Compania fondată de mogul a cumpărat în Băneasa, în 2005, 17 clădiri și un teren de 3,6 hectare cu suma de 105.000 de euro. Procurorii susțin că domeniul valorează 60 de milioane de euro.
Întreg imperiul financiar și media al lui Dan Voiculescu își are sediul pe malul lacului Băneasa, într-o zonă de lux a Capitalei, pe terenurile care au aparținut Institului de Cercetări Agricole (ICA) și care au ajuns în curtea familiei oligarhului printr- un proces de privatizare suspect.
Perla imperiului
Tocmai această proprietate, perla imperiului Grivco, ar putea să-l trimită după gratii pe Felix, așa cum se semna mogulul în turnătoriile către Securitate. Suma cu care acesta a pus mâna pe domeniul de lux din Băneasa a fost de doar 105.000 de euro.
Trecerea proprietăților pe o sumă așa de mică, din domeniul institului în cel al pensionarului Voiculescu, așa cum se prezintă el însuși, reprezintă obiectul dosarului DNA care i-a adus, în noiembrie 2013, condamnarea la cinci ani de închisoare, la judecata pe fond.
Afacerea care îi poate asigura o pensie în zeghe lui Dan Voiculescu s-a desfășurat între 2004-2005. ICA era o unitate de cercetare din România care a fost introdusă în 2002 în patrimoniul Administrației Domeniilor Statului (ADS), fiind scoasă atunci din subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice. Această manevră a fost făcută pentru a permite privatizarea institutului. „Erau vremuri grele pentru cercetare. În principiu, era o decizie bună de a se face privatizarea”, explică Gheorghe Sin, complice în dosar.
Holdingul Grivco al lui Voiculescu a fost beneficiarul privatizării. După achiziție, Felix a trecut 92% din acțiuni ICA pe numele său, iar diferența pe numele membrilor familiei sale.
Suma plătită a fost de doar 105.000 de euro, asta pentru că ADS nu a efectuat o reevaluare a institutului și a păstrat valoarea din anii '90 a clădirilor și a terenurilor. Întâmplător sau nu, ADS era condus de Corneliu Popa, membru al Partidului Umanist Român al lui Dan Voiculescu.
17 clădiri și 3,6 hectare Așa se face că Dan Voiculescu a ajuns, în urmă cu un deceniu, în posesia unui teren de 36.676 mp și a construcțiilor în suprafață de 9.983 mp, amplasate în zona rezidențială a lacului Băneasa și având toate utilitățile în apropiere. DNA consideră că proprietățile luate cu 105.000 de euro valorau 60 de milioane de euro.
Lovitura ICA l-a transformat pe Felix într-un mogul media
Sorin Pantiș, unul dintre complicii lui Dan Voiculescu din „Dosarul ICA”, a dezvăluit, luni, faptul că Felix și-a dezvoltat trustul Intact cu ajutorul domeniului din Băneasa, evaluat la 60 de milioane de euro de DNA.
Fost ministru al Comunicațiilor între 1996-1999, Pantiș a susținut în fața judecătorilor de la Curtea de Apel că terenurile Institutului de Cercetări Alimentare au fost ipotecate pentru ca Grivco să-și finanțeze operațiunile media.
„Grupul avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finanţau activităţile Grivco şi de media. Linia de credit era garantată inclusiv cu clădiri şi terenuri ale ICA”, a declarat Pantiș.
Ca de obicei, Dan Voiculescu a spus că nu-și mai amintește nimic. „O să am rugămintea să îi întrebați pe cei de la Grivco. Eu nu mai sunt implicat în afaceri”, a spus fondatorul PC.
Profit imens dintr-o clădire
Tot Pantiș a mai dezvăluit că blocul turn din Băneasa a fost construit de Grivco în 2003, pe terenul luat în folosință de la Institutul de Cercetări Alimentare și a fost închiriat către Romtelecom pentru 1,4 milioane euro/an.
Altfel spus, Felix a cumpărat cu 105.000 de euro un domeniu, și doar din închirierea unei clădiri de pe moșie a scos anual 1,4 milioane de euro, de 14 ori mai mult.
Moștenitorul Securității
În anul 1982, el devine reprezentantul firmei Crescent care avea relații privilegiate cu Securitatea, mai exact cu Întreprinderea de Comerț Exterior „Dunărea”. Așa cum reiese din arhive, mogulul știa încă de atunci conturile secrete ale poliției politice a lui Ceaușescu.
O altă legătură a mogului cu elita comunistă a fost scoasă la lumină în 2006, când Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a confirmat colaborarea lui Dan Voiculescu, sub numele conspirativ Felix, cu Securitatea ca poliție politică. Verdictul a fost confirmat și de Justiție.