EDITORIALUL EVZ: Apa prăjită nu e bună, iar cu sare e mai scumpă

Pentru cititorii rafinaţi şi consecvenţi ai acestei pagini tema de faţă poate stârni unele controverse. Cum, când ţara arde şi politicienii îşi rup minţile în negocieri imposibile, desigur pentru binele României, noi scriem despre "apă prăjită"?

Când nu s-au stabilit nici candidaţii principali la funcţiile de primari, ca să nu mai vorbim şi de consilieri, când se negociază atâţia bani şi atâtea funcţii chiar pentru lustraţi pe noi ne preocupă sarea în tigaie?

Ca să nu mai vorbim despre corupţia generalizată şi, iată, mai nou, mii de posesori de arme de foc letale, poate bolnavi, poate geloşi, poate nemulţumiţi liberi printre noi?

Am schimbat puţin tematica pentru că am intrat în posesia unor dezvăluiri senzaţionale. Mai deosebite faţă de cele care apar în presa ultimilor ani. Nu este niciun dosar de securitate, nici măcar o fraudă de milioane sau miliarde de euro. Deşi, dacă luăm lucrurile în serios, le aprofundăm şi le calculăm consecinţele, concluziile pot fi grave şi complexe.

Noi am fost sesizaţi, am cercetat şi am ajuns la concluzia că numeroase produse alimentare, mai exact preparatele din carne, sunt injectate cu apă şi sare pentru a cântări mai mult. Am dat la analize câteva mostre din aceste produse şi după câteva zile am primit rezultate stupefiante.

Asemenea scandaluri au fost declanşate, cu ani în urmă şi în alte ţări din Europa. Cel mai mare s-a întâmplat în Marea Britanie. Jurnaliştii au dus şi ei produse obişnuite la analize şi , din aproape în aproape, s-a ajuns la concluzia că mai toată carnea şi produsele preparate din carne, de pe piaţă erau contrafăcute. Investigaţiile s-au extins şi mai mult pentru a conduce la concluzia tristă că toţi cumpărătorii plăteau jumătate din cantitatea dorită. Restul dădeau bani pe apă, sare şi, rar, alţi aditivi. În Marea Britanie situaţia s-a reglementat. S-au pus etichete pe aceste produse în aşa fel ca cel care cumpără să ştie dacă dă banii pe apă şi sare sau doar pe carne.

În România suntem doar la începutul acestei investigaţii. Oamenii de afaceri din domeniu sunt îngrijoraţi şi dau din colţ în colţ. Suntem pe cale să le stricăm multe câştiguri substanţiale.

Pe de altă parte ar mai apărea şi unele probleme de sănătate. Dacă sunt mulţi oameni care se pot împăca cu ideea că au fost păcăliţi şi pot cumpără de ani de zile apă la preţ de muşchi file sau piept de pui, ce ne facem cu cei care, din motive bine întemeiate, ţin regim şi trebuie să evite sarea? Aceştia sunt înşelaţi şi mai rău cu consecinţe delicate pentru sănătatea lor.

Jurnaliştii de la "Evenimentul zilei" au început de miercuri campania "Secretul cărnii injectate" şi o vor duce până în pânzele albe. Aici nu se mai aşteaptă căderea unui cap, nu mai pot fi proteste de ordin politic şi demisii. Este vorba doar despre protecţia cetăţeanului şi despre măsurile pe care, noi jurnaliştii, le-am putea impune organelor de control.

Am observat, în ultima perioadă că, în România, nu se mai dezbate la modul serios nicio problemă, oricât de gravă ar fi ea. Discuţia, iniţial normală, degenerează în nuanţe politice şi, din păcate până la urmă în mahala. Toate părerile, cât de juste ar fi ele, sunt suspectate că ar conduce către favorizarea unui om sau a unei idei dintr-o tabără politică. Şi sunt curios, după ce noi vă vom dovedi că achiziţionaţi din magazine sare şi apă la preţ de carne, ce politică o să mai fie asta?