EDITORIALUL EVZ: Complicele lui Năstase? Un prostănac

Mircea Marian: "Ce îi lipseşte conducerii PSD pentru a-i retrage lui Năstase sprijinul la alegerile parlamentare?"

Să nu credem în iluzia potrivit căreia votul uninominal va curăţa clasa politică, pentru că tot partidul te face deputat sau senator. Independenţii nu au practic nicio şansă. Dacă partidul l-ar lăsa fără imunitatea oferită de postul de deputat, preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar ajunge rapid în faţa judecătorilor. Potrivit legii electorale, pentru înregistrarea unei candidaturi este nevoie de semnătura conducerii partidului, deci Adrian Năstase nu poate participa la alegeri, sub sigla PSD, decât dacă are aprobarea lui Mircea Geoană.

Interesant este că tot mai mulţi lideri ai acestui partid îşi dau seama că Năstase a ajuns o povară. Pe fondul apatiei şi al degringoladei din PDL, ei calculează că ar avea o şansă ca, la scrutinul din noiembrie, să fie partidul care a obţinut cele mai multe voturi. Dar - exact ca şi la alegerile locale - diferenţa dintre PSD şi PDL ar putea fi făcută de opţiunile câtorva mii de alegători. Cazul „Năstase“ poate înclina balanţa în favoarea unui partid sau a altuia.

Unii lideri PSD îşi spun că la Mizil şi în satele din zonă lumea nu se uită la Realitatea TV şi nu este interesată de lupta împotriva corupţiei. Dar acest caz va influenţa votul la nivel naţional. Probabil că nu va fi zi în campania electorală în care Mircea Geoană să nu răspundă la vreo întrebare legată de protecţia pe care parlamentarii partidului său au oferit-o unor personaje acuzate de corupţie. Luni întregi de acum încolo, ziariştii vor perora despre amărâţii care ajung la puşcărie pentru că au furat o găină, în timp ce marii corupţi beneficiază de imunitate parlamentară. Presiunea se va amplifica pe măsură ce vor apărea şi reacţii de la Bruxelles. Chiar şi cei din PNL încep să se întrebe cum se vor alia, după alegeri, cu personaje precum Mitrea şi Năstase. Ce vor face liberalii dacă Năstase doreşte un post de conducere în viitoarea structură de putere, cum ar fi, de exemplu, preşedinţia Camerei Deputaţilor?

În plus, fostul premier reuşeşte să decredibilizeze toată campania prin care PSD, PNL şi PC urmăresc să arate că DNA este instrumentul politic al lui Băsescu. Uitaţi-vă la cât de uzate sunt lozincile postate pe blogul lui Năstase. „Băsescu nu poate trăi în normalitate, ci doar în conflict“ - acesta este modul în care fostul premier explică de ce nu vrea să dea ochii cu judecătorii de la Înalta Curte. Ca o paranteză, ar trebui menţionat că preşedintele acestei instanţe este Nicolae Popa, cel care a fost, între 1993 şi 1996, consilier pe probleme juridice al preşedintelui Iliescu. Şi acesta este omul lui Băsescu?

Revin atunci la întrebarea: ce-i lipseşte lui Geoană pentru a refuza să semneze documentul prin care se înregistrează candidatura lui Năstase? Speră cumva preşedintele PSD în recunoştinţa fostului său şef? Oricum, în cazul în care partidul pierde alegerile, Geoană va fi considerat principalul vinovat. Iar dacă le câştigă, meritele vor fi asumate de grupul Iliescu-Năstase.

În lipsă de altceva, Mircea Geoană ar trebui să aibă măcar un pic de curaj.