Procurorii DNA au la dispoziţie cinci zile pentru a preciza dacă menţin dispoziţiile de trimitere în judecată a lui Gabriel Sandu, Dinu Pescariu, Claudiu Florică şi Călin Tatomir.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, ieri, să excludă două probe grele din dosarul „Microsoft 3”. Este vorba despre dosarul în care procurorii DNA i-au trimis în judecată, în septembrie 2017, pe fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, fostul director al Microsoft România, Călin Tatomir, precum şi pe Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, reprezentanţi ai D.Con. Net AG, pentru abuz în serviciu şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro. Dosarul este încă în faza de cameră preliminară la Instanţa supremă.
Inculpaţi pe propriile denunţuri
Florian Şurghie, avocatul lui Claudiu Florică, a declarat pentru EVZ că este vorba despre declaraţiile date în faţa procurorilor DNA de clientul său, precum şi de Dinu Pescariu, în calitate de martori-denunţători. Potrivit avocatului, aceleaşi declaraţii, în copie conform cu originalul, au fost folosite de procurori pentru inculparea celor patru în septembrie anul trecut. „Practic, din dosar au rămas doar coperţile!”, a conchis avocatul Florian Şurghie.
Potrivit articolului 118 din Noul Cod de procedură penală, „declaraţia de martor dată de o persoană care, în aceeaşi cauză, anterior declaraţiei a avut sau, ulterior, a dobândit calitatea de suspect ori inculpat nu poate fi folosită împotriva sa”.
Instanţa supremă a admis excepţiile formulate prin avocaţi de Claudiu Florică şi de Dinu Pescariu. „Constată nulitatea ordonanţelor nr. 766/P/2016 din data de 30.03.2017 şi din data de 20.09.2017 emise de procurorul din cadrul PICCJ-DNA sub aspectul preluării ca şi probă în prezenta cauză a unor înscrisuri, în copie conformă cu originalul, din dosarul penal nr. 187/P/2013 al PICCJ-DNA şi din dosarul 1191/1/2015 al ICCJ-Secţia penală.
Exclude înscrisurile constând în (...) declaraţiile menţionate în cele două ordonanţe ale procurorului. Încheierea motivată se comunică DNA cu solicitarea ca, în 5 zile de la comunicare, să precizeze dacă se menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau se solicită restituirea cauzei”, se arată în minuta Instanţei supreme.
Cum e împărţit megadosarul „Microsoft”
Dosarul 1191/1/2015 la care face referire judecătorul în documentul citat este „Microsoft 1”, cel în care fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe „Pinalti” Ştefan, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 6 ani de închisoare, Gabriel Sandu a primit 3 ani, în timp ce Dorin Cocoş şi Nicolae „Niro” Dumitru au primit câte 2 ani şi 4 luni de închisoare.
Dosarul „Microsoft 2” este considerat de presă cel în care sunt vizaţi foştii miniştri Nica Dan, Mihăilescu Petru Şerban, Adriana Ţicău, Athanasiu Alexandru, Tănăsescu Mihai Nicolae şi Gabriel Sandu, aflat încă în faza de cercetare la DNA.
În dosarul „Microsoft 3”, DNA îl acuză pe Gabriel Sandu că, în 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor, cu încălcarea dispozițiilor legale și la instigarea lui Claudiu Florică și a lui Dinu Pescariu, a depus diligențele necesare pentru încheierea unui nou contract de închiriere software, în condiţiile în care cel precedent expira în luna aprilie.