Fostul jucător de tenis, Dinu Pescariu, unul dintre principalii denunţători în dosarul Microsoft, a făcut ieri mai multe declaraţii incendiare. Acesta a vorbit atât despre celebrele partide de tenis de la clubul său, cât şi despre întâlnirile cu Laura Codruţa Kovesi. Pescariu a confi rmat, ieri, în exclusivitate pentru EVZ, faptul că s-a întâlnilt şi cu generalul SRI Florian Coldea. În replică, DNA susţine că Pescariu s-a întâlnit o singură dată cu Laura Codruţa Kovesi la cererea lui, în data de 21 iulie 2014
Dinu Pescariu, implicat în mai multe dosare DNA, vorbeşte pentru prima dată despre iţele unui dosar controversat care duc către Laura Codruţa Kovesi. Fostul jucător de tenis o denunţă pe Codruţa Kovesi şi afirmă că aceasta si-a pus semnatura pe o Hotărâre de Guvern din 2008 care are legătură cu dosarul Microsoft, întrebându-se retoric de ce acea parte din dosar nu a fost niciodată cercetată. „Oricine se uită la dosarul ăsta obiectiv o să vadă că e umflat cu pompa, o să vadă că s-a dorit demonizarea cu orice preţ şi a lui Claudiu (Claudiu Florică – n.r.) şi a mea şi o să vadă de asemenea şi mă mir că nimeni n-a sesizat că acest dosar are o parte care nu e anchetată deloc”, a spus Pescariu.
FOTO: Laura Codruţa Kovesi
S-a întâlnit cu Kovesi în biroul ei de la DNA
El spune că nimeni nu s-ar fi gândit că acel contract este ilegal, având în vedere semnătura lui Kovesi, şi dezvăluie ce s-a întâmplat cu o parte din bani. Omul-cheie din dosarul Microsoft afirmă că totul s-a făcut cu avizul fostului preşedinte Traian Băsescu şi că o parte din banii pentru licenţe au fost folosiţi în campania prezidenţială. „Vă explicaţi de ce partea aceea nu e cercetată? Păi îmi pun şi eu aceeaşi întrebare. De exemplu, că s-ar fi făcut totul cu avizul lui Băsescu şi mulţi bani din dosarul ăsta şi banii pentru licenţe au fost folosiţi în campania prezidenţială... fiţi sigură de treaba asta. Nu pot să vorbesc acuma mai departe de ce v-am spus mai devreme. Dacă aţi vedea semnătura procurorului şef pe un contract, v-aţi mai gândi vreo clipă că e ceva ce s-ar putea să fie ilegal?”, a întrebat retoric Pescariu. Omul de afaceri a declarat că s-a întâlnit cu Kovesi la ea în birou, că procurorii DNA, cu care era prieten, i-au cerut să facă denunţuri, lucru care s-a şi întâmplat. Dinu Pescariu a declarat că a fost de mai multe ori în biroul Laurei Codruța Kovesi, dar a evitat să răspundă la întrebarea dacă ar mai colabora cu DNA. „Problema nu este DNA-ul, ci oamenii din fruntea acesteia!”, a spus fostul tenismen pentru Antena3.
Politicienii care au fost la baza lui Pescariu
Fostul tenismen a vorbit si despre politicienii care au fost la baza sportivă „Cutezătorii”, printre aceştia numărându-se George Maior sau Traian Băsescu. „Maior a fost aici. (...) Traian Băsescu a fost aici. Nu avem o relație care să fie agreabilă. Pe Victor Ponta l-am văzut aici de foarte multe ori . Am vorbit cu el de foarte multe ori. Mi-a dat sfaturile pe care ți le dă un prieten cu care te cunoști de peste 30 de ani. (...) Liviu Dragnea a venit”, a spus Dinu Pescariu. Reamintim că Dinu Pescariu și fostul secretar de stat Mihnea Costoiu sunt cercetați de DNA, sub control judiciar, în dosarul în care se investighează modalitatea în care a fost concesionată Baza Sportivă „Cutezătorii” din București.
FOTO: Florian Coldea
Dinu Pescariu: „Rareş Dan a fost unul dintre avocaţii mei”
Contactat de Evenimentul Zilei, Dinu Pescariu ne-a dezvăluit că s-a întâlnit şi cu generalul SRI Florian Coldea, dar „nici la SRI, nici la DNA, ci într-o altă locaţie”.
EVZ: Bună ziua! Vă contactez pentru a vorbi despre dezvăluirile pe care le-aţi făcut astăzi despre dosarul Microsoft.
Dinu Pescariu: Bună ziua! Din păcate nu pot spune mai mult decât am declarat deja în interviul care a apărut. Voi putea spune mai multe după ce voi da prima declaraţie în faţa judecătorilor.
EVZ: DNA ne-a comunicat că întâlnirea cu Laura Codruţa Kovesi a avut loc la iniţiativa dumneavoastră. Este adevărat?
D.P.: Da, este corect.
EVZ: Cei de la DNA lasă de înţeles, în răspunsul pe care ni l-au trimis, că este vorba de o singură întâlnire cu Kovesi. A fost o singură întâlnire sau mai multe?
D.P.: Nu pot spune mai multe deocamdată. Voi spune mai mult după prima audiere în faţa judecătorilor.
EVZ: Procurorul către care v-a îndrumat Laura Codruţa Kovesi pentru a face denunţuri este Mihaela Morar Iorga?
D.P.: Da
EVZ: Credeţi că are vreo legătură dosarul în care sunteţi cercetat acum cu tensiunile dintre şefa DNA şi procurorul Iorga apărute în ultimele luni?
D.P.: Îmi cereţi să fac o supoziţie pe care nu o pot face acum.
EVZ: Rareş Dan era avocatul dumneavoastră în momentul în care v-aţi întâlnit cu Laura Codruţa Kovesi şi când aţi făcut denunţurile în dosarul Microsoft?
D.P.: Era unul dintre avocaţii mei.
EVZ: V-a asistat Rareş Dan când v-aţi întâlnit cu Kovesi şi când aţi făcut denunţurile?
D.P.: Nu pot comenta acest lucru în acest moment.
EVZ: În interviul pe care l-aţi acordat spuneţi că pe generalul SRI Florian Coldea nu l-aţi văzut la baza sportivă pe care o deţineţi. V-aţi întâlnit cu el în altă parte?
D.P.: Da, ne-a întâlnit o singură dată.
EVZ: Întâlnirea a avut loc la biroul lui de la SRI sau la sediul DNA?
D.P.: Nu! Ne-am întâlnit în alt spaţiu.
EVZ: La întâlnirea pe care aţi avut-o cu generalul SRI Florian Coldea a fost şi avocatul Rareş Dan?
D.P.: Nu
Avocatul Rareş Dan nu neagă că l-a asistat pe Dinu Pescariu la întâlnirea cu Kovesi
EVZ l-a contactat şi pe avocatul Rareş Bogdan pentru a afla dacă acesta l-a asistat pe Dinu Pescariu în vara lui 2014, când acesta a cerut audienţa la Kovesi şi a făcut denunţurile din dosarul Microsoft. Amintim faptul că în ultima perioadă s-a speculat faptul că avocatul ar fi fost un apropiat al Binomului SRI-DNA şi al generalul Florian Coldea. „Nu comentez! Ţine de confidenţialitatea clien-avocat această informaţie. În concluzie nici nu infirm, nici nu confirm”, ne-a răspuns Rareş Dan la întrebarea dacă l-a asistat la pe Dinu Pescariu la întâlnirea cu Kovesi şi mai târziu la cele cu Mihaela Morar Iorga, când a făcut denunţurile.
FOTO: Mihaela Morar Iorga, procurorul care a instrumentat dosarul „Microsoft”
Laura Codruța Kovesi i-a răspuns dur lui Dinu Pescariu
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut, în exclusivitate pentru EVZ, că s-a întâlnit cu Dinu Pescariu, în biroul său, după ce acesta i-a solicitat o audiență. Laura Codruța Kovesi a susținut, într-un punct de vedere, că s-a întâlnit cu Dinu Pescariu, în 2014, după ce fostul tenismen a solicitat o audiență, susținând că are mai multe date în legătură cu dosarul Microsoft, despre care vrea să vorbească. „La data de 21 iulie 2014, persoana menţionată în cererea dvs. (Dinu Pescariu - n.r.) a solicitat, în scris, să fie primită în audienţă de procurorul şef al DNA pentru a discuta în legătură cu domeniul de activitate al instituţiei pe care o conduce. Din nota de audienţă a întâlnirii reiese că petentul a menţionat că a aflat din informaţiile vehiculate în spaţiul public că D.N.A. a deschis o anchetă referitoare la dosarul „licenţelor Microsoft” şi, ca urmare, a menţionat că doreşte să se prezinte la procuror şi să discute despre eventuala sa implicare în acel dosar. Întrucât dosarul era înregistrat la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, fiind în lucru, petentul a fost îndrumat să se prezinte la procurorul de caz pentru a-i prezenta acestuia toate aspectele legate de caz”, se spune în răspunsul DNA. Pe de altă parte, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi susține, prin biroul de presă, că procurorii nu au competențe să semneze Hotărâri de Guvern. Amintim că, Dinu Pescariu a susținut că Laura Codruța Kovesi ar fi semnat un HG din 2008 prin care ar fi primit anumite facilități în Microsoft.
Microsoft, un scandal imens cu doar patru condamnaţi
Dosarul „Microsoft” este un scandal de corupție în care DNA a cerut, la 26 septembrie 2014, declanșarea procedurilor pentru urmărirea penală a 10 foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licențe Microsoft pentru școli, în valoare de sute de milioane de euro. DNA a solicitat la 26 septembrie 2014 Senatului, respectiv Camerei Deputaților cereri de efectuarea urmăririi penale față de Ecaterina Andronescu (senator), Șerban Mihăilescu (senator) și Valerian Vreme (deputat). La aceeași dată a solicitat Parlamentului European cererea de efectuare a urmăririi penale față de Dan Nica (parlamentar european) și președintelui Traian Băsescu cereri de efectuare a urmăririi penale față de: Adriana Țicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu și Mihai Tănăsescu.
Percheziţii la un fost şef de Serviciu Secret
La 3 octombrie 2014, președintele Traian Băsescu a semnat avizul de începere a urmăririi penale în cazul foștilor miniștri. De ase menea, la 13 octombrie, Camera Deputaților a dat aviz pentru începerea urmăririi penale a deputatului Valerian Vreme. La scurt timp după anunțul DNA, Daniel Funeriu și Valerian Vreme s-au autosuspendat din Partidul Mișcarea Populară (PMP). La 16 octombrie 2014 DNA a efectuat percheziții la fostul șef al SIE Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri: Dorin Cocoș, Remus Truică și Nicolae Dumitru, la fostul ministru Gabriel Sandu, fostul consilier prezidențial Dorin Marian, tatăl președintelui COSR, Adrian Petrache, la Fundația Dinu Pescariu și la sediul firmei lui Claudiu Florica, fostul șef al Fujitsu în România.[5] La 29 octombrie 2014, Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan Pinalti au fost arestați preventiv. Pe 19 noiembrie 2014 plenul Senatului a ridicat imunitatea Ecaterinei Andronescu și lui Șerban Mihăilescu.
O afacere începută în urmă cu 14 ani
Dosarul a fost deschis după ce DNA a fost sesizată că în anul 2003, Claudiu Florică - șef al firmei Fujitsu Siemens România - împreună cu Khalil Abi Chanin - patronul firmei Romanel -, importatorul exclusiv al produselor LG și Nicolae Culacov - patronul Omnitech - au început acțiunile de influențare a factorilor de decizie din Guvernul României pentru a se încredința firmei FSC Austria, GesmbH contractul privind închirierea de licențe Microsoft pentru Guvernul României și instituțiile subordonate. Conform DNA, persoanele anchetate ar fi pretins ca mită 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului. Primul acord cadru încheiat între Guvernul României și Microsoft a fost în toamna anului 2003, pentru cumpărarea, a 50.000 de licențe pentru calculatoarele din administrația publică centrală. Din toată afacerea Microsoft, despre care se presupune că ar fi fost nelegală, doar oamenii de afaceri Dumitru Nicolae și Dorin Cocoș au fost trimiși în judecată și condamnați la câte 2 ani și 4 luni de închisoare, fostul ministru Gabriel Sandu la trei ani, iar Gheorghe Ștefan, fostul primar din Piatra Neamț, la șase ani. După condamnarea intermediarilor, procurorii trebuie să finalizeze cercetările în dosarul Microsoft cu cei opt foști miniștri, rămas la unitatea de parchet. În luna aprilie 2016, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a declarat că se continuă cercetările, iar pentru stabilirea prejudiciului cauzat statului, prin abuz în serviciu, se fac analize financiare.