Dragnea = Ceaușescu. Așa se chinuie să-l zugrăvească propaganda anti-PSD. Aș spune că este o comparație forțată, că prin comparație cu Liviu Dragnea, Nicolae Ceaușescu avea o viziune și niște crezuri. Păguboase pentru poporul român, dar credea în ceva. Pe cale de comparație, nu cred că Liviu Dragnea ar fi fredonat "Internaționala" în fața plutonului de execuție.
Mai curând îl căuta din priviri pe Florian Coldea, sfătuitorul lui de taină. Poate sărea din tufișuri, în uniformă de camuflaj, să-l salveze. Neînțelegând că d-ai era acolo.
Poate că dădea o declarație din care să rezulte că nu are nici o părere, că nu poate spune nimic despre Laura Codruța Kovesi, că președintele Klaus Iohannis a avut o atitudine echilibrată, etc.
În realitate, Liviu Dragnea a fost ieri în fața unui pluton de execuție. Care nu trăgea cu gloanțe, ci arunca cu bile albe sau negre. Condus de Victor Ponta, cu Sorin Grindeanu lustruind bocancii în fundal.
Ieri nu s-a jucat soarta guvernului Grindeanu, ci viitorul politic al lui Liviu Dragnea. Bătălia a fost foarte grea, voturile au fost pe muche de cuțit.
Cei care îl aduseseră în această situație nu au fost cei nominalizați de el. Declarația pe care a dat-o -”PSD a ieșit întârit, dar n-a fost ușor. Sunt presiuni din toate părțile pentru ca această coaliție să nu reușească să-și ducă programul de guvernare până la capăt. Acestă încercare a unui grup de câțiva politicieni și oameni de afaceri de a prelua prin forță acest guvern a eșuat” - este menită mai mult să ascundă decât să lămurească.
Liviu Dragnea nu are curajul lui Nicolae Ceaușescu de a acuza "agenturili" de situația creată. Nu are disperarea lui Ceaușescu, deși situația a fost pe muche de cuțit. Dar asta nu înseamnă că nu i se încearcă creionarea unei astfel de imagini. În imaginile și declarațiile difuzate de cei care-i sunt împotrivă, coincidență sau nu majoritatea, provin din U.M. Presa Centrală, Liviu Dragnea are atributele dictatorului sadea: despot, ia deciziile de unul singur, face presiuni asupra colegilor să voteze, nu-i ascultă pe cei din jur, este cam necioplit, avid de putere și bogăție.
Cred că imaginea creată este peste posibilitățile sale, iar faptul că în PSD s-au "consumat" rapid câteva generații de lideri are efecte asupra capacității de regenare a leadershipului în momentele-cheie. Politica a devenit o ocupație mult prea riscantă pentru a atrage oameni noi, deci ritmul normal de reîmprospătare al unui partid aflat la guvernare este încetinit.
Următoarele 48 de ore vor fi decisive pentru viitorul Alianței PSD-ALDE, dar și a celor doi lideri, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu. În weekend va veni în fața CEx al PSD cu câteva propuneri. Are de ales între un premier independent - Mariana Gheorghe, Simona Miculescu, Sorin Ducaru, Florin Georgescu, ca să dau câteva nume vehiculate sau un alt vlăstar din PSD - Eugen Teodorovici, Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Mihai Fifor. Are de ales în a ceda o parte din puterea pe care a primit-o în numele PSD prin votul din alegerile parlamentare, dar de a păstra guvernare și a da o șansă PSD să crească, sau să țină Puterea cât mai aproape de el.
Aceeași dilemă, păstrând proporțiile istorice, a avut-o și Nicolae Ceaușescu la Congresul al XIV-lea. A ales prost!
Ce va alege Liviu Dragnea?