Reprezentanții Biroului permanent al Camerei Deputaților au demarat luni, 11 aprilie, procesul pentru numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională a României (CCR). Procedurile au loc în circumstanțele în care mandatul actualului președinte Valer Dorneanu urmează să expire pe data de 10 iunie 2022.
Curtea Constituțională a României urmează să fie condusă de un nou președinte, după ce mandatul lui Valer Dorneanu va expira pe data de 10 iunie, potrivit scrisorii transmise de reprezentanții CCR conducerii Camerei Deputaților. Primele proceduri în acest sens au fost deja demarate de către reprezentanții Biroului permanent al instituției amintite.
Camera Deputaților a stabilit astăzi, 11 aprilie
Numirea unui nou judecător la conducerea CCR trebuie să fie efectuată cu cel puțin o lună de zile înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, în acest caz Valer Dorneanu.
„Domnul Valer Dorneanu a fost numit judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului doamnei judecător Aspazia Cojocaru (...). Domnul Valer Dorneanu a depus jurământul prevăzut de art.63 alin 1 din Legea 47/1992, republicată, în data de 10 iunie 2013. Având în vedere că, potrivit tezei a doua din alin. 2 al art. 63, judecătorii Curţii îşi vor exercita funcția de la data depunerii jurământului, se constată în temeiul art.67 alin. 2, teza întâi, că mandatul domnului judecător Valer Dorneanu expiră în data de 10 iunie 2022”, se mai arată în documentul emis de Biroul permanent al Camerei Deputaților.
Când pot fi depuse noile candidaturi pentru funcția de judecător CCR
Potrivit celor stabilite de către Biroul permanent din Camera Deputaților, termenul pentru depunerile candidaturilor pentru funcția de președinte al CCR este data de 26 aprilie.
Comisia juridică va depune raportul ce urmează a fi întocmit până pe data de 29 aprilie, potrivit Agenției Naționale de Presă.
În altă ordine de idei, pe lângă situația actualului președinte al CCR, Valer Dorneanu, mai expiră și mandatele altor doi judecători care au activat la instituția juridică cu pricina. Formațiunile politice PNL și PSD ar urma, potrivit unor surse citate de G4Media, să facă nominalizări pentru poziția de judecător al CCR astfel: PSD va nominaliza din partea Senatului, iar PNL din partea Camerei Deputaților.
Conform sursei citate, PSD ar urma să îl propună pentru funcția de judecător al CCR pe senatorul Robert Cazanciuc. Pentru aceeași poziție, PNL l-ar susține, în principiu, pe Bogdan Licu, însă ia în considerare și alte nume: Iuliana Scântei - fostă șefă a Comisiei juridice din Senat și Ioan Cupșa - parlamentar și avocat.