EDITORIALUL EVZ: Cum a pătruns bunga-bunga în lexicul politic

Fenomenul bunga-bunga bântuie Europa. Aparent, totul a plecat de la o fată pe nume Karima, care ar fi participat la un joc practicat fervent de-a lungul petrecerilor găzduite de premierul italian.

În comentariul "Morala nu-l va da jos pe Berlusconi", publicaţia "Der Spiegel" relatează că micuţa Karima (abia a făcut 18 ani), zisă "Hoaţa inimilor", acuzată de furt şi prostituţie, pretinde că ar fi primit şapte mii de euro şi bijuterii pentru a participa la o bunga-bunga. Dacă petrecerile de la Villa Arcore aveau deja faima unor reuniuni asezonate cu dansatoare la bară şi stropite din abundenţă cu vin de soi, bunga-bunga, un termen care ar fi împrumutat de Berlusconi de la liderul libian Gadhafi, ar fi ceva nou, rezervat doar celor apropiaţi. Primul-ministru a ajuns în centrul scandalului deoarece ar fi cerut eliberarea fetei dintr-o secţie de poliţie (chipurile, era rudă cu Hosni Mubarak). Şi a declanşat alt scandal, spunând că dacă poate ajuta pe cineva, o face, în plus, e mai bine să-ţi placă fetele decât să fii homosexual! Apoi a expediat chestiunea, socotind-o creaţie a presei şi a politicienilor de stânga din Peninsulă.

A fost suficient ca bunga-bunga să-şi facă simţită prezenţa peste tot, după cum remarcă "The Telegraph" într-o analiză a pătrunderii acestei expresii în cultura populară italiană; în buletinele de ştiri şi în caricaturile de presă; în nesfârşite dezbateri de cafenea; în fotbal, drept urmare, după o înfrângere a echipei premierului, AC Milan, au apărut titluri ca "Bunga Bunga Juve", devenind versuri puse pe melodia "Waka-Waka" de la Campionatul Mondial de astă-vară; în proteste politice şi, pe cale de consecinţă, în vocabularul politic.

"Ce naiba înseamnă Bunga Bunga?", s-a întrebat şi publicaţia americană "Slate" (observaţi că există mai multe feluri de a fi scrisă această expresie a cărei notorietate a traversat Oceanul). Cel mai probabil, nimic! Până la "episodul Berlusconi", diverse surse de limbă engleză explicau bunga-bunga drept sex în grup, deosebit de violent. Alt înţeles, de circulaţie în penitenciare, ar fi sodomia. Există surse care consideră că derivă dintr-un vechi banc englezesc, în care nişte occidentali sunt capturaţi de un trib de sălbatici şi puşi să aleagă între moarte şi bungabunga. Cum primii doi aleg bunga-bunga, ultimul preferă moartea, iar şeful tribului proclamă: "Foarte bine, atunci vei fi condamnat la moarte prin bunga- bunga!" (logic pentru mileniul trei, forumiştii de la "Slate" au început să se certe pe marginea variantei originale a bancului!).

Poate că bunga-bunga e o farsă. În fond, asta s-ar fi strigat acum exact o sută de ani, cu ocazia vizitei împăratului Abisiniei în Anglia, una dintre cele mai cunoscute mascarade ale secolului trecut, chit că, ulterior, martori oculari aveau să suţină că "înalţii oaspeţi" nu pomeniseră de bunga-bunga, fiind de fapt o invenţie a ziarelor vremii.

Presa serioasă de pretutindeni a dat proporţii planetare "fenomenului bunga-bunga" nu doar pentru că "meseria noastră a luat-o pe o pantă greşită", aşa cum constată Matei Vişniec citând volumul omonim al unor jurnalişti. E posibil, n-o luaţi neapărat drept o circumstanţă atenuantă, ca atunci când sunt denunţate moravurile unor politicieni să se încerce, în acelaşi timp, sancţionarea trivialităţii din politică în general.

În fine, de parcă scandalurile politice s-ar termina vreodată, impresionanta carieră internaţională a "sindromului bunga-bunga" răspunde şi publicului din România care a reproşat presei că, în loc să se ocupe de adevăratele probleme ale ţării, dezbate sexy-stenogramele pesediştilor. Care ar fi subiectele sobre - schimbul Băsescu-Hayssam propus de Ponta?!

O fi tema profund neserioasă, dar nu-i exclus ca, în virtutea temperamentului meridional ce poate fi întâlnit şi pe malurile Mării Negre, popularitatea politicienilor implicaţi să crească după acest scandal. Doar priviţi-l pe popularul primar pesedist Radu Mazăre cum se fuduleşte, în plină şedinţă de consiliu local, că e ca Berlusconi! Spuneţi cu mâna pe inimă că aceasta nu e o declaraţie electorală şi că, indiferent că se cheamă bunga-bunga, ţifli-ţufli sau ţaca-paca, lexicul politic n-a devenit mai bogat cu o doctrină!