Dezastrul electoral prin care a trecut Dreapta la alegerile parlamentare din decembrie 2012 este pe cale de a se repeta la alegerile europarlamentare și cel mai important, la cele prezidențiale.
Toată lumea se uită înspre președintele Traian Băsescu și așteaptă să scoată din joben o minune. Pe de o parte, înțeleg să ai așteptări mari de la un politician care din 2000 câștigă cam tot ce se poate câștiga în politica românească. De la alegerile din decembrie 2012, și suporterii săi, și criticii săi, se întreabă cum reușește să câștige meciurile cu o majoritate parlamentară de 70%. Asta, în timp ce se află în ultimul an petrecut la Cotroceni. Involuntar, șeful statului și-a asumat rolul de lider al Opoziției. Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, remarca, pe bună-dreptate că Traian Băsescu este adevăratul premier din umbră al României. Întrucât critică credibil și argumentat ceea ce face USL, vine cu soluții la greșelile guvernării și domină agenda publică.
Ce face Opoziția în tot acest timp? Asistă neputincioasă la jocurile și regulile pe care le fac cei din USL. Sunt în permanență în contra-timp. Critică rezultatele vizitei FMI, după ce USL deja a trecut la un alt subiect și atacă justiția. Își pierd vremea cu dispute și răfuieli mărunte între ei, dar și cu presa. Sunt revoltați că nu prezintă interes pentru jurnaliști și nu își pun problema că poate e vina lor atunci când știrile cu ei nu fac mai mult de câteva sute de accesări. În ciuda evidenței, liderii PDL spun că nu au nevoie de susținerea lui Traian Băsescu pentru a câștiga alegerile. Forța Civică, Partidul Mișcarea Populară și PNȚCD dau semne că nu vor avea o listă comună pentru alegerile europarlamentare. Fiecare dintre aceste partide se îndreaptă spre un duș rece la alegerile din mai și nici în acest caz nu știu dacă se vor trezi și vor decide să aibă un candidat comun la prezidențiale. Pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012, ARD s-a înregistrat la tribunal pe 16 septembrie. Timpul prea scurt pentru creșterea notorietății acestei alternative la USL și lipsa coerenței mesajelor politice au condus la dezastrul de la alegerile parlamentare.
Absolut nimic nu s-a schimbat din momentul în care PDL a pierdut Puterea prin moțiune de cenzură. Punctele pierdute de USL în sondaje nu merg la partidele de pe Dreapta, pentru că românii aleg să răspundă “nu știu” sau „nu votez” în număr tot mai mare, atunci când sunt întrebați cu cine vor vota.
Ca în cântec, Dreapta are nevoie de o minune. De o mișcare politică spectaculoasă precum schimbarea de roluri între Traian Băsescu și Theodor Stolojan cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 2004. Numai că acum, după 10 ani de mandat la Cotroceni, trebuie și Dreapta să depună un efort să fie salvată de la un alt eșec electoral și să nu se aștepte tot la Traian Băsescu să vină cu o soluție miraculoasă.