Ştiu, o să credeţi că acum o să înşir obişnuitul bla, bla, bla despre Porumbacu, Felix şi alte insulte lansate de cucuvelele plătite de Cotroceni. Nu, nu vreau să repet ceea ce s-a mai scris. Mai mult, aş putea accepta că imensa majoritate a electoratului este indiferentă la faptul că un partid care-şi zice "liberal" s-a aliat cu un turnător al securităţii.
Iar povestea cu "Porumbacu" s-a dezumflat, deşi aştept oarece surprize de la cele 1.225 de dosare predate recent CNSAS de către SRI. Ceea ce vreau să arăt este că PNL şi Crin Antonescu, mergând pe mâna strategului Dan Voiculescu, au intrat într-o serie de combinaţii perdante care vor face ca, după alegerile din 2012, liberalii să rămână în opoziţie.
Formarea USL a fost o mană cerească pentru Băsescu. S-a demonstrat încă de la unificarea PD cu PLD că suma intenţiei de vot pentru două partide nu este totuna cu rezultatul electoral pe care-l obţine nou-înfiinţata formaţiune politică.
USL nu face decât să-i expună pe liberali acuzaţiei că sunt "de stânga". În loc să se bată pe două fronturi - PSD să critice guvernarea de pe poziţiile stângii, iar PNL să atace măsurile de dreapta - PDL a rămas cu un singur adversar. Şi PSD, şi PNL şi-au pierdut identitatea într-o coaliţie eterogenă, dominată de arhitectul ei, Dan Voiculescu. USL ar fi putut avea un aliat în 2012: UDMR. Politica naţionalistă agresivă din ultimele săptămâni nu le va aduce voturi celor de la USL - în cel mai bun caz va câştiga o formaţiune naţionalistă, de tip PRM - şi îi va face pe maghiarii lui Kelemen Hunor să rămână fideli celor din PDL. Pentru UDMR, problemele vor apărea când va încerca să treacă prin parlament statutul minorităţilor şi noua lege a regiunilor de dezvoltare. Cel mai probabil, PSD şi PNL, împinse de la spate de Voiculescu, vor respinge aceste reglementări. Liderii maghiari nu vor uita problemele create de USL, iar în 2012 vor fi alături de Băsescu, atunci când acesta va căuta susţinere pentru premierul pe care tot el îl va numi.
În sfârşit, aceasta este cea mai mare problemă a USL: în 2012, tot Băsescu decide cine va fi premier. Iar ceea ce anticipez - cu toate riscurile unei asemenea preziceri, cu aproape doi ani înainte de alegeri - este că USL se va rupe, iar PSD se va combina, din nou!, cu PDL pentru a accede la guvernare. Băsescu le poate oferi social-democraţilor o formulă mai bună decât în 2008: fie un premier independent, fie unul din PSD, dar selectat de şeful statului, aşa cum a fost ales şi şeful SRI, George Maior.
Nu exclud ca partidul lui Antonescu să obţină, în 2012, un rezultat istoric. Dar asta nu înseamnă că va accede la guvernare. O bună parte din PSD abia aşteaptă să o şteargă din combinaţia cu PNL şi PC. Antonescu însuşi, cu ochii doar pe Cotroceni, s-ar putea să creadă că dacă rămâne în opoziţie între 2012 şi 2014 îşi maximizează şansele de a ajunge preşedintele României. Greşit: baronii liberali nu vor mai suporta încă doi ani în deşert, departe de resursele bugetare, şi-l vor debarca. În plus, omul a intrat prea devreme în cursa electorală şi nu are suflu să reziste în acest ritm încă trei, patru ani.
Ce mai are de spus Crin Antonescu? Oricât l-ar plimba Voiculescu pe la televiziunile sale, nu face decât să repete ce buni şi curajoşi sunt Gâdea&Co. şi ce nenorociţi sunt ceilalţi jurnalişti. Eu cred că Antonescu intuieşte că, pentru viaţa politică din România, nu este decât un zombie. El a murit de mult, dar ne va mai bântui vreo câţiva ani.
P.S.: Marţi seara, la Antena 3, Antonescu a spus că ziarista Ramona Avramescu este "o servitoare de la TVR". Pur şi simplu. Fără vreun motiv. Or, Avramescu este una dintre cele mai corecte şi integre ziariste din această presă imundă. S-a purtat la fel de elegant şi cu Antonescu, şi cu Băsescu atunci când i-a intervievat. Cine citeşte transcrierile emisiunilor poate observa că niciodată nu l-a menajat pe Băsescu. Dar, atunci când febleţea ta este Ciutacu, nu poţi decât să urăşti ziarişti ca Avramescu.