Dosarul Nicușor Dan. Ce prevede ordonanța procurorilor DNA

Primar general Nicusor Dan.

Primarul general Nicușor Dan va fi cercetat pentru mai multe posibile infracțiuni, între care fals în declarații, înșelăciune, spălare de bani sau exercitarea fără drept a unei profesii sau activități a fost transmis către Parchetul General. Aceasta după ce procurorii DNA au clasat mai multe acuzații de trafic de influență, șantaj, luare de mită și abuz în serviciu.

Aceste acuzații au fost formulate, într-un denunț, de șapte parlamentari PSD și au legătură cu intervenția acestuia pe lângă un consilier al primarului din Sectorul 4, Daniel Băluță. Nicușor Dan a susținut cauza omului de afaceri Mihai Mitrache, zis „Câine” căruia Primăria urma să-I demoleze o construcție amplasată în Parcul Orășelul Copiilor, după cum relatează luju.ro

Autorii denunțului l-au reclamat pe Nicușor Dan că ar fi primit mai multe sume de bani, ca mită, și că le-ar fi mascat prin acte de donație.

Procurorii DNA au clasat acuzațiile de corupție și au transmis celelalte elemente ale dosarului, pentru completarea cercetărilor către Parchetul General. Ordonanța de clasare a fost emisă de Direcția Națională Anticorupție – Secția I în data de 25 iunie 2021.

Ancheta în acest dosar penal care îl vizează pe Nicușor Dan a pornit de la construcția și terenul pe care Mihai Mitrache „Câine” le deține în Orășelul Copiilor. Procurorul DNA a arătat că nu există dovezi din care să reiasă că Nicușor Dan și-ar fi traficat influența pe lângă vreun angajat al Primăriei Sectorului 4 astfel încât imobilul respectiv să nu fie demolat.

Pe de altă parte, din cercetările făcute, conform ordonanței de clasare, înregistrarea în declarațiile de avere ale lui Nicușor Dan a unor sume de bani, sub titlul de donații, prezintă elemente care ar putea indica comiterea unor fapte penale.

Principalele pasaje din ordonanță de clasare

„Din cuprinsul actelor predate de către Autoritatea Electorală Permanentă, prin adresa cu nr. 28651/30.11.2020, a rezultat că numită Iacobescu Smaranda-Gabriela, prin mandatar Cazacu Constantin, i-a donat suma de 90.000 lei numitului Stroe Bogdan-Cristian, fiind încheiat în acest sens, în 23.05.2016, un contract de donație, autentificat la notar public. Stroe Bogdan-Cristian i-a donat suma de 90.000 lei numitului Dan Nicușor-Daniel, fiind încheiat un act de donație, autentificat în dată de 24.05.2016.

Așa cum rezultă din extrasele de cont, de asemenea predate de către Autoritatea Electorală Permanentă, sumele înregistrate în contracte au fost plătite prin virament bancar.

Fiind audiat în cauza, în calitate de martor, Stroe Bogdan-Cristian a declarat, referitor la aspectele prezentate mai sus, că în timpul campaniei electorale din 2016, în legătură cu care a precizat că avea calitatea de candidat din partea Uniunii Salvați Bucureștiul pentru Consiliul General al Municipiului București, numitul Dan Nicușor-Daniel i-a propus să primească mai multe donațîi, urmând că banii să fie folosiți de către martor în campania electorală pentru Consiliul General al Municipiului București.

Potrivit depozitiei, una dintre donațîi, în valoare de 90.000 lei, i-a fost făcută de o persoană, despre care martorul a susținut că nu-și amintește datele de identitate, dar a precizat că este cetățean român stabilit în Marea Britanie. Acesta a învederat că actul de donație a fost încheiat la notariat, ocazie cu care s-a prezentat o persoană imputemicita să încheie contractul.

Donațiile erau destinate finanțării campaniei electorale

Așa cum reiese din aceeași declarație, după încheierea convenției, lecturând-o, martorul a luat cunoștință că suma de 90.000 lei, care îi fusese donată, era destinată susținerii campaniei pentru Primărie a candidatului Dan Nicușor-Daniel, motiv pentru care, după ce a discutat cu acesta, i-a virat într-un cont întreagă suma, în urmă încheierii unui contract de donație.

Urmare ordonanței emise în cauza în dată de 04.11.2020, Stroe Bogdan-Cristian a predat Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției contractul de donație autentificat sub nr. 572 din 23 .05.2016, în care, în calitate de donator, figurează Iacobescu Smaranda-Gabriela (domiciliată în Marea Britanie), prin mandatar Cazacu Constantin, imputenicit în baza procurii speciale autentificate sub nr. 16725/18.05.2016 de Ambasada României la Londra, iar, în calitate de donatar, este menționat Stroe Bogdan-Cristian.

Obiectul convenției l-a constituit «finanțarea Donatarului în vederea asigurării mijloacelor necesare menținerii și sprijinirii domnului Nicușor Dan de către Uniunea Salvați Bucureștiul – USB, în calitate de candidat pentru funcția de Primar General al municipiului București la alegerile locale din anul 2016».

Astfel, așa cum reiese din contract, «donatorul transferă, cu titlu gratuit, în mod definitiv și irevocabil către Donatar, sub rezervă îndeplinirii sarcinii prevăzute în art. 2.2 de mai jos, suma de 90.000 RON (nouazecimiilei), conform termenilor și condițiilor din Contract».

Sarcina prevăzută la art. 2.2 a avut în vedere faptul că «Donatorul îl gratifică pe Donatar în considerarea menținerii și sprijinirii domnului Nicușor Dan de către Uniunea Salvați Bucureștiul – USB în calitate de candidat la funcția de Primar General al Municipiului București, la alegerile locale din anul 2016».

Ulterior, așa cum rezultă din contractul de donație autentificat sub nr. 1434 din 24.05.2016, de asemenea predat de Stroe Bogdan-Cristian, acesta din urmă, în calitate de donator, a transferat cu titlu gratuit către Dan Nicușor-Daniel, în calitate de donatar, suma de 90.000 lei.

Cum s-au făcut donațiile către Nicușor Dan

În cauza, fiind audiat în calitate de martor, Cazacu Constantin a declarat că Iacobescu Smaranda-Gabriela, cumnata să care locuiește în Londra, l-a contactat telefonic și i-a spus că dorește să-l sprijine în alegeri pe numitul Dan Nicușor-Daniel.

Martorul a susținut că Iacobescu Smaranda-Gabriela i-a transferat banii în cont și că a fost chemat la notariatul la care, de obicei, încheie acte și operațiuni, ocazie cu care a încheiat cu Stroe Bogdan-Cristian un act de donație.

Menționăm că în Raportul de control încheiat de Autoritatea Electorală Permanentă în dată de 02.11.2016, în urmă validării sumelor și verificării legalității veniturilor și cheltuielilor electorale, în vederea rambursării cheltuielilor electorale înregistrate de Partidul Uniunea Salvați Bucureștiul, cu ocazia alegerilor autorităților administrației publice locale din anul 2016, este învederat faptul că, din verificarea documentelor depuse cu privire la încasarea donației de 90.000 lei, urmare a încheierii contractului de donație dintre Stroe Bogdan-Cristian și Dan Nicușor-Daniel, autentificat sub nr. 1434 din 24.05.2016, a rezultat că din donația de 90.000 lei numitul Dan Nicușor-Daniel a depus într-un cont de campanie numai suma de 70.000 lei, cu toate că în contractul de donație autentificat este stipulat în mod clar că donația efectuată a fost în scopul susținerii campaniei electorale la funcția de primar general.

Din actele dosarului a rezultat că, în dată de 08.12.2016, Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat, și cu privire la aspectele antemenționate, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul dispozițiilor prevăzute de art. 44 alin. 5 din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, coroborat cu art. 61 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penală.

AEP a verificat donațiile primite de Nicușor Dan

Tot din actele predate de către Autoritatea Electorală Permanentă, prin adresa cu nr. 28651/30.11.2020, respectiv din extrasele de cont, s-a constatat că într-un cont, al cărui titular figurează numitul Dan Nicușor-Daniel, au fost virate sume de bani, cu titlu de donație, după cum urmează:

în dată de 01.06.2016, Anastasiu Michael-Dragoș figurează că a virat suma de 10.000 lei în contul numitului Dan Nicușor-Daniel, tot în dată de 01.06.2016, Lixandru Ion figurează că a virat în contul numitului Dan Nicușor-Daniel suma de 5000 lei, în dată de 02.06.2016, Bondoc Lucian a virat în același cont suma de 10.000 lei, iar în dată de 20.05.2016 Bălășanu Mihai figurează că a donat suma de 4500 lei, sume care în declarația de avere a numitului Dan Nicușor-Daniel, înregistrată la Parlamentul României cu nr. 798 din 15.06.2017, sunt menționate că fiind primite cu titlu de «donație pentru precampanie și campanie electorală».

Totodată, tot în declarația de avere înregistrată la Parlamentul României cu nr. 798/15.06.2017, se regăsesc, pe lângă persoanele antemenționate, și altele, în legătură cu care este menționat faptul că i-au acordat bani numitului Dan Nicușor-Daniel, cu titlu de «donație pentru precampanie și campanie electorală», respectiv: Rațiu Nicolae-Cristopher, Alecsiu Marian-Dan, Dan Elena, Mauna Cristina, Bernhardt Claudia-Mihaela, Azoiței Lucian, precum și Oteppa SRL.

Într-o altă declarație de avere, înregistrată la Parlamentul României cu nr. 404 din 19.01.2017, numitul Dan Nicușor-Daniel a susținut că a primit bani, cu titlu de «donație pentru studii sociologice», de la PANOTAJ EXPERT SRL, iar în declarația de avere a aceleiași persoane, înregistrată la Parlamentul României cu nr. 315/15.06.2020, sunt consemnate sume de bani, primite cu titlu de «donație», de la Tapeș Florin și Marin Marius.

Donațiile au fost benevole

Fiind audiat în cauza, în calitate de martor, Anastasiu Michael-Dragoș a susținut că nu-și aduce aminte cu exactitate sumele sau suma și nici sub ce formă, donație sau sponsorizare i-a acordat bani numitului Dan Nicușor-Daniel.

De asemenea, acesta a declarat că numitul DAN Nicușor-Daniel sau Asociația Salvați Bucureștiul nu au efectuat demersuri în instanța în legătură cu activitatea vreunei societăți comerciale în care acesta are calitate, că numitul Dan Nicușor-Daniel, direct sau prin Asociația Salvați Bucureștiul, nu a blocat activitatea să sau a societăților sale. Potrivit aceleași depoziții, numitul Dan Nicușor-Daniel nu a făcut presiuni asupra martorului sau acțiuni de constrângere de natură morală.

Urmare a ordonanței emise în cauza, Anastasiu Michael-Dragoș a predat, prin avocat, un extras de cont privind transferul sumei de 10.000 lei, în dată de 31.05.2016, inclusiv corespondență purtată în legătură cu efectuarea acestei operațiuni. Din extrasul de cont predat a rezultat că suma de 10.000 lei a reprezentat «Donație pentru campania electorală Uniunea Salvați Bucureștiul» și a fost virată într-un cont al cărui titular figurează numitul Dan Nicușor-Daniel.

Geodoiu Eliza-Nicoleta, administrator în cadrul SC PANOTAJ EXPERT SRL, a declarat, în calitate de martor, că a semnat contractul în baza căruia a fost făcut un transfer bancar în valoare de 10.000 lei.

Geodoiu Eliza-Nicoleta a susținut că SC PANOTAJ EXPERT SRL nu a desfășurat activități legate de proiecte de dezvoltare imobiliară, că nu are cunoștință că numitul Dan Nicușor-Daniel sau Asociația Salvați Bucureștiul să fi efectuat demersuri în instanța legate de activitatea SC PANOTAJ EXPERT SRL sau să fi blocat investiții ale acestei societăți comerciale.

De asemenea, această a mai declarat că nu a fost constrânsă de către DAN Nicușor-Daniel, direct sau prin intermediul Asociației Salvați Bucureștiul, să acorde cu titlu de donație suma de 10.000 lei.

Ulterior, prin adresa înregistrată la dosarul cauzei în 05.02.2021, SC PANOTAJ EXPERT SRL a predat un înscris intitulat «contract de donație», încheiat în 23.07.2015, în care părți figurează SC PANOTAJ EXPERT SRL, reprezentată prin administrator GEODOIU Eliza, în calitate de donator, și DAN Nicușor-Daniel, în calitate de beneficiar-donatar, având că obiect remiterea către acesta din urmă a sumei de 10.000 lei cu titlu de dar manual «în vederea efectuării de către acesta de studii sociologice».

Așa cum rezultă din extrasul de cont, de asemenea predat de SC PANOTAJ EXPERT SRL, banii au fost virați în dată de 24.07.2015 într-un cont al cărui titular este, așa cum rezultă din convenția încheiată, Dan Nicușor-Daniel.

Ce spun martorii despre donații

Fiind audiat în cauza, martorul Alecsiu Marian-Dan a declarat că i-a donat 10.000 lei numitului DAN Nicușor-Daniel. Martorul a susținut că nici această din urmă persoană și nici Asociația Salvați Bucureștiul nu au efectuat demersuri în instanța legate de activitatea să sau a societății comerciale pe care o conduce, că nu au fost blocate activități / investiții desfășurate și, totodată, că numitul DAN Nicușor-Daniel, direct sau indirect, nu a făcut presiuni asupra să sau acțiuni de constrângere.

În dată de 26.11.2020, la dosarul cauzei a fost înregistrată adresa formulată, prin avocat, de către ALECSIU Marian-Dan, însoțită de înscrisuri (extras de cont și corespondență purtată prin e-mail), din care a rezultat că suma de 10.000 lei i-a fest virată numitului DAN Nicușor-Daniel, în dată de 22.04.2016, cu titlu de donație.

Administratorul SC OTEPAA SRL, POPA Laurențiu-Nicolae, a fost audiat în cauza, în calitate de martor, cu privire la suma de 4500 lei, care în declarația de avere a numitului DAN Nicușor-Daniel, înregistrată la Parlamentul României – Camera Deputaților cu nr. 798/15.06.2017, figurează că «Donație pentru precampanie și campanie electorală», acordată de SC OTEPAA SRL, acesta susțînând că donația a fost făcută și că a avut legătură cu campania electorală.

Martorul a revelat că inițiativa efectuării donației a fost a acționarului RADU Octavian și că i-a fost comunicată prin intermediul unei angajate a SC OTEPAA SRL. Totodată, acesta a precizat că nu a discutat nimic cu numitul RADU Octavian în legătură cu contractul de donație.

POPA Laurențiu-Nicolae a declarat că a semnat contractul, care i-a fost adus de angajată SC OTEPAA SRL, susținând însă că nu mai cunoaște cuantumul sumei donate și nici cui a fost donată.

Totodată, fiind întrebat dacă numitul DAN Nicușor-Daniel sau Asociația Salvați Bucureștiul a efectuat demersuri în instanța legate de proiecte imobiliare dezvoltate de SC OTEPAA SRL, martorul a dat un răspuns negativ.

Audierile martorilor

De asemenea, urmare a ordonanței emise în cauza de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, în 25.11.2020 a fost depusă la dosarul cauzei adresa formulată de POPA Laurențiu-Nicolae, prin care a înaintat atât corespondență electronică cu privire la «acordarea sponsorizării», cât și un extras de cont al SC OTEPAA din care reiese că suma de 4500 lei a fost virată, în dată de 02.06.2016, într-un cont al cărui titular figurează DAN Nicușor-Daniel, în extras fiind menționat, cu privire la această operațiune, «donație campanie elect. USB».

Din declarația de martor dată de AZOITEI Lucian a rezultat că în anul 2016, fiind realizată prin intermediul unei platforme de socializare o campanie de strângere de fonduri pentru sprijinirea campaniei electorale a numitului DAN Nicușor-Daniel, a decis să o susțînă cu suma de 7000 lei. Plata a fost făcută prin banca, prin intermediul platformei de socializare, beneficiar fiind Asociația G2.

Potrivit aceleași depoziții, donația s-a făcut printr-un contract, semnat electronic, încheiat de martor și Asociația G2. Martorul a susținut că nu-l cunoaște pe numitul DAN Nicușor-Daniel și, totodată, că nu cunoaște detalii referitoare la Asociația G2.

De asemenea, fiind întrebat dacă numitul DAN Nicușor-Daniel sau Asociația Salvați Bucureștiul au efectuat demersuri în instanța legate de proiecte imobiliare aparțînând unor societăți comerciale în care acesta figurează și, totodată, dacă DAN Nicușor-Daniel, direct sau prin intermediul Asociației Salvați Bucureștiul, a făcut presiuni, în vreun fel, asupra să, răspunsul a fost negativ.

În dată de 16.11.2020, la dosarul cauzei a fost înregistrată adresa prin care numitul AZOITEI Lucian a comunicat corespondență purtată cu Asociația G2, precum și un extras de cont din care a reieșit că suma de 7000 lei a fost plătită prin virament bancar în dată de 24.05.2016 către Asociația G2.

Precizăm că, prin adresa cu nr. 28651 din 30.11.2020, Autoritatea Electorală Permanentă a predat și contractele de prestări servicii, încheiate în 08.04.2016, respectiv în 08.07.2016, între Asociația G2 și Uniunea Salvați Bucureștiul, din care a rezultat că obiectul acestor convenții l-a constituit, în esență, prestarea de către Asociația G2 de servicii de strângere de fonduri online de la persoane fizice în vederea finanțării aotivitatilor politice și a campaniilor electorale prin intermediul unei platforme informatice, precum și transferuri de fonduri strânse online de la persoane fizice în contul sau conturile puse la dispoziție de Uniunea Salvați Bucureștiul.

Primar, Nicusor Dan, Ludovic Orban, PMB, Primaria Generala

Mai multe donații către partidele din care face parte Nicușor Dan

Din declarația dată în calitate de martor, TALPEȘ Florin a arătat că au fost făcute mai multe donații către numitul DAN Nicușor-Daniel, cât și formațiunilor politice din care acesta a făcut parte, susțînând, totodată, că nu are cunoștință să fi existat vreun litigiu între companiile la care este administrator și DAN Nicușor-Daniel sau Asociația Salvați Bucureștiul. De asemenea, martorul a susținut că numitul DAN Nicușor-Daniel nu a făcut, direct sau indirect, acțiuni de constrângere de natură morală.

Ulterior, la dată de 05.02.2021, a fost înregistrată la dosarul cauzei adresa formulată de acesta, prin avocat, precum și înscrisurile predate, urmare a ordonanței emise în cauza în dată de 28.01.2021. Astfel, din aceste înscrisuri a reieșit că au fost încheiate mai multe contracte de donație, dintre care, în dată de 30.12.2019, a fost autentificat contractul de donație cu nr. 497, având că obiect suma de 28.500 lei, iar în dată de 27.09.2019 a fost încheiat contractul de donație, autentificat cu nr. 875, obiectul convenției constituindu-l acordarea sumei de 47.5 00 lei.

Urmare a solicitării Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, Autoritatea Electorală Permanentă a predat, prin adresa înregistrată cu nr. 25228 din 04.11.2020, documentele cu privire la campania electorală pentru alegerile autorităților administrației publice locale din anul 2020, din analiză cărora s-a constatat că, în dată de 22.09.2020, a fost autentificat sub nr. 2704 un contract de donație, prin care donatorul, PERIAN Camil-Alexandru, i-a donat numitului DAN Nicușor-Daniel, în calitate de donatar, 72.800 lei, suma cu privire la care este menționat faptul că «va fi folosită de către acesta exclusiv în vederea susținerii campaniei electorale pentru funcția de Primar General al Municipiului București».

De asemenea, s-a mai constatat că, în dată de 28.08.2020, a fost autentificată sub nr. 1129 oferta de donație efectuată de MICU Bogdan-Marian, prin care acesta i-a oferit numitului DAN Nicușor-Daniel, cu titlu de donație, suma de 45.000 lei. Totodată, în dată de 04.09.2020, a fost autentificat sub nr. 765 înscrisul intitulat 'acceptare de donație', prin care numitul DAN Nicușor-Daniel a acceptat donația constând în suma de 45.000 lei, făcută de MICU Bogdan-Marian.

Actele au fost încheiate prin notari publici

Tot în documentele predate de Autoritatea Electorală Permanentă a fost identificat și un înscris tehnoredactat, intitulat «contract de donație», în care părți figurează GHEORGHE Marius, în calitate de donator, și DAN Nicușor-Daniel, în calitate de donatar. Așa cum rezultă din cuprinsul înscrisului, care nu este autentificat, dar este datat olograf «24.09.2020», GHEORGHE Marius i-a donat numitului DAN Nicușor-Daniel suma de 15.000 lei, prin transfer bancar, în convenție fiind menționat faptul că «Prezența donație se face fără nicio sarcina pentru donatar, donația nu este făcută cu scopul evident de a obține un avantaj economic ori politic, așa cum prevede art. 6 alin. (9) din Legea nr. 334/2006».

Fiind audiați 'în cauza, 'în calitate de martori, atât MICU Bogdan-Marian, cât și PERIAN Camil-Alexandru au recunoscut donațiile făcute și, totodată, au susținut că nu au fost constrânși să doneze sumele care fac obiectul convențiilor încheiate cu numitul DAN Nicușor-Daniel.

În declarația dată în calitate de martor, GHEORGHE Marius a susținut că în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020, din proprie inițiativa, a donat 15.000 lei, suma pe care a virat-o din contul sau personal în contul numitului DAN Nicușor-Daniel. Astfel, acesta a arătat că a mers la sediul de campanie, i-a dat cartea să de identitate numitei PUNGĂ Diana, despre care a precizat că era șefa de campanie, iar această a completat datele, a listat contractul, pe care martorul l-a semnat.

Potrivit depozitiei, după ce a semnat contractul, GHEORGHE Marius i l-a dat numitei PUNGĂ Diana, susțînând că nu-și aduce aminte dacă, în momentul în care a semnat contractul, acesta era semnat sau nu și de către numitul DAN Nicușor-Daniel.

Acesta a mai declarat că nu a discutat cu numitul DAN Nicușor-Daniel despre contractul prin care a donat suma de 15. 000 lei în ziua în care a încheiată convenția, nici anterior și nici în zilele ulterioare. De asemenea, martorul a arătat că nu cunoaște dată în care a încheiat contractul și, totodată, că nu are cunoștință cine a scris olograf pe contract dată de 24.09.2020.

Constatările procurorilor

În declarația dată, GHEORGHE Marius a mai susținut că nu a fost constrâns să doneze suma de 15.000 lei și că el a stabilit cuantumul sumei donate.

Ulterior, în dată de 15.02.2021, la dosarul cauzei a fast înregistrată adresa formulată de numitul GHEORGHE Marius, prin care acesta a predat o filă reprezentând un extras de cont, din care rezultă că în dată de 24.09.2020 a fast virată suma de 15.000 lei, operațiune menționată că reprezentând 'donație campanie electorală candidat DAN Nicușor-Daniel', beneficiar figurând DAN Nicușor-Daniel.

Tot în urmă analizei documentelor predate de Autoritatea Electorală Permanentă, prin adresa înregistrată cu nr. 25228 din 04.11.2020, au fost identificate două înscrisuri tehnoredactate, datate 24.09.2020, intitulate 'contract de împrumut'. Astfel, într-unul dintre aceste înscrisuri, numitul DAN Nicușor-Daniel figurează că a fost împrumutat de către TEODORESCU Nicoleta, fără dobânda, cu suma de 22.000 lei. Potrivit celui de-al doilea înscris, SIMION Ștefania-Georgiana, în calitate de împrumutător, i-a dat cu titlu de împrumut, fără dobânda, numitului DAN Nicușor-Daniel, în calitate de împrumutat, prin transfer bancar, suma de 20.000 lei.

Ambele convențîi au prevăzut termen de restituire 30 de zile de la rambursarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a cheltuielilor electorale legal efectuate.

Totodată, în cuprinsul fiecăruia dintre aceste două înscrisuri este menționat faptul că «Prezentul împrumut se face foara nicio sarcina pentru împrumutat, iar împrumutul se încheie fără scopul de a obține un avantaj economic ori politic pentru niciuna dintre părți, fiind încheiat cu respectarea tuturor prevederilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activitățîi partidelor politice și a campaniilor electorale».

Donații pentru campania la primărie

Fiind audiată în calitate de martor, TEODORESCU Nicoleta a susținut că, pe final de campanie electorală, i-a dat numitului DAN Nicușor-Daniel, cu împrumut, suma de 22.000 lei și că, în acest sens, a fost încheiat un contract de împrumut în dată de 24.09.2020.

Legat de împrejurările încheierii convenției, această a arătat că a fost întrebată de GRĂDINARU Loredana-Mirabela, din declarație reieșind că această din urmă persoană îi este rudă, dacă-i poate împrumută numitului DAN Nicușor-Daniel o suma de bani.

Potrivit depozitiei, martoră a întrebat de câți bani era nevoie, iar GRĂDINARU Loredana-Mirabela i-a răspuns că, dacă poate, 22.000 lei. TEODORESCU Nicoleta a cerut contul bancar, însă i s-a răspuns că întâi trebuia făcut un contract de împrumut.

Ulterior, la domiciliul sau s-a prezentat numitul DAN Nicușor-Daniel, având asupra să un contract de împrumut, pe care martoră l-a semnat. Totodată, această a precizat că banii au fost virați într-un cont și că, în ianuarie 2021, întreagă suma i-a fost restituită, sens în care a arătat că a primit un mesaj pe Whatsapp de la DAN Nicușor-Daniel, prin care o anunță că primise banii de la Autoritatea Electorală Permanentă și că îi restituie împrumutul.

În aceeași depoziție, TEODORESCU Nicoleta a mai susținut că banii care au constituit obiectul contractului de împrumut, respectiv 22.000 lei, au provenit din venituri salariale și venituri din activitatea desfășurată în calitate de persoană fizică autorizată.

În dată de 15.02.2021, la dosarul cauzei au fost înregistrate înscrisurile predate de numită TEODORESCU Nicoleta, urmare a solicitării Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, respectiv înscrisul intitulat «contract de împrumut», din care reiese că TEODORESCU Nicoleta, în calitate de împrumutător, i-a dat cu titlu de împrumut, fără dobânda, numitului DAN Nicușor-Daniel, în calitate de împrumutat, în dată de 24.09.2020, suma de 22.000 lei, fiind prevăzut un termen de restituire de 30 de zile de la rambursarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a cheltuielilor legal efectuate.

Totodată, din extrasele de cont, de asemenea predate de TEODORESCU Nicoleta, a rezultat că în dată de 24.09.2020 a fost virată suma de 22.000 lei într-un cont al cărui titular figurează DAN Nicușor-Daniel, iar în dată de 03.01.2021, acesta din urmă a plătit suma de 22.000 lei, beneficiar fiind TEODORESCU Nicoleta, operațiune cu privire la care se regăsește explicația 'returnare împrumut septembrie '.

Împrumut de 20.000 de lei pentru finalul campaniei

La rândul sau, în declarația dată în calitate de martor, SIMION Ștefania- Georgiana a susținut că a încheiat un contract de împrumut cu numitul DAN Nicușor-Daniel, în perioada de final a campaniei electorale. Totodată, această a declarat că numitul DAN Nicușor-Daniel, fiind candidat independent la Primăria Municipiului București, nu putea primi contribuții financiare din partea partidelor politice și, prin urmare, a fost nevoit să apeleze la cunoștințe și prieteni.

Astfel, din declarația martorei a reieșit că numitul DAN Nicușor-Daniel a rugat-o să-i ofere un împrumut, tot acesta referindu-se că suma împrumutată să fie în cuantum de aproximativ 20.000 lei.

SIMION Ștefania-Georgiana a declarat că a fost de acord și că, având în vedere relația foarte bună de colaborare cu numitul DAN Nicușor-Daniel, a luat decizia să-i ofere un împrumut în suma de 20.000 lei, fără dobânda, știind că această suma va fi folosită în campania electorală și că, potrivit clauzei contractului, banii urmau să-i fie returnați.

Martoră a susținut că suma împrumutată, 20.000 lei, a provenit din economii personale.

Potrivit depozitiei, după returnarea de către Autoritatea Electorală Permanentă către numitul DAN Nicușor-Daniel a sumelor declarate că fiind folosite în campania electorală, conform legii finanțării partidelor politice, acesta din urmă i-a restituit banii.

În declarația dată, SIMION Ștefania-Georgiana a susținut că a semnat contractul ce i-a fost prezentat de către numitul DAN Nicușor-Daniel, precizând totodată că dată încheierii convenției a fost 24.09.2020.

SIMION Ștefania-Georgiana a mai arătat că, la momentul semnării contractului de împrumut, avea calitatea de avocat, iar, din ianuarie 2021, este consilier la cabinetul primarului general al Primăriei Municipiului București.

Martora susține că a dat banii de bună voie

Martoră a susținut că încheierea contractului a fost rezultatul manifestării sale de voință și că nu a fost constrânsă în niciun fel să încheie convenția.

Această a mai declarat că banii care au constituit obiectul contractului de împrumut i-au fost restituiți, fiindu-i virați în contul personal, la sfârșitul lunii decembrie 2020 sau începutul lunii ianuarie 2021.

La dosarul cauzei au fost înregistrate înscrisurile predate de SIMION Ștefania-Georgiana, din care a rezultat că, în dată de 03.01.2021, numitul DAN Nicușor-Daniel a virat suma de 20.000 lei într-un cont al cărui titular este SIMION Ștefania-Georgiana, cu explicația 'returnare împrumut septembrie'.

Pe de altă parte, din actele predate de Autoritatea Electorală Permanentă s-a constatat că în dată de 22.09.2020 a fost autentificat sub nr. 1120 un contract de împrumut, prin care DOBREV Dumitru i-a împrumutat suma de 30.000 lei numitului DAN Nicușor-Daniel, prin mandatar PUNGĂ Diana, acesta din urmă având obligația de a restitui suma în termen de 30 de zile de la rambursarea de către Autoritatea Electorală Permanentă a cheltuielilor legal efectuate.

Așa cum reiese din clauzele contractuale, împrumutul a fost făcut 'în vederea finanțării activitățîi Candidatului Independent DAN Nicușor-Daniel, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) lit. e din Legea nr. 334/2006, putând fi transferate în contul bancar al campaniei și utilizate pentru finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020'.

Fiind audiat în cauza, în calitate de martor, DOBREV Dumitru a declarat că acest contract are legătură cu alegerile locale care au avut loc în octombrie (n.r. 27 septembrie) 2020, martorul precizând că în perioada respectivă era membru în Biroul Național al partidului Uniunea Salvați România.

Împrumut acordat după un mesaj Whatsapp

DOBREV Dumitru a susținut că a luat decizia de a-i acordă un împrumut numitului DAN Nicușor-Daniel și că i-a comunicat, prin intermediul aplicației Whatsapp, că avea niște bani pe care voia să îi dea acestuia cu împrumut. Deoarece numitul DAN Nicușor-Daniel nu a dat niciun răspuns, martorul a susținut că a luat legătură cu PUNGĂ Diana, căreia aducându-i la cunoștință faptul că dorea să facă un împrumut, această a fost de acord.

Martorul a arătat că a încheiat contractul la notariat, cu PUNGĂ Diana, deoarece numitul DAN Nicușor-Dan nu s-a putut prezența din cauza programului avut.

Potrivit aceleași depoziții, contractul a fost redactat la notariat, făcându-se trimitere la legea specială că să rezulte pentru Autoritatea Electorală Permanentă că nu e un contract de împrumut oarecare, ci unul care se conformează prescripțiilor cerute de legea finanțării partidelor politice.

DOBREV Dumitru a declarat că banii i-au fost restituiți, fiindu-i virați în cont și, totodată, a susținut că asupra să nu au fost exercitate acțiuni de constrângere.

În dată de 17.02.2021, la dosarul cauzei au fost înregistrate înscrisurile predate de martor cu privire la aspectele declarate. Astfel, dintr-un extras de cont emis în dată de 12.02.2021, rezultă că, în 04.01.2021, numitul DAN Nicușor-Daniel, a virat suma de 30.000 lei în contul lui DOBREV Dumitru, cu explicația «returnare împrumut». (...)

Concluziile procurorilor DNA

Față de aspectele constatate, respectiv că în extrasele de cont predate de ANASTASIU Michael-Dragoș și POPA Laurențiu-Nicolae sumele, despre care numitul DAN Nicușor-Daniel a completat în declarația de avere că i-au fost donate, figurează că fiind donate pentru campania electorală a Uniunii Salvați Bucureștiul, coroborat cu faptul că din extrasul de cont predat de AZOITEI Lucian rezultă că suma de 7000 lei, care de asemenea se regăsește în declarația de avere a numitului DAN Nicușor-Daniel, a fost transferată în contul Asociației G2, se va dispune disjungerea cauzei și declinarea competenței de soluționare în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, căruia îi revine competență de instrumentare conform art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penală, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarațîi, prev. de art. 326 din Codul penal.

De asemenea, cu privire la sumele de bani luate cu titlu de împrumut de numitul DAN Nicușor Daniel, conform contractelor încheiate cu SIMION Ștefania-Georgiana, respectiv cu TEODORESCU Nicoleta și, în temeiul cărora Autoritatea Electorală Permanentă i-a restituit acestuia sumele aferente cheltuielilor făcute în campania electorală pentru alegerile autorităților administrației publice locale din anul 2020, întrucât au rezultat date că aceste contracte au fost încheiate în mod fictiv, se va dispune disjungerea cauzei și declinarea competenței de soluționare în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, căruia îi revine competență de instrumentare conform art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penală, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în declarațîi, prev. de art. 326 din Codul penal și înșelăciune, fapta prev. de art. 244 alin. 1, 2 din Codul penal.

În ceea ce privește celelalte infracțiuni sesizate, respectiv exercitarea fără drept a unei profesii sau acti vitati și spălare de bani, prev. de art. 348 din Codul penal și art. 49 din Legea nr. 129/2019, fapte presupus a fi comise de către numitul DAN Nicușor-Daniel, acestea nu sunt de competență Direcției Naționale Anticorupție, drept care se va dispune disjungerea cauzei și declinarea competenței de soluționare în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, căruia îi revine competență de instrumentare conform art. 40 alin. 1 din Codul de procedura penală”.