EDITORIALUL EVZ: Aici BBC Vîntu: Băsescu trebuie să devină amintire

Realitatea TV schimbă armele. Acest lucru se întâmplă în plin război civil, mai mult sau mai puţin mediatic, în care trăim - conform spuselor lui Teodor Baconschi la televiziunea publică, unde şeful diplomaţiei române a fost invitat să-şi explice adeziunea la partidul-stat.

Nu vă speriaţi, postul anti-Băsescu nu întoarce armele, aşa cum face doar în momentele decisive. Ci numai le schimbă. Se repoziţionează, graţie unui proiect propus de noul director, Stelian Tănase. Proiectul i s-a părut OK şi a fost aprobat de Sorin Ovidiu Vîntu, mogulul, precizează jumătatea cu barbă a binomului "Tănase - Dinescu", obligându-se să nu intervină niciodată, telefonic sau în alt fel, în politica editorială.

Pentru a nu ne abate de la analizarea proiectului, nu vom zăbovi asupra unei afirmaţii ce pare să admită implicit că până acum s-a mai intervenit telefonic, nici nu îl vom compara pe SOV cu alt patron care jură că nu se bagă, regulă instituită de Gigi Becali la orice numire a unui antrenor la Steaua.

Proiectul, aşadar. "Regulile BBC se vor aplica în post punct cu punct. BBC se menţine ca fiind structura media cu cea mai mare autoritate. Sunt reguli jurnalistice foarte dure pentru România, pentru presa de aici, dar încercăm din punct de vedere al meseriei să aplicăm aceste reguli", mărturiseşte Tănase.

Să fiu bine înţeles, comentariul pe care îl parcurgeţi nu doreşte să ştirbească nici cu o iotă din prestigiul intelectualului Stelian Tănase. Îl stimez, l-am citit cu plăcere, îi aştept de fiecare dată documentarele la televizor (din păcate, nu şi emisiunea cu Mircea Dinescu, pe care, totuşi, o consider cea mai reuşită transmisiune la care nu se uită nimeni). Temerea e, şi aici văd rostul dezvoltării unei aparent banale ştiri de media, că n-o să se schimbe nimic esenţial la televiziunea ce dă zi şi noapte exemple de părtinire.

În general, la noi se va face jurnalism ca la BBC doar dacă vom fi monarhie şi se va reîncarna pe aceste meleaguri John Reith, care să câştige lupta cu politicienii dornici să influenţeze postul şi să dea poporului programe educative, informative şi de divertisment. În particular, undele Realităţii vor deveni obiective, sub actualul patronat, în fiecare zi de 32 a lunii, nu mai devreme de ora 25.00.

Vă imaginaţi că, la "Realitatea BBC", oamenii lui Vîntu nu vor mai fi sincer indignaţi că bucureştenii nu se alătură sindicaliştilor, pentru a-i da jos pe "ăla mic şi ăla chior, care-şi bat joc de popor"? Nu se vor mai răsti, ca ieri, la cei făcuţi responsabili de căderea autobuzului de pe dig la Tulcea, ci vor trage o analiză rece, pertinentă şi exhaustivă, contextualizând fenomenul ca la manual? Nu-l vor mai cenzura cu cruzime pe bietul patron, care a fost nevoit să-şi vadă interviul acordat propriului său post publicat în altă parte? Nu vor consemna apropierea expirării termenului în care preşedintele României (SOV: "în trei luni de zile, Traian Băsescu trebuie să devină amintire în istoria politică a României, o amintire tristă, dar o amintire") îşi va lua valea, în huiduielile întregului popor? Nu-şi vor mai apăra fierbinte patronul ca în zilele în care acesta se afla temporar la răcoare?

"Rebranduirea" Realităţii e un proiect ambiţios, dar are şansa de a fi realizabil în măsura în care şi fabricile sovietice încercau să facă biciclete, dar le ieşeau doar mitraliere. Şi asta nu are de-a face cu iscusinţa managerială a lui Stelian Tănase, ci cu actul jurnalistic, depreciat grav în aceste vremuri pe care nu ezit să le calific de restrişte pentru presă: nu doar Realitatea ar trebui să consemneze greaua pierdere a investigaţiilor, anchetelor şi reportajelor relevante şi cinstite!

P.S. Facem cuvenita precizare, pentru telespectatorii care ar putea identifica o anume lipsă în acest articol: bine-bine, şi Antena 3? Răspuns: şi Antena 3!