PSD este un partid puternic care știe să profite de momentul imediat următor câștigării alegerilor. Pesediștii știu să ia puterea și știu ce să facă cu ea. Mai ales când au în față adversari debili. Așa se explică procentele de 40 la sută din intenția de vot din dreptul lor.
Aparent, situația pe care o păstorește Liviu Dragnea este simplu de gestionat, mai ales dacă iei în calcul aspectul politic. Singurul adversar notabil este Klaus Iohannis, mult mai puțin activ și acid decât Traian Băsescu, iar singurul dușman real este DNA-ul Laurei Codruța Kovesi, sprijinită mai mult de Ambasada SUA decât de propriile realizări.
PNL are o existență agitată, nu se știe cât mai rămâne Ludovic Orban sau dacă Dacian Cioloș vrea să preia partidul, nu are un discurs de opoziție coerent, joacă după rețetele învechite ale moțiunilor simple. În privința USR și PMP nu putem decât să comparăm procentele din sondaje cu inițiativele politice și să vedem relația directă dintre cele două. Cu ALDE și UDMR nu mai are rost să cheltuim spațiu. Așa că trebuie să revenim la adversarul real al PSD: România Reală! Este România celor 1,2 milioane de bugetari, a celor 4,4 milioane de angajați din sectorul privat, dar mai ales a celor 5,2 milioane de pensionari. Toți au copii, facturi, nepoți, vise și așteptări pentru viitor. Până acum, PSD a răspuns corect acestor așteptări, de aceea a câștigat alegerile parlamentare și se menține în fruntea partidelor politice, potrivit sondajelor. Numai că așa cum știe orice lider politic cuvântul-cheie este: VIITOR. Iar aici orizontul pare mult mai sumbru. Fără a avea pretenția că epuizez toate exemplele o să mă axez pe cele mai recente.
Prețul motorinei a crescut din 5 august până ieri, 5 octombrie, de la 4,62 RON la 5,03 RON. Că o fi de la uragan, că o fi de la acciză, nu interesează pe cei mulți, mai ales dacă ne uităm la aglomerația de pe străzi și șosele.
Deocamdată enervează autismul guvernanților care dau răspunsuri demne de „camera ascunsă”. Unul n-avea carnet de conducere (Toma Petcu - Energie), pentru altul alimenta nevasta (Liviu Pop - Educație), iar alți doi (Rovana Plumb - Fonduri Europene și Ionuț Mișa - Finanțe) știau din presă.
Prea relaxați, sau era vorba de o problemă minoră? Nu cred că românii văd lucrurile așa. În cei 27 de ani de la Evenimentele din Decembrie 1989 au învățat un lucru: mărirea prețului carburanților atrage scumpiri în lanț.
Nici pentru firme nu se anunță un viitor surâzător. Fonduri europene puține, investiții timide, noi reglementări, de nu mai știi ce aduce ziua de mâine. Haideți să ne uităm la TVA Split, noua inițiativă de colectare a taxei, care te aruncă în depresie imediat.
Doar 175 de companii se înscriseseră în mod benevol în acest program până în urmă cu două zile. Adică 0,001 spre 0,002 din numărul total. Un comportament specific greviștilor foamei, nu întreprinzătorilor entuziaști.
În paralel avem o cavalcadă de evenimente în care se amestecă audierea unei bătrâne de 87 de ani la DNA cu ambuscada de la ICCJ la procesul lui Liviu Dragnea, raportul Inspecției Judiciare în privința presiunilor lui Kovesi cu reacțiile la pachetul de legi privind reforma justiției ale lui Tudorel Toader, talk-showuri contondente și dezvăluiri incendiare zilnice. Comisiile parlamentare de anchetă scot la iveală adevăruri care stârnesc indignare și nedumerire.
Toate alegerile, de la prezidențiale la parlamentare, reprezintă un test în care răspunsurile le primești din România Reală. Se poate decapita un guvern, se poate umple o piață cu protestatari, dar milioanele de oameni care vin la vot o vor face uitându-se în viitor.
Ieri ne-am amuzat când am auzit: „Prezența dumneavoastră aici, doamnă primar general, ne dovedește o dată-n plus că circul românesc nu are numai un trecut și un prezent, ci și un foarte frumos viitor”, a declarat Bogdan Stanoevici, adresându-se Gabrielei Firea. O frază extrem de caldă și plină de semnificații. La care putem adăuga următorul îndemn: Dragnea, vezi ce faci cu Pâinea, că la Circ stăm bine!
P.S. De ouă am înțeles că se ocupă, în guvernarea asta, Varujan Vosganian.