EDITORIALUL EVZ: Anticipatele nu vor avea loc

IOANA LUPEA: "Bunul simţ şi puţină logică elementară spun că alegerile anticipate nu vor avea loc."

Bunul simţ şi puţină logică elementară spun că alegerile anticipate nu vor avea loc. Este drept că deseori acţiunile politicienilor români contravin şi bunului simţ şi logicii. Puţini ar fi pariat, spre exemplu, că PSD va duce suspendarea preşedintelui Traian Băsescu până la referendum, împotriva propriilor interese. De data aceasta, aş pune rămăşag că PNL se joacă doar cu Mircea Geoană de-a anticipatele, aşa cum pisica se amuză cu şoarecele ce urmează să-i fie prânz. Şi n-ar fi deloc exclus ca liderul PSD să-şi scrântească poziţia în partid din această cauză, cu puţin ajutor. Ca la moţiunea de cenzură din toamna trecută, când Mircea Geoană şi Vasile Blaga îşi ambalaseră motoarele cu reacţie pentru guvernare şi Ion Iliescu le-a pus piedică.

Motivele pentru care Mircea Geoană ţine cu tot dinadinsul ca alegerile locale să fie organizate în acelaşi timp cu cele parlamentare sunt deja cunoscute. PSD îşi sporeşte şansele la un rezultat mai apropiat de PDL prin mobilizarea organizaţiilor locale, iar Mircea Geoană se eliberează de presiunea internă exercitată de tandemul Ion Iliescu-Adrian Năstase. Desfăşurarea generalelor la termen le oferă inamicilor lui Geoană timp şi argumente să preia scaunul acestuia la congresul programat pentru toamna acestui an şi, mai ales, ştampila care parafează listele pentru viitorul parlament. Liderului PSD i se vor putea imputa rezultatele la alegerile locale - previzibil mai slabe ca în 2004 - chiar dacă a avut isteţimea să-şi facă preventiv din Miron Mitrea şi Adrian Năstase copărtaşi la responsabilităţi.

Întrebarea este de ce şi-ar dori Călin Popescu-Tăriceanu să plece de la Palatul Victoria înainte de vreme. El ştie că, după căderea guvernului, la pupitrul de comandă va veni Traian Băsescu şi că între gruparea botezată reformistă din PSD şi PDL există cel puţin un canal de comunicare deschis. Premierul s-a ambiţionat să-şi ducă mandatul până la capăt, iar revenirea lui Adrian Năstase în prima linie este o garanţie că PSD îşi va orienta tirul împotriva PDL şi a lui Traian Băsescu, nu a liberalilor. Şi nu este vorba doar de Tăriceanu: liderii care l-au susţinut timp de patru ani au nevoie de poliţe de asigurare pentru viitor. Şeful liberalilor trebuie să reziste la Palatul Victoria până la capăt nu doar ca un maratonist singuratic, ci şi pentru supravieţuirea lui Bogdan Olteanu, Relu Fenechiu şi alţi liberali cărora o alianţă cu PSD-ul tandemului Iliescu-Năstase le-ar aduce mai multe beneficii decât opoziţia propusă cu temei de Crin Antonescu.

Chiar dacă pare resemnat cu ideea că va părăsi Palatul Victoria după Summitul NATO şi îi ţine isonul în public liderului PSD Mircea Geoană, PNL se preface că susţine anticipatele. Cu ce scop? Are nevoie de PSD să-şi treacă sistemul electoral prin parlament, poate şi noua lege a deconspirării Securităţii, pentru a se prezenta în faţa alegătorilor ca adevăratul promotor al uninominalului şi adevăratul partid anticomunist. După aceea, va avea grijă Ion Iliescu să nu se ajungă la căderea guvernului Tăriceanu II.