EDITORIALUL EVZ: Bastonul fleşcăit al comisarilor UE

Mircea Marian: „Politicienii români i-au convins pe comisarii europeni să ne dea 5 miliarde de euro fără să ceară și progrese în lupta cu corupția. Victorie! Dar pentru cine?”

Lobby-ul politicienilor români a obţinut un mare succes la Bruxelles: a reuşit să evite condiţionarea acordului de împrumut cu UE de o referire explicită la reforma în justiţie şi accelerarea luptei împotriva corupţiei. În locul unei ameninţări clare şi precise, oficialii europeni au acceptat un text emasculat şi interpretabil în care doar se menţionează existenţa aşanumitului Mecanism de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei.   Totuşi, chiar şi în această formulare ambiguă, guvernul român rămâne cu sabia lui Damocles deasupra capului, pentru că nu ştie cum va fi influenţată acordarea următoarelor tranşe din împrumut. Textul iniţial, asupra căruia a insistat chiar comisarul pentru afaceri economice, socialistul Jose Almunia, cerea politicienilor români să adopte codurile necesare reformării justiţiei şi să dea drumul la dosarele de mare corupţie care mai sunt încă blocate în parlament.

Această pretenţie a provocat un val de indignare la Bucureşti, iar coaliţia PDL-PSD s-a folosit de toate pilele şi relaţiile pe care le avea în rândul elitei Uniunii Europene pentru a elimina această pretenţie. A reuşit. Victorie! I-am păcălit încă o dată pe cei de la Bruxelles, iar clientela politică din România va continua să sifoneze banii contribuabililor europeni, fără să se teamă de vreo sancţiune.

Ieri, exact la ora la care preşedintele Traian Băsescu declara că România ar putea renunţa să se mai împrumute de la UE dacă ni se impune o condiţionare pe justiţie, agenţia Mediafax anunţa că procesul deputatului PSD Ion Dumitru, acuzat de corupţie, a fost amânat pentru a 14-a oară.

Fapta de care este supectat acest onorabil politician este destul de simplă: pe vremea când era director la Romsilva a cumpărat cu circa 300.000 de dolari un inutil tanc T 34, deşi acesta fusese introdus în ţară la preţul de 6.250 de dolari! Ce exemplu mai bun că este nevoie de coduri noi pentru ca astfel de cazuri să se judece cu celeritate, iar alde Ion Dumitru să nu poată beneficia de prescrierea faptei? Şi, în acelaşi timp, iată şi motivul pentru care politicienii români, în frunte cu tovarăşii din PSD ai lui Mircea Geoană, resping presiunea celor de la UE, vor să îngroape reforma justiţiei şi le acordă corupţilor din guvernarea Năstase protecţia oferită de imunitatea parlamentară.

Actuala legislaţie îi permite lui Ion Dumitru să amâne de doi ani începerea procesului său, iar singura sancţiune a fost o banală amendă de 5.000 de lei aplicată avocatului - dar şi aceasta ar putea fi revocată. Victoria de ieri a politicienilor români este, de fapt, o înfrângere pentru cetăţenii cinstiţi ai acestei ţări, care s-au săturat să fie furaţi fără să fie pedepsit cineva.

Dar se apropie momentul raportului UE pe Justiţie, care va fi făcut public la începtul lui iulie. Potrivit unor informări făcute chiar de diplomaţii români aflaţi în capitala Belgiei, sunt tot mai multe ţări care cer ca României să i se taie accesul la fondurile structurale. Dacă politicienii români cred că au scăpat de pedeapsa Bruxelles-ului, s-ar putea să se înşele.