EDITORIALUL EVZ: Ce preferaţi: pensii sau autostrăzi?

Mircea Marian: "Ungurii au ajuns din nou să râdă de noi. Ambasadorul Budapestei ne-a bătut obrazul şi ne-a cerut să terminăm mai repede autostrada Bechtel."

Vecinii noştri stau cu două autostrăzi la numai 30 de kilometri de graniţa României, iar noi le spunem că vom putea să ne conectăm la reţeaua lor abia în 2013. Dar crede cineva în acest termen?

Anul acesta, potrivit datelor furnizate de Compania de drumuri şi autostrăzi, s-au alocat de la buget 399,5 milioane de euro pentru proiecte de autostrăzi. Necesarul ar fi fost - potrivit estimării companiei - de 1,3 miliarde de euro. Cei de la Bechtel se plângeau, prin august, că statul român nu le achitase nici măcar lucrările pe aprilie, mai şi iunie. Pe culoarul patru, cel care duce de la Nădlac spre Bucureşti şi apoi la Marea Neagră, situaţia este şi mai tristă. Se lucrează doar la centurile ocolitoare ale Constanţei şi Sibiului. Pentru varianta ocolitoare a Sebeşului - unde şoferii stau blocaţi cu orele - nici măcar nu s-au pregătit documentele pentru licitaţie.

Pentru că există o presiune a publicului, guvernul mai aruncă un ban pentru autostrăzi. Iată însă cum se prezintă situaţia de pe căile ferate, potrivit unor date ale Ministerului Transporturilor: o cincime din poduri şi podeţe au durata de viaţă expirată, iar 95% din instalaţiile de centralizare electrodinamică au nevoie de reparaţii capitale. Prudenţi, autorii documentului spun că această situaţie „creează premise pentru crearea de evenimente feroviare“. Dincolo de acest eufemism, de fapt ei ne avertizează că este o chestiune de timp până când vor avea loc accidente grave. Oricum, trenurile româneşti circulă cu viteza melcului din cauza căii de rulare învechite - sunt nu mai puţin de 373 de restricţii de viteză pe teritoriul întregii ţări.

Realitatea este că, pentru a finanţa majorarea de la 1 octombrie a punctului de pensie, guvernul a luat de la bugetul de stat aproape 400 de milioane de euro - a mărturisit fostul ministru al muncii, Paul Păcuraru. Dacă majorarea avea loc în noiembrie, aşa cum era stabilit, nu mai era necesar acest transfer. Într-o singură lună, pensiile au înghiţit echivalentul întregii sume alocate pentru proiecte de autostrăzi. Şi ce se va întâmpla în 2009, 2010 şi 2011? Cât de mulţi bani din bugetul de stat se vor duce către pensii? Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, ar putea şti, dar nu cred că ne va spune adevărul.

Sunt sceptic că, după alegeri, vom avea un guvern dispus să facă investiţii pe termen lung - fără mare efect electoral - şi care să renunţe la obiceiul pomenilor. În fond, sistemul funcţionează: intenţia de vot pentru PNL a sărit de la 12%-13% şi a ajuns aproape de 19%. Scandalul mitei în caltaboşi pentru ministrul Remeş nu i-a afectat pe liberali pentru că, exact în luna alegerilor pentru Parlamentul European, au venit pensiile majorate. Rezultatul acestei politici este că, acum, mare parte dintre alegătorii PNL sunt cei care, până în 2000, îl votau pe Ion Iliescu.

Şi atunci, care credeţi că va fi răspunsul viitorilor guvernanţi la întrebarea: ce facem, construim 1.000 de kilometri de autostradă sau mai cumpărăm nişte voturi de la persoanele de vârsta a treia?