EDITORIALUL EVZ: Băsescu pacificatorul

Ioana Lupea: "Cel mai lipsit de scânteie discurs al preşedintelui este şi cel mai derutant. Efectul urmărit a fost să atragă atenţia asupra «noului Băsescu»".

Traian Băsescu schimbă rolul. Preşedintele pacificator ia locul, cel puţin pentru moment, preşedintelui jucător. Băsescu nu mai este organizatorul de execuţii publice, este omul care restabileşte liniştea. Mesajul de ieri din parlament, aplicat, sobru şi critic, i-a luat prin surprindere pe politicienii care-şi îmbrăcaseră platoşa de război. Multora nu le venea să creadă că şeful statului s-a abţinut de la atacuri nominale. Buimaci şi prizonieri ai răspunsului reflex la lovituri, unii nu şi-au putut calibra reacţiile. Cel mai lipsit de scânteie discurs al preşedintelui este probabil şi cel mai derutant, tocmai prin contrastul cu imaginea lui de certăreţ. Acesta a fost cu siguranţă şi efectul urmărit. Să atragă atenţia alegătorilor şi partidelor politice asupra „noului Băsescu“, mai apropiat de preşedinte decât de jucător.

Mesajul de ieri s-a referit la viitoarea guvernare. Şi a stabilit platforma de negociere pentru formarea cabinetului postelectoral: înapoierea satului, ineficienţ a şi inechitatea sistemelor de educaţie şi de sănătate, birocraţia care creează rentieri, irosirea resurselor, incapacitatea administraţiei de a absorbi fonduri europene şi a justiţiei de a-i proteja pe cetăţeni de corupţie şi infracţionalitate. Comportându- se împotriva firii lui, şeful statului a înşelat aşteptările celor care se se pregătiseră pentru o implicare brutală în competiţia dintre partide în favoarea PDL. Întrebarea nu este însă ce poate Traian Băsescu să facă pentru PDL în campania electorală - s-a văzut la alegerile locale că intervenţia lui părtinitoare nu avantajează partidul -, ci ce poate face pentru PDL după alegeri. Răspunsul este la îndemâna oricui: să-i găsească un partener în cazul, previzibil, în care nu câştigă majoritatea. Prin neutralitatea faţă de partidele politice şi prin referirea exclusivă la „noile obiective ale guvernării democratice“ - apreciate ca realiste de toate partidele cu excepţia PNL -, Traian Băsescu încearcă să se înlăture pe sine ca piedică din calea PDL spre un guvern de coaliţie. Pervers, Băsescu a scos PDL din izolare şi a izolat PNL cu tot cu optimismul său exagerat.

Traian Băsescu ţinteşte însă mai departe de alegerile din noiembrie. Se reinventează pentru scrutinul de anul viitor care-l priveşte personal. În această cheie trebuie interpretat anunţul că va conlucra cu orice guvern care răspunde provocărilor României şi nu intereselor oligarhiei. Politicianul care a câştigat doar prin război joacă acum, la cererea publicului, cartea păcii. Băsescu şi-a temperat deja în ultima vreme excesele, încercând să intre cât mai bine în rolul de preşedinte, aşa cum îl doreşte electoratul în această etapă. Adică un preşedinte care nu se ceartă toată ziua bună ziua cu guvernul, care nu acuză în van oameni, grupuri şi instituţii, un garant al stabilităţii, predictibilităţii şi dreptăţii sociale.

Traian Băsescu are un singur inamic în această campanie de rebranding, pe el însuşi. Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba.