Problemele parcă nu se mai termină pentru regimul comunist de la Beijing. Pe lângă problemele provocate de coronaviris, în două provincii chineze din apropiere de Hubei au mai izbucnit două epidemii mortale, anunță Daily Mail. Este vorba despre două tulpini de gripă aviară declanșate de virusurile H5N6 și H5N1.
Aproximativ 1.840 de păsări au fost ucise de virusul H5N6 la Sichuan, au declarat ieri autoritățile chineze. Alți 4500 de pui au murit din cauza H5N1 în Hunan, au raportat oficialii chinezi încă de la 1 februarie. Patru focare de gripă aviară au fost de asemenea înregistrate în Xinjiang în ianuarie
Vestea este cu atât mai gravă, cu cât Beijingul își folosește toate resursele pentru a ține piept epidemiei de coronavirus, așa că nu există posibilitatea de a interveni eficient împotriva focarelor de gripă aviară.
Marea întrebare care se pune este de ce toate aceste virusuri mortale pleacă din China. Să fie vorba de virusuri scăpate din laborator sau chiar de un act criminal deliberat al unei puteri străine, așa cum susțin nou-apărutele teorii ale conspitației?
O posibilă explicație găsim în publicația smithsonianmag.com. „Oficial, piețele de păsări vii din Beijing sunt închise de ani buni. În realitate, crescătorii gestionează, însă, abatoare ilegale (...) în ciuda avertismentelor că ar putea răspândi noi tulpini de gripă”. Și obiceiurile alimentare ale chinezilor contribuie la răspândirea acestor virusuri. „Mulți chinezi, chiar și dintre cei care locuiesc în orașe, consideră că păsările de curte proaspăt sacrificate sunt mai gustoase și mai sănătoase decât carnea ținută în frigidere sau congelată. Acesta este unul dintre motivele majore pentru care China este un punct fierbinte pentru virusurile gripale. Nicăieri în altă parte a Pământului nu există atât de mulți oameni care să aibă un contact atât de strâns cu păsările. (...) Deși autoritățile medicale au încercat să interzică aceste practici, milioane de păsări vii sunt încă ținute, vândute și sacrificate în piețele aglomerate. Într-un studiu publicat în ianuarie, cercetătorii din China au concluzionat că aceste piețe au fost o „sursă principală de transmitere a virusului H7N9 prin contactul cu păsările de curte”.