EDITORIALUL EVZ: Demagogia liberalilor

BICHIR: "„PNL nu exclude o alianţă pentru guvernare, cu oricare dintre partidele politice“, a declarat, ieri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, adăugând, însă, că nu crede că PDL va fi unul dintre ele".

Mai mult, în opinia lui Olteanu, PDL ar trebui să rămână în opoziţie.

„Se ştie că, şi dacă se va aplica votul uninominal, niciun partid nu va putea să obţină o majoritate în aşa fel încât să nu fie nevoit să facă alianţă. Noi nu excludem niciun partid pentru alianţă, dar numai după alegerile locale. Cu toate acestea, nu ne gândim la o colaborare cu PDL. Din punctul de vedere al PNL, democrat-liberalii ar trebui să rămână în opoziţie“, a spus Bogdan Olteanu.

Declaraţia liberalului Bogdan Olteanu, care începe în politică să semene tot mai mult cu „marele combinator“ Viorel Hrebenciuc, este una demagogică. Nu doar pentru faptul că anticipează o mână întinsă PSD-ului, care prin revenirea lui Adrian Năstase va închide ochii la dezastruoasa guvernare şi va pune tunurile pe Cotroceni. Ci pentru simplul fapt că este antiliberală, nu este în spiritul partidului condus odinioară de Brătieni.

Cu toate că a aplicat măsuri populiste, de stânga, de la divorţul de PD, PNL-ul încearcă să reprezinte vârul de lance al dreptei. Cum se împacă această declaraţie cu activitatea lui Stejărel Olaru, a lui Marius Oprea şi a altor anticomunişti declaraţi? Vor putea sta ei şi alţii ca ei în aceeaşi barcă cu oameni precum Ion Iliescu sau Octav Cozmâncă? Cum se va înţelege spiritul liberal cu cel socialdemocrat de cămară, cu iz de comunism? Oare merită făcut orice sacrificiu pentru a rămâne acolo sus, la putere?

Nu-şi încalcă PNL-ul principiile onorabile privind lustraţia sau deconspirarea colaboratorilor Securităţii? Nu poate fi nimeni atât de naiv, ci ipocrit. Alături de foşti comunişti, să fie de acord asupra unor subiecte delicate precum CNSAS sau problema caselor naţionalizate.

Declaraţia lui Bogdan Olteanu spulberă, dacă mai era nevoie, iluzia unora că liberalii, auncaţi în corzi de Traian Băsescu, au scăzut în sondaje, dar au rămas un partid de principii. La urma-urmei, cu cine n-a guvernat PNL-ul? Cu PNŢCD a fost, cu PD şi UDMR la fel. Sprijinit de PSD este şi acum. Minorităţile naţionale şi Partidul Conservator - soluţia imorală - au trecut şi ele printr-un concubinaj cu liberalii. Singurul partid parlamentar cu care nu s-a înhăitat până acum fecioara liberală a fost România Mare. Bogdan Olteanu lasă de înţeles că nu i-ar deranja o astfel de variantă, la o adică. Sau cel puţin nu o exclud! Singurii refuzaţi sunt oamenii lui Băsescu, PDL-iştii.

Oare ce mutaţii s-au petrecut cu acest partid istoric? Pe locul de odinioară unde stăteau Dan Amedeo Lăzărescu, Radu Câmpeanu, I.V. Săndulescu au apărut „liberalii de tip nou“: Relu Fenechiu, Bogdan Olteanu, Mihai Voicu...

Anunţul lui Olteanu mai are o „mare calitate“ politică. Aduce a anunţ publicitar, a ofertă matrimonială: „Fată curăţică, caut partener. Sunt dispusă să accept orice pentru a nu-mi pierde avantajele, ca să nu mă arunce proprietarul afară când vine în control“. Din păcate, PNL a devenit o damă ieftină....