Preşedintele comisiei de politică externă a Senatului spune că nu va demara nicio audiere în cazul noilor ambasadori până când nu va primi explicații de la Administrația Prezidenţială şi Ministerul Afacerilor Externe. Titus Corlățean este supărat că a aflat din presă despre deciziile cu privire la ambasadori.
Titus Corlăţean se arată extrem de indignat de faptul că nu a fost anunțat de rechemarea țară a 10 ambasadori și nici de propunerile făcute în cazul nominalizării altor 12 ambasadori. Preşedintele comisiei de politică externă a Senatului este supărat că a aflat din presă informațiile și nu pe căi oficiale.
Nicio notificare către Parlament
„Am aflat, oarecum întâmplător, din presa română, despre decretele semnate de preşedinte pentru rechemarea a zece ambasadori şi despre decretele de desemnare a altor 12 noi ambasadori la propunerea Ministerului Afacerilor Externe. Nu am fost informat, aşa cum ar trebui să impună o anumită practică instituţională. Nu am primit o notificare scrisă, o informare din partea Ministerului de Externe, în prealabil informaţiilor ajunse în presă. Nu cred că aceasta este modalitatea instituţională de cooperare ca membrii Comisiilor parlamentare de politică externă şi, în anumite cazuri, cei ai Comisiilor pentru comunităţile de români din afara ţării, Comisiile parlamentare de specialitate care audiază candidaţii pentru poziţia de ambasador, să afle întâmplător din presă“, a declarat, duminică, Titus Corlăţean, pentru Agerpres.
Corlățean cere explicații
Senatorul PSD spune că nu va demara nicio audiere în cazul celor 12 noi ambasadori până când nu va primi explicații. El a mai spus că Parlamentul nu poate să fie tratat ca o simplă cutie poștală.
„Voi solicita, atât la nivelul consilierilor prezidenţiali care se ocupă de relaţiile externe, cât şi al conducerii Ministerului de Externe să vină, la Senat, şi să avem o discuţie. Până nu clarificăm acest lucru, nu voi face această convocare, cu atât mai mult cu cât nu am primit până la această oră adresele oficiale de la Ministerul Afacerilor Externe de desemnare a noilor ambasadori. Noi nu putem fi puşi, precum o cutie poştală, în faţa unei situaţii în care aflăm din presă, parlamentarii din structurile specializate pentru audierea ambasadorilor află din presă despre desemnarea de noi ambasadori. Aceste Comisii trebuie să acorde avize consultative care pot fi favorabile sau nefavorabile, dacă prestaţia celor propuşi este proastă. Deci avem o competenţă legală foarte bine definită şi, personal, nu pot să înţeleg şi nici nu pot să accept ca Parlamentul să fie tratat ca o simplă cutie poştală, fără să fie informat oficial, instituţional, în prealabil diseminării din presă a acestor informaţii“, a adăugat Corlăţean.