EDITORIALUL EVZ: Armata mai e cu noi?

Silviu Sergiu: "Armata Română, o instituţie cu o cotă de încredere foarte mare în rândul românilor, trece, în aceste zile, printr-o criză fără precedent."

Dincolo de imensele prejudicii de imagine suferite în ochii partenerilor din NATO, dispariţia armamentului din depozitul de la Ciorogârla riscă să devină o criză de sistem. Ce s-a întâmplat la marginea Bucureştiului este un semnal că Armata nu este imună la corupţie. Amplificarea acestui flagel printre militari ar fi extrem de periculoasă pentru siguranţa românilor.

Este evident că avem de-a face cu un furt comandat. Ipoteza unei organizări defectuoase a dispozitivului de pază nu stă în picioare. Nimeni nu fură armament dintr-un depozit militar, dacă nu are deja un cumpărător şi nu ştie suma exactă pentru care riscă să încaseze un glonţ în cap de la vreo santinelă vigilentă. Uşurinţa cu care au fost sustrase armele este încă un indiciu că o parte dintre militari au fost complici. Nu bagi pur şi simplu 60 de mitraliere şi 25 de pistoale în buzunar, într-un moment de neatenţie a comandantului gărzii, şi te faci nevăzut, fără să prindă cineva de veste. Un astfel de furt se pregăteşte din timp şi are nevoie de complici din interior.

„Evenimentul zilei“ a publicat deja, sub protecţia anonimatului, declaraţii ale anchetatorilor, potrivit cărora corupţia în rândul militarilor, este principala pistă a investigaţiilor. „Cel mai probabil este vorba despre un furt executat la comandă - fie cu ajutorul unor militari din unitate, fie de către aceştia -, iar armele ar putea fi destinate unei zone de conflict din afara ţării“, au declarat, pentru EVZ, surse judiciare.   Armata Română a fost, în ultimii 19 ani, ferită de scandaluri de corupţie. Nu a fost imună, dar nici sufocată de ele. Cea mai gravă afacere a fost supranumită de presă „Case pentru generali“. Ofiţeri de rang superior au pus la cale o inginerie prin care să-şi cumpere locuinţele de serviciu la preţuri subevaluate. A mai existat un moment de o gravitate extremă. În curtea Liceului „Jean Monnet“ din Bucureşti un individ a aruncat o grenadă furată dintr-o unitate militară, rănind grav o adolescentă. Atunci, intervenţia autorităţilor a fost fermă, iar autorul a fost pedepsit de justiţie.

Este absolut necesar ca acest lucru să se întâmple şi în cazul furtului de la Ciorogârla. Dacă autorităţile nu vor da dovadă de fermitate, alţi militari vor fi încurajaţi să şterpelească de prin unităţi arme letale. Pieţe de desfacere există berechet. În afara României, conflictele se ţin lanţ; în interiorul ţării, interlopii abia aşteaptă se lase săbiile ninja deoparte şi să se fugărească pe străzi cu UZI sau AK-47. Asta dacă nu punem la socoteală agresivitatea din societate, care a atins cote alarmante. Pentru că există corupţie în Sănătate, românii mor cu zile prin spitale.

Pentru că există corupţie în Educaţie, nivelul de pregătire a elevilor români este scăzut. Dacă acest flagel îi va contamina şi pe militari, românii nu vor mai putea merge în siguranţă pe stradă. Dacă autorităţile vor eşua în a exercita un control strict asupra armelor şi muniţiilor, haosul din societatea românească va fi desăvârşit. Statul va eşua, astfel, să le ofere românilor singurul lucru pe care-l mai are de oferit cât de cât: siguranţa personală.