Două furtuni puternice vor lovi Europa. Urmează fenomene meteorologice extreme și în România

Ciclon polar. Sursa foto: Banol2007 | Dreamstime.com

Europa se află sub amenințarea vremii rele. Nenumărate coduri galbene de vânt, ploi și ninsori au fost emise de către autoritățile mai multor state europene, după ce meteorologii au anunțat manifestarea a două furtuni în centrul și nordul continentului. Și România se va confrunta, începând cu ziua de joi, 17 februarie, cu anumite fenomene meteorologice.

În această săptămână, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Franța (partea de nord), Germania și Polonia vor fi lovite de două furtuni ce poartă numele de Dudley şi Eunice. Meteorologii au avertizat că vremea se va înrăutăți semnificativ.

Vânturi agresive în Europa. Posibilitate de „rănire și pericol de moarte”

Astfel, în statele amintite, rafalele de vânt vor ajunge la 90 de km/h în unele regiuni, existând șanse de „rănire și pericol de moarte”, scrie presa internațională. Au fost desemnate două sisteme de presiune joasă care vor provoca vânturi foarte puternice și posibil zăpadă între zilele de miercuri și vineri.

Furtuna Dudley va traversa jumătatea nordică a Marii Britanii în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce furtuna Eunice va aduce vânturi puternice și posibil ninsori în unele părți ale țării, vineri.

Un curent-jet activ conduce sistemele de presiune joasă în întreaga țară, ambele fiind susceptibile de a provoca unele perturbări, au transmis meteorologii, potrivit dailyrecord.co.uk.

Există încă „incertitudini” cu privire la momentul și locul exact în care se vor manifesta cele mai puternice vânturi, dar meteorologii au lansat avertismente cu câteva zile înainte pentru a fi siguri că populația va avea timp să se pregătească.

Ce fenomene meteorologice se vor manifesta în România

Joi, 17 februarie, și România va fi marcată de o serie de fenomene meteorologice cauzate de furtunile Dudley şi Eunice. Astfel, în zonele înalte de munte, vântul va atinge viteze chiar de peste 120 de km/h, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

„Pe parcursul zilei de joi, intensificările de vânt care vor avea viteze la rafale de peste 100-120 km/h la altitudini mari, acolo unde zăpada va fi puternic viscolită şi vizibilitatea redusă.

În restul zonelor mai joase de relief vorbim de viteze 45-55 km/h izolat, chiar peste 60 km/h.

Ninsori și vânturi agresive la munte

În partea de vest, centru şi nord a ţării vorbim pe parcursul zilei de joi de precipitații predominant sub formă de ploaie, iar noaptea în Maramureș, Transilvania şi Moldova este posibil să consemnăm şi lapoviță şi ninsoare.

Cert este că la munte, în special joi, vorbim de precipitații sub formă de ninsori asociate şi cu intensificări puternice ale vântului. Din nou de interes va fi regimul de temperaturi care caracterizează mai degrabă o vreme de primăvară”, a declarat directorul ANM, Elena Mateescu, într-o intervenție televizată la Antena 3.