N-au trecut nici nouă luni de când consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a anunţat naşterea imaculatei Albă-ca-Zăpada, că Traian Băsescu a şi aruncat-o la crematoriul de deşeuri umane.
Cum să crească Albă-ca-Zăpada dacă preşedintele vrea să o hrănim doar cu biberonul pe care-l ţine nenea Boc? Spune preşedintele Băsescu: pentru a opri mita electorală, partidele trebuie finanţate doar de la buget, fie de la cel central, fie de la cel local. Cum s-ar putea întâmpla acest lucru ne-a explicat europarlamentarul PDL Cristian Preda: banii statului se duc în primul rând la partidele parlamentare, în funcţie de ponderea în legislativ - adică la PDL, PSD, PNL şi UDMR. Partidele neparlamentare ar primi suma cuvenită partidului cu cea mai mică fracţiune parlamentară, iar dacă nu trec de pragul electoral ar fi obligate să returneze la buget banii primiţi.
Aparent, Băsescu e cel mai bine intenţionat politician din astă ţară. Noaptea nu mai poate dormi de grija mitei electorale şi, după nenumărate frământări, a găsit şi soluţia. În fapt, prin ceea ce propune nu face decât să întărească oligopolul unor partide corupte, inclusiv PDL-ul său, care, de 20 de ani, se rotesc la conducerea României. Este evident că alegătorii ar dori o alternativă la PDL, PNL şi PSD. Dar actuala legislaţie este construită în aşa fel încât să protejeze cartelul celor trei partide.
Ca să înfiinţezi o nouă formaţiune îţi trebuie 25.000 de adeziuni. Doar Kazahstanul are o barieră plasată mai sus: acolo este nevoie de 50.000 de semnături. În plus, partidele parlamentare primesc o subvenţie consistentă de la stat. În 2009, PDL şi PSD au primit circa 650.000 de euro, iar liberalii aproape 400.000 de euro. Până şi partidul-fantomă a lui Voiculescu a supt de la buget vreo 15.000 de euro. Nu e mult, dar dumneavoastră i-aţi da vreun ban lui "Felix" ca să-şi întreţină partidul? Oricum, asta nu este totul. Toate clanurile de afacerişti grupate în "partidele parlamentare" se lăfăie în vilele RAAPPS, unde plătesc chirii insignifiante.
Întrebaţi-l pe Boc: cât cheltuieşte PDL pentru sediile pe care le are în buricul Bucureştiului? Gluma cea mai bună pe care a spus-o, marţi, Băsescu, a fost că, dacă la alegeri se limitează finanţarea la sumele donate din buget, va dispărea şi mita electorală. Să ne închipuim următorul scenariu: alegeri uninominale în colegiul lui Hrebenciuc, care nu reuşeşte să facă blatul cu unul dintre contracandidaţii cu şanse. Iar Hrebenciuc, resemnat, îşi construieşte toată campania cu cei 10.000 de lei pe care-i primeşte de la prefectură, renunţând să mai împartă vreun pui, o sacoşă, o pelerină, ceva. No kidding?
Există instrumente pentru a limita corupţia electorală, dar nu sunt utilizate. Singurul politician adus în faţa instanţei pentru astfel de fapte este, după ştiinţa mea, Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii". Există chiar o instituţie, denumită Autoritatea Electorală Permanentă, care are sarcina de a controla finanţele partidelor. În fruntea ei este omul lui Hrebenciuc, iar vicepreşedinţii sunt nişte paiaţe propuse de PDL, PNL şi UDMR.
Oamenii sunt înţeleşi în aşa fel încât să nu izbucnească niciun scandal în legătură cu finanţarea vreunui partid parlamentar. Cred că preşedintele ştie exact ce face - sau ce nu face - această autoritate, dar nu vrea săi supere. Dacă începe un control serios în legătură cu modul în care a fost finanţată campania sa prezidenţială? Sau a Elenei Băsescu?
Dacă ar dori sincer limitarea corupţiei, preşedintele Băsescu ar milita pentru deschiderea competiţiei politice. Ar cere eliminarea completă a sub ven ţi ilor acordate partidelor, le-ar lua sediile şi le-ar vinde pe piaţa liberă, iar apoi ar elimina pragul celor 25.000 de semnături necesare înfiinţării unui nou partid. Alegătorii care mai sunt preocu paţi de corupţie (câţi or mai fi ei!) ar putea avea alternativa unui partid nou şi onest, iar PNL, PSD şi PDL ar fi forţate să-şi corecteze atitudinea (duplicitară) faţă de fenomen.
Atât timp cât nu este spart acest cartel, nimic important nu se va schimba în România. Se vede însă că preşedintelui Băsescu nu i-a plăcut cum urma să arate nenăscuta Albă-ca-Zăpada. Poate că nu avea chipul lui Dan Diaconescu.