Omul nu poate să se abţină, pur şi simplu. Miercuri, s-a dus în parlament şi a ţinut un discurs atipic - calm, echilibrat şi programatic.
Adversarii săi, pregătiţi pentru obişnuitele şarje verbale ale lui Băsescu, au rămas fără replică. Toată lumea era surprinsă de noul look al preşedintelui. Dar, la acest personaj, o apariţie publică în care n-a dat măcar un cap în gură este pierdere de timp. Aşa că, în aceeaşi seară, Traian Băsescu s-a dus la televiziunea publică pentru a comenta propriile afirmaţii şi pentru a arăta că nu s-a schimbat: ofensiv, impredictibil şi cu gura (prea) slobodă.
Cea mai mare gafă pe care a făcut-o a fost să insiste asupra faptului că hotărârea de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale „nu respectă legea“. Este adevărat, Curtea Constituţională a arătat că preşedintele are dreptul la opinie. Dar, politic, Băsescu a greşit abordând acest subiect cu doar câteva ore înainte de judecata Curţii de Apel. Adversarii săi, care dispun de o puternică maşină de propagandă, duc o campanie prin care vor să arate că preşedintele României şi cei de la PDL, aliaţi cu PRM, se tem de votul uninominal. Toată această teorie porneşte de la un fapt real: Emil Boc a negociat cu Vadim Tudor, iar senatorii PDL l-au ajutat pe liderul PRM să ajungă vicepreşedinte al Senatului.
Dacă, ieri, Curtea de Apel i-ar fi dat câştig de cauză lui Vadim Tudor, cei de la PNL şi PSD ar fi avut pretextul ideal pentru a susţine că, prin afirmaţiile sale, preşedintele a influenţat decizia magistraţilor. Nu este prea îndepărtat scandalul referitor la judecătorii de la Curtea Constituţională, despre care s-a spus că ar fi fost şantajaţi cu dosarele lor de Securitate. Pe fond, Băsescu are dreptate: legislaţia referitoare la votul uninominal este putredă, iar guvernul i-a invitat, practic, pe cei de la PRM să o atace în justiţie. Dar nu putea să aştepte încă vreo câteva săptămâni şi să-şi expună opiniile critice după ce se termină cu procesele?
La TVR, Băsescu s-a întors la ceea ce ştie el mai bine: a făcut aluzii străvezii la relaţia dintre Patriciu şi Tăriceanu şi a spus că ministrul justiţiei ar trebui să demisioneze. A revenit la glumele sale, care, prea des, sunt extrem de jignitoare. „Nu-i politician, că mai mare, că mai pitic, că mai jumătate de pitic sau jumă- tate mai mare, nu-i unul să se ducă la televizor şi să nu vorbească de preşedinte, în contextul în care vrea să atace PDL“, a spus Băsescu. Aluzia la Emil Boc - „jumătate de pitic“ - este evidentă, deşi preşedintele s-a repliat şi a precizat că s-a referit la adversarii PDL.
Problema şefului statului este că, potrivit studiilor sociologice, electoratul s-a săturat de scandaluri şi crede că disputele violente dintre politicieni îi afectează nivelul de trai. Din aceste motive, Băsescu ar avea nevoie de un facelift. Timp de câteva luni, a lucrat la o operaţiune de „rebranding“. Discursul din plenul parlamentului ar fi putut însemna încununarea acestui lung efort.
Ar fi reuşit, dacă ar fi acceptat ca în jurul său să vieţuiască şi oameni care să aibă curajul să-i spună „Nu“. Dar Palatul Cotroceni are un straniu efect asupra stăpânilor săi: într-un an, doi, ajung să se creadă perfecţi.