Guvernul nu vrea să respecte decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu este valid, dacă la urne se prezintă jumătate plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale, iar majoritatea acestora votează "pentru".
Au anunţat-o răspicat Victor Ponta, Crin Antonescu, miniştrii Mircea Duşa şi Victor Paul Dobre, precum şi alţi lideri ai PSD şi PNL. Ei au insistat că, pe 29 iulie, în vigoare va fi ordonanţa de urgenţă a Guvernului, care simplifică procedura de mazilire a şefului statului. Actul normativ stabileşte că preşedintele poate fi demis indiferent de câţi cetăţeni participă la referendum, cu condiţia ca numărul celor care vor să scape de Băsescu să fie mai mare.
După două săptămâni în care actuala putere a călcat în picioare mecanismele statului de drept, a sfidat Constituţia şi legislaţia în vigoare, acest avertisment sună foarte credibil. La urma urmei, după atâtea nefăcute, ce i-ar împiedica pe liderii USL să mai ignore o decizie a Curţii Constituţionale. Cu atât mai mult cu cât este vorba de o amânare, până după 29 iulie. De data aceasta, legea permite tergiversarea cu maxim două luni de zile. Parlamentul are 45 de zile să includă decizia CCR în Legea referendumului, iar preşedintele-interimar Crin Antonescu o poate promulga în maximum 20 de zile.
Lucrurile nu stau însă deloc cum vrea USL să le prezinte opiniei publice. Criteriul prezenţei la referendum nu poate fi ignorat. Curtea Constituţională este cea care decide dacă referendumul de demitere este valid. Chiar dacă actuala Puterea blochează decizia CCR de acum două zile, nimic nu-i împiedică pe judecători să reia acest raţionament juridic şi să decidă, dacă va fi cazul, că şeful statului rămâne în funcţie, pentru că la plebiscit nu au venit suficienţi români. După criticile virulente ale marilor cancelarii europene, mi-e greu să cred că USL mai poate sfida Curtea. Dacă ar face-o, actuala Putere s-ar compromite definitiv pe plan extern.
Înclin să cred că povestea cu organizarea referendumului în baza ordonanţei de urgenţă este o manipulare, ce are două scopuri distincte. Primul dintre ele este de a "muşamaliza" mediatic înfrângerea usturătoare pe care CCR a administrat-o USL, prin includerea criteriului de prezenţă la referendum. Acreditarea ideii că USL stabileşte regulile jocului, în ciuda celor decise de magistraţii constituţionali, tripleta Ponta- Antonescu- Voiculescu vrea să împiedice o eventuală demobilizare a electoratului anti-Băsescu. Există riscul ca acesta să considere că peste 8 milioane de voturi pro- demitere este o ţintă de neatins.
Al doilea scop al diversiunii USL, şi cel mai important, este atragerea electoratului pro- Băsescu într-o capcană. În faţa posibilităţii ca USL să nu respecte criteriul prezenţei, o parte dintre suporterii preşedintelui ar fi tentaţi să iasă la vot şi ar contribui astfel la demiterea acestuia. Datorită lor s-ar întruni prezenţa necesară validării referendumului.
Într-un singur fel l-ar putea ajuta pe şeful statului: să iasă la vot în număr mai mare decât cei care susţin demiterea. În fond, o rămânere în funcţie a lui Traian Băsescu, fără a fi legitimat de votul popular, ar echivala tot cu înfrângere.