EDITORIALUL EVZ: Crin Antonescu va muta Antena 3 la Cotroceni

Nu ştim prea multe despre ceea ce se va întâmpla după fericita clipă în care Crin Antonescu îl va destitui pe dictatorul Băsescu.

M-am uitat pe Crin Tv (da, există un astfel de canal, care emite, deocamdată, pe net) dar acolo rula în reluare transmisia Realităţii TV de la întâlnirea dintre Băsescu şi liderii opoziţiei. Am căutat pe internet şi singurul lucru memorabil pe care l-am descoperit este că Antonescu vrea să facă un parteneriat cu patriarhia ortodoxă pentru "regenerarea spirituală" a României. Însă după ceea ce am văzut marţi cred că se conturează o certitudine: viaţa lui Crin Antonescu la Cotroceni va fi asemeni unui lung talk-show moderat de Mihai Gâdea. O glumă misogină despre femeile din partidul advers, un şut către ziariştii vânduţi (nu contează cui), un nou avertisment despre intenţia ungurilor de a fugi cu Ardealul, nişte fumigene despre măreţele planuri de viitor şi apoi o mini-vacanţă până la următorul talk-show.

Spectacolul de vodevil pe care ni l-au oferit, marţi, la sediul Administraţiei Prezidenţiale, liber-profesioniştii Crin şi Victor lasă în urmă sentimentul pe care probabil îl au cei care se trezesc fără portofel în timp ce aplaudă focul de artificii. Da, ne-am distrat! Da, l-au făcut pe Băsescu! Tipul a rămas cu gura căscată atunci când cei doi au venit cu ideea anticipatelor. N-a avut replică. Publicul de la Realitatea şi Antena s-a tăvălit de râs. Dar asta este ceea ce trebuie să ofere nişte lideri care se pregătesc să preia puterea? Au 55% în sondaje (sau cel puţin asta susţin), de ce trebuie să facă circ cu orice prilej? Oricât de bine s-ar vota golănia şi mica şmechereală – vezi succesul nebun al primarului Oprescu – eu cred că trebuie să existe un loc în această ţară în care opoziţia şi puterea să discute serios. Să negocieze. Să accepte - şi unii, şi alţii - nişte concesii. Nu poţi să faci politică de parcă te-ai afla într-o permanentă bătaie cu noroi. Tehnic, sunt chestiuni precum modificarea Constituţiei pentru care trebuie să existe un acord între putere şi opoziţie. Deocamdată, aşa cum arată acum legea fundamentală, cel mai potrivit loc pentru negocieri bi-partizane este Administraţia Prezidenţială. Să acceptăm însă că actualul preşedinte ar fi mult prea legat de PDL şi nu-şi respectă neutralitatea impusă de Constituţie. Sunt de acord că nici Băsescu şi nici liderii PDL nu au dovedit că ar fi întruchiparea dialogului constructiv. Dar să ne ofere atunci Crin Antonescu şi Victor Ponta un teren neutru pe care sunt dispuşi să discute despre chestiuni precum modificarea legii fundamentale, reorganizarea administrativă şi orice altă temă care li se pare de interes naţional. Un loc în care dezbaterea să nu se transforme într-un talk-show ieftin, iar Antonescu să spună fraze pline de miez de genul: "Eu sunt de principiul că ar fi bine să fie bine."

Înţeleg că ceea ce fac liderii USL este să joace tactic. Nu au de unde să mai câştige voturi şi trebuie să conserve ceea ce au obţinut. Prin radicalizarea discursului încearcă să-şi mobilizeze electoratul. Dar alegătorii lor – chiar şi după cele mai favorabile sondaje – nu reprezintă mai mult de un sfert sau o cincime din cetăţenii cu drept de vot. Circa jumătate din persoanele majore din România nu vin la vot, iar dintre cei care se prezintă la urne aproximativ o treime este, în acest moment, indecisă. Spectacole ieftine, precum cel de la Cotroceni, nu fac decât să adâncească scârba faţă de toţi politicienii. Ceea ce cred că se va întâmpla pe termen mediu este că tot mai mulţi cetăţeni români se vor sătura să aleagă "răul cel mai mic" şi vor pleca din ţară. Nu va fi o migraţie masivă, precum cea de la începutul anilor 2000, ci un drenaj al "creierelor", pe măsură ce ţările din UE îşi vor deschide piaţa muncii şi pentru români. Vor pleca persoane tinere, bine pregătite profesional, şcolite pe banii contribuabililor români în domenii precum medicină, inginerie sau construcţii. Oameni care nu vor să muncească "la negru", ci cu contracte legale. Rămân în urmă cei prost calificaţi, dar care ştiu să se "descurce" şi cei prea bătrâni ca să mai emigreze. Pentru acest public, discursul lui Antonescu şi Ponta este perfect.