Gripa a făcut 5 victime până în prezent, omorând oameni cu afecțiuni cronice, dar și un tânăr de doar 33 de ani, clinic sănătos anterior îmbolnăvirii. Mai sunt câteva zile până când școlile și grădinițele își redeschid porțile, iar părinții sunt terifi ați: Dacă și copilul lor va lua gripă? Pentru a putea evita o boală virală atât de supărătoare, EVZ a cerut și a primit, în exclusivitate, sfaturile unuia dintre cei mai îndrăgiți pediatri din România, Conf. dr. Mihai Craiu, medic specialist și cel care a înfi ințat Spitalul Virtual pentru Copii, o pagină de Facebook unde părinții primesc informații și sfaturi prețioase pentru sănătatea copiilor lor.Și, important de menționat, gripa este o temă pe care pediatrul o cunoaște „și pe față, și pe dos”.
Puțini sunt părinții care mai au liniște de două săptămâni de când au apărut primele decese produse de gripă. Această boală virală poate pune la pat pe oricine, iar simptomele, deși unii reușesc să le confunde cu răceala, sunt foarte diferite. Mai rău, gripa poate genera complicații grave și deseori o face.
„E important să facem distincția între gripă și alte viroze, dar indiferent de natura virusului în boala febrilă a copilului, nu ar trebui să fie tratat cu antibiotice. Este și mai important să facem distincția între gripă și alte viroze în cazul copiilor foarte mici sau al copiilor care au deja o afecțiune cronică. La acești pacienți se poate spune că le este pusă viața în pericol”, explică dr. Craiu.
Recunoaștem gripa, apoi o confirmăm prin teste
Cum se manifestă gripa? E o întrebare apăsătoare pentru părinți. Dar răspunsul este simplificat de pediatru: „Un părinte știe să recunoască diferențele de comportament ale copilului dintre dățile trecute în care a avut o boală virală. Când copilul acuză dureri musculare, de cap și se comportă altfel decât în trecut, când a mai avut temperatură ridicată, dar a fost cât se poate de activ, e cazul să ne gândim la gripă. Am avut mulți pacienți trimiși de la neurologie, deoarece copiii nu mai puteau merge din cauza durerilor musculare provocate de gripă. Și cel mai bun sfat este ca orice copil mic, deci sub 5 ani, să fie consultat de pediatru atunci când apar semne care pot indica o boala virală severă, precum gripa”, explică dr. Craiu.
Diagnosticată la timp, trece mai repede
Această boală nu trebuie lăsată să treacă de la sine. Nu doar pentru că pot apărea complicații, deși acesta ar fi motivul principal, ci pentru că o dată intrat sub tratament dedicat, pacientul își revine în scurt timp, evită complicațiile și nu o mai răspândește! „Trebuie diagnosticată la debut, pentru că există antivirale specifice, eliberate doar cu prescripție medicală. Ele funcționează perfect la începutul bolii, o pot opri din evoluție și să dispară în două-trei zile. Foarte greșit este să administrăm antibiotice. Astfel se creează un fals sentiment de siguranță pentru părinte, iar copilul poate face complicațiile severe ale gripei, care, subliniez, e o boala sistemică, care afectează organele din tot organismul”, explică medicul de la Spitalul Virtual pentru Copii.
Testele de gripă făcute acasă, bune sau rele?
„Un test prost recoltat poate da rezultate fals pozitive”, spune dr. Mihai Craiu. „Recomand ca acestea să se facă de către medicul de familie sau pediatru”, mai spune el. Testele de gripă se pot achiziționa de la farmacii și costă circa 50 de lei. Când copilul se înbolnăvește, părinții apelează la singurul membru al familiei care are disponibilitatea de a sta acasă. Adesea, e vorba de bunici. Iar bunicii, la fel de des, sunt persoane care suferă de diferite boli cronice sau se află sub tratamente agresive pentru imunitate, precum citostaticele. Totodată, dr. Craiu sfătuiește părinții să ia în considerare că virozele, inclusiv gripa, pot fi mortale pentru bătrâni. „Copiii, cei mai mulți dintre ei, fac boli multe, contagioase și febrile, iar bunicii le preiau. Există și un studiu care spune că vaccinarea antigripală scade la jumatate riscul de deces al bătrânilor”.
Sezonul acesta mai mulți au solicitat vaccinarea
Medicii de familie au anticipat și au prioritizat vaccinarea antigripală din acest sezon și numărul celor vaccinați a crescut. Însă în rândul părinților încă există teamă. Este sau nu sigur vaccinul antigripal pentru copii și de la ce vârstă se poate face? „Organizația Mondială a Sănătății și European Medical Agency spun că de la vârsta de 6 luni un copil poate fi vaccinat antigripal cu oricare din tipurile licențiate, respectând vârsta pediatrică a fiecărui tip de vaccin. Un copil vaccinat, chiar dacă face boala, nu face complicațiile și nici nu o transmite atât de ușor celorlalți. De aceea, vaccinarea nu e doar pentru cel care se imunizează, e o investiție în liniștea colectivă – a bunicilor, a celor cu imunitatea sensibilă. E o investiție și în liniștea părintelui. Eu, ca părinte, asta am făcut, mi-am vaccinat copilul în fiecare an! Am trecut și prin gripa pandemica, în 2009, pentru că atunci nu era vaccin. Fiul meu a fost pacientul cu numărul 57. În momentul acela, serotipul AH1N1 nu era în vaccin. Acum, în ultimii ani, este!”, ne-a povestit pediatrul.
Se mai pot vaccina copiii acum?
„De la momentul vaccinului până la formarea anticorpilor trec circa două săptămâni. Pe 9 ianuarie abia am ajuns pe panta ascendentă. O să fie până în februarie, chiar la început de martie, exact ca anul trecut. Deci e bun și acum, pentru că acoperă cele două luni de risc care au mai rămas”, ne-a explicat dr. Craiu.
Când nu se recomandă vaccinarea
Copilul nu trebuie să aibă o boală acută febrilă. Dacă este un copil care mănâncă bine, se joacă, dar îi curge puțin nasul, poate fi vaccinat. Organizația Mondială a Sănătății spune că dacă un copil este atât de sănătos încât să poată să meargă acasă pe jos, e sănătos. Deci nu trebuie să aibă febră”, a conchis pediatrul Mihai Craiu.