Războiul informațional al Rusiei împotriva propriului popor dă rezultate pe toată linia, lucru probat de ultimul sondaj de opinie al Centrului de studii sociologice Levada din Moscova, care a făcut un asemenea sondaj de opinie la nivelul populației Federației Ruse în primele zile ale anului electoral în Federația Rusă.
Alegerile prezidențiale, care vor da un nou mandat (al patrulea), de 6 ani, Președintelui Federației Ruse vor avea loc în aprilie.
Potrivit sondajului de opinie dat publicității ieri, populația Federației Ruse consideră că Rusia are dușmani într-o proporție de 66% - un procent nemaiîntâlnit de la Războiul Rece – în timp ce 21% doar spun că Rusia nu are dușmani, iar 13% nu știu, nu răspund. Rezultatul este evident rezultatul propagandei ruse asupra propriei populații și controlului exercitat asupra mass mediei și Internetului în Federația Rusă, dar și unei puternice campanii de decredibilizare a surselor alternative de informații ca și a site-urilor instituțiilor de presă occidentale.
Potrivit sondajului, ordinea dușmanilor Rusiei, așa cum o percep rușii, este dominată de la distanță de către SUA. 68% dintre cei care notează existența unui dușman consideră Washingtonul, chiar și sub administrația Trump, drept principalul dușman al Rusiei. La mare distanță, al doilea plasat este Ucraina, cu 29% dintre respondenți - care taxează, tot pe baza propagandei temeinice și extinse că statul vecin, considerat trădător al ideilor frăției slave și cooperării în cadrul Uniunii Sovietice – declară Kievul drept dușman.
Podiumul se încheie cu Uniunea Europeană, cu 14% dintre cei care consideră că Rusia are dușmani. Răspunsurile vin să demitizeze ideea că Rusia ar fi făcut o distincție între SUA (NATO) și Uniunea Europeană, la capitolul dușmani declarați, sau că pe linia transatlantică, Rusia ar considera doar componenta de peste ocean drept dușman iar UE drept partener, cu care poate face treabă. Rezultatele aruncă în aer și ideea eurasianismului, o doctrină de origine rusă, susținută de grupul Arbatov, de Clubul Valdai și de Aleksandr Dughin, ce presupune recompunerea unui bloc alcătuit din Asia și „peninsula” Europa drept bloc sub coordonarea Rusiei, pentru a asigura securitatea și stabilitatea europeană, versus relația transatlantică, a relației SUA-UE.
Demitizarea eurasianismului și reconfigurarea euratlanticismului în percepția publică a rușilor este un pas important și de referință care subliniază și faptul că propaganda rusă a orientat astfel lucrurile, și faptul că eurasianismul este mort chiar în opinia publică a rușilor. Ideea dușmăniilor este una profundă, puternică, creează falii și polarizări, iar recâștigarea unui eventual sprijin pentru fosta doctrină fondatoare a Doctrinei Putin va necesita o reconstrucție în timp de mare amploare pentru a putea fi relansată, odată ce percepția despre UE ca dușman este atât de prezentă în Rusia.
Sondajul mai arată și ierarhia următoare a dușmanilor percepuți de publicul rus: 10% fostele republici ale Uniunii Sovietice – Statele Baltice și Georgia, cu precădere, 8% desemnează drept dușman Polonia, 6% Germania, la egalitate cu NATO și Marea Britanie. Surprinzător, pentru respondenții ruși terorismul și Daesh autointitulată Stat Islamic sunt dușmani situația la coada clasamentului 5% islamul radical și Stat Islamic, și doar 3% terorismul, cu un procent mai puțin decât actualii conducători ai Rusiei (4%), oficiali, guvern, „prieteni lui Putin”, ca și corupția (3%). Urmează oligarhii și bancherii (2%), opoziția, tot cu 2%, și Președintele Putin însuși - 1% din voturi, ca dușman al Rusiei, la egalitate cu rusofobii, occidentalii și liberalii.