Aud de la un cunoscut din PSD că de Halloween, noaptea în care americanu' de rând îşi ia vecinii la speriat, Victor Ponta şi-ar fi dorit să bată la uşa Casei Albe, să îngrozească vreo doi- trei licurici, în schimbul unor bomboane aromate sau, cine ştie, a unor maşinuţe viu colorate, din acelea care i-au lipsit când era mic.
Asta l-ar fi făcut să mai uite de raliurile în care se răsturna de câte ori avea chef, la care a fost silit să renunţe, ca să pozeze în lider politic responsabil. Deghizat în Ion Iliescu, Ponta ar fi avut şanse mari să-i bage în sperieţi pe americani, chit că au văzut multe la viaţa lor. Ca să fie sigur de succes, Ponta l-a reactivat se pare pe Viorel Hrebenciuc, "omul cu o mie de măşti", care a speriat deja Vestu' cu relaţiile sale solide printre lobby-iştii de la Washington. Din păcate, Che Guevara n-a avut trecere prea mare, americanii dorind să evite o nouă criză a bomboanelor cubaneze". Cum strugurii la care nu ajungi sunt întotdeauna acri, Victor Ponta a infirmat pentru Hotnews toate zvonurile despre vizită. "Nu este vorba de o vizită în următoarea perioadă, ci mai degrabă undeva la începutul anului 2012, cât mai aproape de alegeri. Trebuie să mergem eu, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu, dar nu s-a stabilit o perioada exactă". Time will tell...
Ca să le mai ţină de urât în noaptea tuturor sfinţilor, yankeii l-au chemat la taclale pe mai vechiul lor prieten Mircea Geoană, că tot îi plac acestuia vizitele la ore târzii. Ros de invidie pentru că toţi adversarii săi din PSD- de la Vanghelie la Geoană- au ajuns la Washington înaintea lui, Victor Ponta a organizat o şedinţă în care l-a înfierat pentru declaraţiile critice la adresa ordinii de partid, dar şi pentru voiajul acestuia peste Ocean.
Întrebarea este: şi dacă se duce Ponta în Statele Unite ce? Americanii îl vor primi de complezenţă, că să nu se pună rău gratuit cu cel care, teoretic, ar putea conduce Guvernul României, iar şeful PSD se va putea lăuda la Bucureşti că este în graţiile celei mai puternice ţări a lumii. Părerea oficialilor SUA despre Ponta nu este tocmai bună. Liderul PSD i-a speriat deja în vreo două rânduri, mărturie stând telegramele diplomaţilor americani de la Bucureşti, publicate de Wikileaks. Din ele aflăm că, în mai 2005, când Alianţa PNL-PD încerca să treacă prin parlament legile privind declararea şi cercetarea averilor nejustificate, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA i-a trimis o scrisoare lui Adrian Năstase, pe atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, în care-şi exprima sprijinul pentru adoptarea legilor anticorupţie. La acea vreme, procurorul Ponta a protestat energic faţă de "amestecul SUA în treburile interne", lucru relatat diplomaţilor americani de către Ioan Mircea Paşcu, colegul său din PSD.
Într-o altă depeşă trimisă la Washington, la scurt timp după alegerea sa în funcţia de preşedinte PSD, diplomaţii americani l-au descris drept "un ferm opozant al reformei efective a sistemului judiciar". "Îndatorirea lui Ponta faţă de garda veche, tinereţea sa, conexiunea sa cu Năstase şi provocarea de a gestiona de unul singur multiplele interese de grupuri în PSD fac ca perspectivele pentru o reforma reală în PSD să fie foarte slabe", notau oficialii SUA. Cu un asemenea background, nu ştiu ce ar putea obţine Victor Ponta de la Washington. Cum, de altfel, nu ştiu ce ar obţine de la Paris, Berlin sau Roma, mai ales după declaraţiile despre ultimile decizii pentru salvarea Greciei. Sunt chiar curios ce au transmis în capitalele lor diplomaţii europeni după ce l-au auzit fabulând pe teme de politică externă. "Mentalitatea asta conservatoare se traduce în felul următor: bani pentru bănci cât mai mulţi. De unde îi dăm? (...) Luăm bani de la oameni şi îi dăm la bănci pentru că domnul Sarkozy are alegeri în 2012, pentru că doamna Merkel are alegeri în 2013, pentru că domnul Berlusconi are alegeri în 2013 şi ei ţin mai mult la bănci decât la oameni".