Drama copiilor exploatați: 10 ani de sclavie pentru minori din orfelinatele din România

DIICOT. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Polițiștii din Covasna și procurorii DIICOT au descoperit o rețea de crimă organizată care, timp de un deceniu, a exploatat minori din centre de plasament din România. Sub promisiunea unor locuri de muncă bine plătite în Ungaria, minorii exploatați au fost supuși unui regim de muncă inuman și unor condiții de trai deplorabile. Gruparea, formată din cinci bărbați și o femeie, a început activitatea în 2013, recrutând tineri vulnerabili, inclusiv minori, din orfelinatele județului Covasna. Recrutarea s-a făcut cu ajutorul unor angajați corupți din centrele de plasament, care completau documente fictive pentru a acoperi dispariția copiilor.

Victimele, păcălite cu promisiuni false

Membrii rețelei se foloseau de situația financiară dificilă și lipsa relațiilor de familie ale victimelor pentru a-și masca activitățile. Tinerilor li s-au promis salarii lunare de 80.000-100.000 de forinți, cazare decentă, mese asigurate și un program de muncă rezonabil. În realitate, aceștia erau obligați să muncească între 12 și 24 de ore pe zi, fără zile libere, fiind cazați în condiții improprii – barăci din lemn sau beciuri insalubre.

„Biroul Teritorial Covasna împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna au efectuat trei percheziții domiciliare în localitățile Ozun și Chilieni din județul Covasna, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori. Din cercetările efectuate a reieșit că, începând cu anul 2013, șase făptuitori (cinci bărbați și o femeie), aflați în legătură de rudenie, au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea prin muncă pe teritoriul Ungariei, a mai multor victime, majore și minore”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

La destinație, victimele, conform DIICOT,  erau deposedate de acte și supuse unor regimuri de muncă la limita suportabilității. Cei exploatați lucrau într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere, sub supraveghere strictă, fără acces la hrană adecvată sau asistență medicală.

Fabrica unde erau obligate să muncească persoanele traficate. Foto: DIICOT

Conform anchetatorilor, întreaga activitate era controlată de membrii rețelei, care se foloseau de violență pentru a menține controlul asupra victimelor. Veniturile obținute erau integral însușite de gruparea infracțională.

Sume semnificative de bani câștigate de pe urma minorilor exploatați

La finalul lunii noiembrie 2023, autoritățile române și maghiare în colaborare, prin Eurojust, au organizat raiduri simultane în județul Covasna și în Ungaria. În urma perchezițiilor, au fost găsite sume semnificative de bani, bijuterii, arme și alte probe relevante. În Ungaria, au fost descoperite peste 20 de persoane posibil victime ale traficului.

Pe 12 noiembrie 2024, membrii grupării au fost reținuți, împreună cu un complice care a acționat pe teritoriul Ungariei. Cazul scoate la lumină vulnerabilitățile sistemului de protecție a copiilor din România și necesitatea unor măsuri stricte pentru prevenirea exploatării. Anchetele continuă pentru identificarea tuturor victimelor și pedepsirea celor vinovați.