Cineva ar trebui să-i spună lui Ponta că nu mai este la liceu, când puteai să dai copy-paste de pe www.referate.ro.
Omul anunţă că este gata să renunţe la titlul de doctor, de parcă aceasta ar fi o fiţuică pe care o ţinea pe perete împreună cu diploma de vizitator al oraşului Buhuşi. Important este să nu-l scoată din Palatul Victoria. Cineva ar trebui să-i explice că, în aceste zile, aproape patru milioane de elevi şi studenţi se uită la el. Am o anume milă faţă de acest personaj: este pe cale să-şi piardă slujba pentru un lucru pe care, probabil, l-au făcut mai toţi colegii săi din politică, avizi să-şi scrie în CV şi un titlu de doctor. Din păcate pentru Ponta, el a avut neşansa să ajungă prim-ministru. Mai sunt două săptămâni până la bacalaureat şi zeci de mii de elevi vor fi supravegheaţi cu camere de luat vederi pentru ca nu cumva să copieze. Unii îşi joacă viitorul. Cum va veni în faţa lor şi le va cere să fie corecţi? Ce vor gândi nefericiţii prinşi că au vrut să fraudeze, când vor şti că primul-ministru nu păţeşte nimic după ce a copiat zeci de pagini din lucrarea de doctorat? Pentru că, până şi un elev de clasa întâi vede cum a luat Ponta hălci din cărţile altora şi le-a trântit în teza sa. Pagini întregi, uneori cu tot cu greşelile gramaticale, au fost preluate. Ici, colo, mici modificări, ridicole, ca să fie şi mai clar că omul se simţea vinovat. Undeva, în finalul lucrării, la rubrica privind bibliografia, figurează una din cărţile de unde Ponta a preluat masiv. Nu sunt ghilimele, nu există notă de subsol care să indice sursa, textul este reformulat cu intenţia de a-i ascunde provenienţa - exact pentru aceleaşi motive, în Germania, s-a decis că ministrul apărării a plagiat.
De 22 de ani, sistemul românesc de învăţământ este în prăbuşire. Universităţile sunt fabrici de diplome, aceste acte ajungând să nu mai valoreze nimic pe piaţa muncii. Politicienii precum Ponta sau Mang au compromis titlul de "doctor". De câţiva ani, în sistemul preuniversitar au pătruns masiv absolvenţi ai câtorva din cele mai sinistre universităţi private, pentru că doar aici îşi găseau un loc de muncă şi numai ei acceptau salariile mizerabile pe care le primeşte un profesor debutant.
De aceea, scandalul declanşat de presupusul plagiat al lui Ponta nu este un simplu joc politic. Îl înţeleg pe premier atunci când încearcă să transfere totul în zona disputei cu Băsescu. Trec şi peste implicaţiile internaţionale, având în vedere că ministrul german al Apărării şi preşedintele Ungariei au demisionat după istorii asemănătoare. Dar adevărata miză este reforma învăţământului. Este un moment poate decisiv al luptei cu cei pe care revista Nature îi definea drept "estabilishmentul academic" şi care, potrivit acestei publicaţii, au avut "o opoziţie feroce" la eforturile de a face sistemul mai competitiv şi transparent.
Premierul are o şansă să dovedească faptul că a fost corect: să ceară ca acuzaţiile să fie cercetate de către o comisie internaţională, nu de politrucii pe care PSD i-a plasat în consiliul de etică ştiinţifică. Ponta va fi un model pentru 3,3 milioane de elevi şi peste 500.000 de studenţi, care vor vedea ce se întâmplă în această ţară cu cei care copiază: plătesc cu funcţia sau sunt răsplătiţi cu un post de premier.