O comisie internă a PDL a audiat peste 50 de secretari de stat şi şefi de agenţii, pentru a stabili dacă aceştia sunt persoane integre, apte să ocupe demnităţi publice.
Monica Macovei a anunţat public că, în aproximativ 10 zile, comisia îi va identifica pe cei care au picat testul integrităţii şi îi va înainta lui Emil Boc lista cu cei care trebuie demişi. Şansele ca acestor "dalmaţieni" democrat- liberali să li se întâmple ceva sunt egale cu zero. Premierul refuză cu obstinaţie orice discuţie pe tema remanierii guvernamentale, transformându-se în protectorul lor. "Nu am început niciun demers instituţional între guvern şi preşedinte pentru remaniere guvernamentală", a precizat ieri şeful Executivului. Întrebat dacă este mulţumit de toţi membrii cabinetului, Boc le-a răspuns ziariştilor pe un ton uşor iritat: "Cred că tocmai am răspuns la această întrebare". Siguranţa cu care a tranşat public această chestiune mă face să cred că între el şi Traian Băsescu nu există tensiuni pe acest subiect. Am chiar senzaţia că nici preşedintele nu agreează ideea. N-am remarcat ca şeful statului să exercite o presiune constantă asupra lui Emil Boc, avansând o dată exactă până la care guvernul să fie remaniat. A declarat, mai mult de ochii lumii, că "o remaniere trebuie făcută cu certitudine". "Sunt convins că se va face la momentul potrivit", s-a lepădat şeful statului de această castană fierbinte.
Emil Boc nu consideră că a venit momentul să primenească Executivul. PDL îl sprijină. La ultima şedinţă de partid, remanierea a fost plasată la rubrica "Diverse". Baronii portocalii-"tăticii" cum îi numea un personaj interceptat de procurori- n-au niciun chef să-şi sacrifice oamenii din ministere şi agenţii. Fiecare personaj care se va regăsi pe "lista lui Macovei" nu va fi altceva decât omul de casă al unui grangure PDL. Am fi naivi dacă am crede că greii democrat- liberali se vor descotorosi de ei. Ce politician "care se respectă" (român, desigur!) îşi îndepărtează, cu un an înainte de alegeri, oamenii prin care va sifona fondurile publice puse la bătaie de guvernul Boc pentru câştigarea alegerilor, fonduri din care se vor construi drumuri şi poduri, de către firmele clientelei de partid. Cu atât mai mult cu cât intervalul de timp în care mai pot fi sifonate fonduri publice ar putea expira în 2012.
Refuzul lui Emil Boc de a remania guvernul este un indiciu clar că perioada petrecută de Monica Macovei în PDL se apropie vertiginos de sfârşit. Acum câteva zile, fostul ministru al Justiţiei a lăsat să se înţeleagă că va părăsi partidul, dacă democrat-liberali cu probleme la dosar nu vor fi îndepărtaţi din funcţii. "Îmi duc bătăliile, îmi dau o limită de timp, când o să le termin o să vă spun", a declarat ea. Care a fost răspunsul PDL? Ioan Botiş, fostul ministru al Muncii, a fost ales şeful comisiei de profil a partidului. Este un fel de ministru din umbră şi are asigurat un loc în conducerea centrală a PDL. Acum şase luni, şi-a dat demisia din guvern, fiind implicat, împreună cu soţia sa, într-un scandal privind accesarea unor fonduri europene. Rezultatul votului cu care fostul ministru a fost "răsplătit" cu această funcţie (360 de voturi "pentru" şi 28 de voturi "împotrivă") este un indiciu clar că nici talpa partidului nu dă doi bani pe anticorupţie.
Monicăi Macovei îi este imposibil să rămână în PDL, atâta vreme cât acest partid refuză să lupte cu corupţia din interior. Recent, Parlamentul European a adoptat rezoluţia sa referitoare la intensificarea luptei anticorupţie în ţările membre, în condiţiile în care acest flagel aduce anual prejudicii de 120 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene. Credibilitatea sa la Bruxelles este foarte mare. Ar putea să o piardă într-o clipă dacă se va complace în postura de membru al unui partid corupt. S-ar transforma într-un obiect pe care democrat- liberalii îl ţin în vitrină, pentru a ascunde corupţia din spatele tejghelei.