EDITORIALUL EVZ: Candidez, nu candidez...

Ioana Lupea: „Traian Băsescu speră, ca o codană din poveștile populare, că va fi cerut de popor, că ultima petală de margaretă va fi: «mă iubește»”.

Traian Băsescu se codeşte feciorelnic să-şi anunţe candidatura la preşedinţie. Speră, ca o codană din poveştile populare, că va fi cerut, că ultima petală de margaretă va fi: ”mă iubeşte”. Anunţul repetat privind o posibilă retragere din cursa pentru Cotroceni urmăreşte să creeze incertitudine, aşteptare şi un curent popular de susţinere.

Cum pentru a fi rugat să candideze nu era suficient doar să afirme că mai cugetă, a lansat numele lui Emil Boc ca altă variantă a PDL pentru preşedinţia României. Dacă se gândeşte deja la o rezervă şi le-o comunică şi ambasadorilor UE, îşi vor spune unii, atunci trebuie să fie ceva adevărat din indecizia afirmată public a preşedintelui.

Important este ca undeva, în mintea celor care l-au votat şi 2004 şi l-au salvat în 2007 de la demiterea din funcţie, să fie plantată o sămânţă de îndoială mobilizatoare, ce ar putea să-i oprească scăderea. Informaţia că Emil Boc ar putea candida în locul lui îi asigură un avantaj în raport cu contracandidaţii Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Atacurile electorale vor părea gratuite dacă omul mai cugetă la candidatură. Ar putea chiar să slăbească din intensitate, luându-l drept ţintă, într-o mai mare măsură, pe Emil Boc.

Dacă n-ar fi fost redactat de ambasadorul Austriei la Bucureşti, raportul intern care a pus în circulaţie numele lui Emil Boc, ar putea fi foarte bine şi o filă din strategia de imagine a candidatului Băsescu. Semn că întotdeauna, chiar şi atunci când vorbeşte neoficial, şeful statului ia în calcul probabilitatea - uneori infimă ţinând cont că se adresa ambasadorilor UE - ca informaţia să se scurgă în spaţiul public.

Lecturat în cheie de politică internă, documentul ieşit din ambasada Austriei, îl flatează pe Traian Băsescu, înfăţişându-l exact aşa cum şi-ar dori acesta: preocupat până la sacrificiu politic de criză, hotărât, în ciuda opoziţiei UE, să-şi îndeplinească promisiunile faţă de aspiranţii moldoveni la cetăţenia română, obstacol în calea expansiunii politico- energetice a Rusiei spre Europa. Venit dintr-o sursă independentă, portretul capătă contul, este şi mai credibil.

În acest moment Traian Băsescu nu are nici un motiv serios să nu candideze. Chiar dacă nu se mai bucură de procentele de altădată, stă mai bine decât Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Candidatul PSD nu izbuteşte să atingă scorul partidului, iar al PNL să-l depăşească. Mai mult, Geoană şi Antonescu au în spate câte un dublu care-i vlăguieşte de voturi, C.V. Tudor, respectiv Radu Duda. Potrivit unul sondaj Gallup, comandat de Centrul Naţional pentru Dezvoltare Durabilă care funcţionează sub egida Academiei Române, Mircea Geoană şi Crin Antonescu stagnează la 19%, cu 16% sub procentul lui Traian Băsescu. Corneliu Vadim Tudor a ajuns, furând din alegătorii lui Geoană, la 9%, iar principele Radu Duda l-a uşurat pe Crin Antonescu de 10 procente potenţiale.

Jocul de-a ”candidez, nu candidez” ar putea să fie pentru Traian Băsescu şi o ieşire de urgenţă. Dacă în competiţie intră un personaj surpriză, după scenariul ”Sorin Oprescu” de la Bucureşti, Traian Băsescu se poate retrage onorabil, cu discursul ”v-am spus că s-ar putea să nu mai candidez!”.