iohannis susține că toate documentele semnate în calitate de primar pentru firma care i-a dat limuzina de lux sunt perfect legale. Orice lege are însă limite între care se pot întâmpla multe lucruri care pot însemna diferențe uriașe. Numai dacă vorbim despre urgența cu care se eliberează unele acte, atingem un punct sensibil pentru mii de firme care se zbat disperate în hățișurile birocratice din primării. Acesta este unul dintre motivele pentru care EVZ are obligația să prezinte și astfel de informații.

Atitudinea lui Klaus Iohannis seamănă foarte bine cu situația unui alt primar, pe jumătate neamț, care gândea exact la fel și a plătit electoral mentalitatea greșită. Fiul fostului primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, proiecta clădiri pentru companii miltinaționale care primeau tot felul de aprobări de la primar. Toate avizele erau legale, dar era legitim să te întrebi cum de un tânăr arhitect a devenit peste noapte copilul-minune al multinaționalelor. Era legitim să îți pui întrebarea: Dacă tatăl lui nu era primar, proiecta numai garaje? Ciuhandu, considerat inițial un fel de neamț corect care a revoluționat administrația, și-a sfârșit cariera politică disprețuit de timișorenii cărora le-a înșelat așteptările și care îl votaseră de mai multe ori. Rămâne să vedem dacă Iohannis e un personaj similar sau dacă chiar este altfel. Cert e că orice informație care îi pune sub semnul întrebării onestitatea trebuie adusă în fața publicului. Faptul că e adversarul lui Ponta e irelevant în acest context.