EDITORIALUL EVZ: Criza nu trece cu metode naziste

Mircea Marian: „Nu cred că în vremuri de criză trebuie să abandonăm democrația și să ne închipuim că soluția stă în aplicarea unor măsuri de mână forte”.

Nu cred că, în vremuri de criză, trebuie să abandonăm democrația și să ne închipuim că soluția stă în aplicarea unor măsuri de mână forte.

Acum circa 75 de ani, germanii și-au pus speranța în Adolf Hitler. A urmat o perioadă în care au început marile lucrări la infrastructură, șomajul a ajuns aproape de zero, iar naziștii și-au putut permite să organizeze Jocurile Olimpice de vară. Cine și-ar fi închipuit cum va arăta Germania în primăvara lui 1945?

Nu sunt atât de absurd încât să susțin că România, în anul 2009, riscă să fie condusă de un regim dictatorial. Dar sunt unul dintre cei care cred că orice derapaj de la regulile democratice, indiferent de nobila cauză pe care ar sluji-o, trebuie amendat. Să dai afară gravidele și lăuzele din Corpul de Control al guvernului nu este doar o măgărie, ci începutul unei lungi serii de ilegalități.

Ceea ce se pregătește acum este politizarea structurilor de control și dirijarea lor împotriva adversarilor premierului PDL. Sunt curios dacă în timpul celebrelor epurări din Harghita și Covasna, care îl îngrijorează atât de mult pe președintele Traian Băsescu, a fost dată afară din slujbă o singură gravidă.

Nu este singurul fapt prin care noua putere dovedește că ar vrea „o tiranie ca-n Rusia”, vorba unui personaj din „De ce trag clopotele, Mitică?”. Legile referitoare la stabilitatea pe post a funcționarilor publici au fost eludate, principiile transparenței administrative au fost abandonate, iar serviciile secrete sunt obiectul unui troc politic.

Guvernul s-a substituit instanțelor de judecată și a decis retragerea permiselor auto care se presupune că ar fi fost obținute prin acte de corupție. Aceasta este o acuzație foarte gravă, care trebuie probată în fața judecătorilor și nu poate fi sancționată printr-o simplă decizie administrativă. Iar dacă se dovedește că aceste carnete au fost eliberate contra șpagă, în nici un caz pedeapsa nu trebuie să fie doar pierderea dreptului de a șofa, darea de mită fiind o infracțiune pentru care se ajunge la pușcărie.

De curând, cetățenii acestei țări nu mai pot afla nici măcar conținutul legilor, pentru că tânăra speranță a politicii românești Roberta Anastase a decis că Monitorul Oficial nu este accesibil decât contra cost. În toate țările UE, actele oficiale pot fi citite, gratuit, pe internet. România a luat această măsură abia la sfârșitul lui 2008. Acum, printr-o șmecherie de care s-ar fi rușinat până și Adrian Năstase, Anastase a acceptat ca Monitorul Oficial - subordonat Camerei Deputaților - să ceară bani pentru a putea fi lecturat.

Poate că mulți tineri politicieni din PDL au sentimentul că este mai important să respecte disciplina de partid decât să slujească interesul general al cetățenilor acestei țări. Președintele Camerei Deputaților ar trebui să se gândească însă dacă simpatia președintelui Băsescu îi este suficientă pentru a-și construi o carieră politică. Ea ar trebui să-și amintească de trista soartă a unora dintre predecesorii ei, printre care Valer Dorneanu, și să realizeze cât de ușor se dispensează cei mari de slujitorii prea-credincioși.