Dragoș Săvulescu a pierdut o sumă importantă într-o afacere imobiliară pe care a încheiat-o în urmă cu foarte mulți ani cu o firmă patronată de niște cetățeni iordanieni.
Dragoș Săvulescu se judecă de mai mulți ani, pentru a recupera banii pentru un imobil pe care l-a vândut unor cetățeni iordanieni. Procesul a ajuns, în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție și are termen pe 13 mai. Până în prezent, însă, instanțele inferioare, Tribunalul și Curtea de Apel București, au dat câștig de cauză cetățenilor iordanieni. Dragoș Săvulescu a fost condamnat definitiv în dosarul retrocedărilor ilegale de la Constanța și este pe lista persoanelor urmărite.
Povestea datează din anul 2003, după cum relatează Just News. Dragoș Emil Săvulescu a încheiat un contractul de vânzare-cumpărare cu Zorro 2002 SRL, aparținând unor cetățeni iordanieni, pentru vânzarea unui imobil situat în București pe Șoseaua Cotroceni. Este vorba despre un teren de 570 de metri pătrați și o construcție care au fost evaluate la 115.000 USD.
Înțelegerea dintre cele două părți prevedea că prețul va fi plătit în tranșe. Cea dintâi, de 20.000 de USD, la autentificarea contractului, alți 40.000 de USD la data intrării în posesia imobilului, iar ultima tranșă până la data de 30.04.2003.
Cumpărătorii au achitat primele două tranșe, totalizând 65.000 de euro, însă au refuzat sistematic să achite și diferența de 50.000 USD. În contractul de vânzare-cumpărare s-a prevăzut expres că dreptul de proprietate se transmite în favoarea cumpărătorului la momentul achitării diferenței de preț. Însă acest lucru nu s-a petrecut, iar în octombrie 2015 Dragoș Săvulescu a deschis acțiune în justiție.
O parcelă de teren motivul disputei
Motivul invocat de Zorro 2002 SRL pentru a nu plăti cei 50.000 USD a fost legat de o parcelă de teren, din corpul ce făcea obiectul contractului, aflat în litigiu cu o altă persoană. Pentru a lichida litigiul, iordanienii au cedat persoanei respective 79 de mp din terenul cumpărat de la Dragoș Săvulescu.
Pe de altă parte, cumpărătorii, Zorro 2002 SRL, au considerat că vânzătorul, Dragoș Săvulescu este răspunzător pentru evicțiune (pierderea proprietății pentru cei 79 de metri pătrați) și au refuzat să mai achite cei 50.000 USD. Ei au cerut instanție să constate că a intervenit compensarea de drept pentru această sumă, diferența de preț stabilită prin contractul de vânzare-cumpărare din 30.04.2003, cu cea pe care Dragoș Săvulescu le-o datorează în temeiul răspunderii pentru evicțiune.
Ce au decis judecătorii în acest caz
Instanța a stabilit că acțiunea demarată de reclamantul Dragoș Săvulescu era prescriptibilă în termenul de 3 ani, termen împlinit la data sesizării tribunalului, în 10.10.2015.
Astfel, Tribunalul și, mai apoi, Curtea de Apel din București au respins acțiunea inițiată de Dragoș Săvulescu. Procesul a ajuns acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a stabilit miercuri, 14 aprilie, să preschimbe, din oficiu, termenul de judecată din 20 aprilie 2021 la 13 mai 2021.
Condamnarea lui Dragoș Săvulescu
Dragoș Emil Săvulescu, aflat pe lista Persoanelor Urmărite a Poliției Române, a fost condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi prejudiciat statul cu 112 milioane de euro prin retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia. Procurorii anticorupție au stabilit că Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 milioane de euro.
După pronunțarea hotărârii definitive, Dragoș Săvulescu a plecat din țară și se află, alături de soția sa, modelul albanezo-elvețian Angela Martini, într-o vilă de lux din insula italiană Sardinia.