La 25 de ani de la Revoluție, vinovații de moartea a 1.100 de protestatari au rămas nepedepsiți.
Întrebat ce se mai aude cu dosarul Revoluției din 1989, Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, a precizat, printre ușile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că „se află în curs de soluționare la Secția Parchetelor Militare”.
La insistențele jurnaliștilor care doreau să știe dacă fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat în acest dosar, Nițu a precizat că nu.
Fuga de anchetă
Acest dosar reprezintă o adevărată provocare pentru procurori. Dosarul, unul extrem de complex, s-a plimbat ani de zile între Secția Militară și Secția Civilă a Parchetului General, după cum s-a modificat legislația.
Fostul președinte Ion Iliescu a fost audiat în 2005 în legătură cu evenimente l e din decembrie 1989. A răspuns timp de patru ore procurorilor militari.
În mai 2013, Traian Băsescu îi cerea lui Tiberiu Nițu ca, într-un an, să-i trimită în judecată pe cei responsabili de moartea a 1.100 de oameni în decembrie 1989. Nimic nu s-a întâmplat de atunci. În prezent, cazul se află la Secția Parchetelor Militare condusă de generalul Ion Vasilache. Despre Nițu, fostul general Dan Voinea a susținut că a tras la Revoluție, fiind militar în termen la data evenimentelor.
Închisoarea secretă
Tot ieri, procurorul general Nițu a dat asigurări că subordonații săi lucrează la dosarul privind posibila existență a închisorilor CIA în România. În august 2012, Muhammad al-Nashiri a reclamat presupusa deținere a sa într-o închisoare CIA din România. În numele său, Fundația Soros a depus o reclamație și la CEDO.