Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică. Acesta este verdictul final al Justiţiei române.
Ce consecinţe politice va avea acest verdict în interiorul PNL? Varujan Vosganian, Ludovic Orban şi Adriana Săftoiu au cerut ca PNL să se delimiteze de Dan Voiculescu. Mihai Voicu, purtătorul de mesaje al lui Crin Antonescu, are altă părere. "Nu e un subiect de relevanţă, pentru că USL e făcută între partide şi nu între persoane. Nu e subiect închis din punct de vedere juridic. Am înţeles că procesul va continua la CEDO. Nu e subiect de relevanţă pentru România în acest moment. Avem probleme mult mai grave", a spus Voicu. Crin Antonescu va face astăzi o declaraţie oficială pe această temă. Nu mă aştept să îşi critice partenerul din Alianţa de Centru-Dreapta (ACD). Nu mă aştept să ceară eliminarea din protocolul cu conservatorii a articolului prin care PNL îl susţine pe Dan Voiculescu la şefia Senatului.
Ce consecinţe va produce în interiorul Uniunii Social Liberale? Foarte puţine. Până şi relaţia lui Victor Ponta cu Dan Voiculescu pare să se fi îmbunătăţit. Ponta spunea recent că Voiculescu "este singura vulnerabilitate a USL". Se pare că şi-a schimbat părerea. "Pe mine la Băsescu nu mă deranjează că ar fi fost securist sau că ar fi dat notă la Securitate înainte de 1989, mă deranjează ce face în 2011. Deci, orice fel de reproş al meu pentru domnul Voiculescu se va referi la ce face în 2011", a spus Ponta, într-un interviu acordat Agerpres. Deci Voiculescu nu mai este o vulnerabilitate? Nu mai este o "soluţie imorală"? Asta înseamnă că Ponta este de acord să i se dea funcţia de preşedinte al Senatului după ce USL va câştiga alegerile? În PSD situaţia se anunţă interesantă. Marius Lazăr, membru al Consiliului Naţional al PSD, i-a transmis lui Victor Ponta o scrisoare deschisă în care îi atrage atenţia că a fost ales în fruntea PSD nu ca să excludă, să suspende sau să intimideze "jumătatea care nu l-a votat". Dacă această scrisoare va avea ecou în PSD, înseamnă că Mircea Geoană mai are o carte importantă de jucat în meciul său cu Ponta şi Năstase.
În planul imaginii publice, PSD are foarte puţin de pierdut. Electoratul lor nu reacţionează la astfel de veşti. Este majoritar antibăsescian, pauper şi trecut de prima tinereţe pentru a fi sensibil la astfel de verdicte previzibile.
Dar Crin Antonescu şi PNL au ceva de pierdut? Răspunsul la această întrebare comportă, cred, două abordări. Electoratul PNL este antibăsescian. Pentru acest tip de alegători, Traian Băsescu este duşmanul PNL şi al liderului său, Crin Antonescu. Este omul care a vrut să distrugă "Partidul Brătienilor". Electoratul PNL nu se confundă cu electoratul liberal. Electoratul liberal nu va "înghiţi" verdictul lui Dan Voiculescu de colaborator al Securităţii ca poliţie politică. Pentru acest tip de electorat, cerinţa Adrianei Săftoiu ca actuala conducere a PNL să trateze cazul Voiculescu aşa cum a tratat cazul Mona Muscă este legitimă.
"Aş vrea să-l parafrazez pe domnul Crin Antonescu, din 2006, care în cazul Mona Muscă spunea că nu e nevoie de un verdict al unei instanţe, că e suficient ca Mona Muscă să fie exclusă din PNL, un nume conspirativ şi un angajament", a declarat ieri Adriana Săftoiu. Ieri, Justiţia românească a confirmat că "Felix" este Dan Voiculescu. Ce va face Crin Antonescu? Îl va exclude pe Dan Voiculescu din Alianţa de Centru-Dreapta? Electoratul liberal este anticomunist şi, deci, antisecurist. O parte din acest electorat se regăseşte în cele două milioane de voturi pe care Crin Antonescu le-a luat la prezidenţialele din 2009, când a avut cel mai mare scor obţinut vreodată de un candidat al PNL. Probabil va pierde o parte din aceste voturi.