Statisticile prezentate recent de Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, referitoare la nivelul fraudei din sistemul de asistenţă socială, sunt revoltătoare.
Din cei 8,3 milioane de asistaţi social din România, 1,8 milioane primesc fraudulos aceste ajutoare. Anual, statul plăteşte pe asistenţă socială 14 miliarde de lei. Două miliarde de lei (aproximativ 15%) se evaporă fraudulos din sistem. Cifrele sunt rezultatul unei verificări parţiale a dosarelor. Aşa cum preciza Sebastian Lăzăroiu, cei 136 de angajaţi la Inspecţia Socială nu pot lua la puricat peste 8 milioane de dosare. Dacă statul român ar fi avut capacitatea administrativă să facă acest lucru, imaginea dezastrului ar fi mult mai concludentă.
Timp de 20 de ani, acest sistem corupt de alocare a ajutoarelor sociale a fost cel mai eficient mod de a cumpăra voturi cu bani publici. Beneficiarii lui au votat contra cost partidul din care făcea parte primarul, sub oblăduirea căruia le-au fost aprobate dosarele, din care lipseau adeverinţele de venit sau examenele medicale periodice. Nu întâmplător, statisticile lui Sebastian Lăzăroiu relevă că de fraudă se fac vinovaţi politicieni din toate partidele politice. 63% din dosarele fraudate sunt în primării care aparţin USL (PSD – 32%, PNL – 26% şi PC – 5%), iar 28%, în primăriile PDL. Un calcul sumar arată că USL îşi are asigurate peste 1,1 milioane de voturi, provenind din rândul celor 1,8 milioane de asistaţi sociali frauduloşi. Timp de 20 de ani, sistemul a servit partidele fără excepţie. Dacă nu ar fi venit criza economică, nu şi-ar fi pus nimeni problema destructurării lui. PDL vrea să promoveze acum o nouă lege a asistenţei sociale, care să corecteze toate anomaliile, pentru că nu mai are bani să ţină în frâu situaţia economică. Chiar şi aşa, important este să li se pună punct acestor practici de mituire a alegătorilor.
De-a lungul timpului, principalul beneficiar al fraudelor din sistemul de asistenţă socială a fost PSD. Pe aceşti bani s-a creat partidul-stat, cu infernala lui maşinărie de colectat voturi. Pe aceşti bani şi-au consolidat puterea baronii roşii ai PSD, care au "feuderalizat"(sic!) România.
Dezbaterile din jurul noii legi a asistenţei sociale de la toamnă vor fi foarte riscante pentru PNL. Este de aşteptat ca PSD să protejeze acest sistem corupt, cu discursuri lacrimogene de tipul "nu luaţi de la amărâţi, vindeţi la licitaţie rochia Elenei Udrea". În acest context, sunt curios cum se vor poziţiona liberalii. Dacă vor adopta un discurs de dreapta şi vor cere eliminarea fraudelor din sistem, scorul USL ar putea avea de suferit. Asistaţii sociali frauduloşi, votanţii tradiţionali ai PSD, s-ar putea îndepărta de Uniune, pentru că nu vor avea încredere că-şi vor primi banii nemeritaţi şi după alegerile din 2012. Dacă vor adopta un discurs de stânga, prin care vor încerca să protejeze sistemul, o parte din alegătorii de dreapta care susţin astăzi PNL ar putea fi dezamăgiţi. Prinşi în acest cerc vicios, imaginea USL de struţo-cămilă ideologică, aşa cum a fost catalogată de Dinu Patriciu, ar putea căpăta şi mai multă substanţă.
Românii care muncesc în mediul privat, care merg zilnic la serviciu şi din banii cărora sunt plătiţi alţi români, pentru a sta acasă şi a avea astfel timp să-şi admire merţanu’, vor aprecia cu siguranţă o nouă lege a asistenţei sociale, în forma anunţată de Sebastian Lăzăroiu. Vor dori, mai mult ca sigur, ca cele două miliarde recuperate să fie cheltuite pentru construirea a peste 70 de kilometri de autostradă anual. Liderii USL, care au insistat ca salariile profesorilor să fie majorate cu 50%, ar trebui să susţină actul normativ. Există un argu ment suficient de puternic pentru a-i convinge. Efortul bugetar anual pentru majorarea salariilor profesorilor cu 50% este de 500 de milioane de euro, adică exact 2 miliarde de lei, cât se pierde în fiecare an cu prestaţiile sociale frauduloase.