EDITORIALUL EVZ: Alegerile locale, ca un şpriţ de vară

A început campania electorală pentru alegerile locale. Într-o atmosferă de chef cu lăutari, spart la răsăritul soarelui.

Când ai pleoapele grele, buzunarul gol şi burta plină. Când nu-ţi mai vine a bea sau a mânca, ci doar te gândeşti cu drag la răcoarea dormitorului. Iar în drum spre casă nu bagi în seamă pe nimeni. Asta a fost senzaţia pe care am avut-o în ultimele două zile, în care m-am plimbat prin Bucureşti şi împrejurimi încercând să văd mişcările de trupe ale USL şi PDL. Nimic! Nişte afişe chioare prin Tunari, câteva panouri cuminţi ale lui Chiliman, promisiunile stupide de tip "Garantat Vanghelie" pe la Operă. Cu alte cuvinte, o lipsă de interes politică demnă de o cauză mai bună.

Pe undeva este de înţeles. Exodul primarilor PDL către PSD şi PNL, pierderea guvernării, lipsa de decizie la nivel politic a făcut din PDL un adversar buimăcit, care aşteaptă 10 iunie cu ameţeala boxerului care a încasat 12 reprize, a stat în picioare, dar nu are mari speranţe de câştig. USL, struţo-cămila intrată la guvernare, simte valul politic pe care se află şi nu vrea să-i strice dinamica, sperând în conservarea energiei până la mal. Au suficiente probleme cu formarea guvernului, nu în sensul votului, ci în sensul păstrării miniştrilor mai mult de 48 de ore. Cazurile Alistar, Dumitrescu şi, acum, Mang au pus la grea încercare afirmaţiile premierului Ponta potrivit cărora "acest guvern, pe care eu îl voi propune Parlamentului şi României, va fi cel mai cinstit pe care România l-a avut".

Demnă de remarcat schimbarea de atitudine a premierului Ponta în cazul ministrului Educaţiei, dacă la Corina Dumitrescu a fost suficientă o singură acuzaţie de plagiat, susţinută de presă, la Ioan Mang s-au schimbat parametrii! Cele trei acuzaţii de plagiat trebuie dovedite, după cum a cerut Victor Ponta, de Academia Română! O strategie de tip "Buying Time", menită să ridice presiunea de pe guvern. Ca şi cum mărturiile şi afirmaţiile profesorilor străini plagiaţi de actualul ministru al Educaţiei ar fi insuficiente, şi ca să închei cu acest caz, o citez pe doamna prof. univ. dr. Zoe Petre care a spus că "ar fi fost grav fie şi dacă ar fi fost simple suspiciuni de plagiat". Nu sunt suspiciuni, sunt certitudini!

Revenind la campania pentru alegerile locale trebuie spus că surprizele sunt excluse! Poate că de aici rezultă şi această lentoare. Rezultatele sunt cunoscute la nivel de judeţ, eventualele câştiguri ale UNPR şi PP-DD venind doar ca urmare a cooptării în partid a unor persoane cu şanse de câştig la nivelul urbei. Vom mai avea un PDL care speră să-şi conserve numărul de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene obţinut în 2008, un obiectiv considerat ambiţios de unii analişti şi un USL umflat de trădările tip Frunzăverde şi perspectiva accesului preferenţial la troaca cu fondurile gestionate de guvern.

Poate părea un tablou sumbru, dar lipsa unui echilibru politic în Parlament şi în administraţia locală va face extrem de dificilă gestionarea derapajelor altfel decât prin impunerea voinţei primului-ministru Ponta, ceea ce a reprezentat, de fiecare dată, o întoarcere în trecut.