Cererea lui Voiculescu de anulare a privatizării ICA este o nouă chichiță avocățească de a tergiversa judecarea dosarului în care a fost condamnat la cinci ani de pușcărie. Imaginile contrazic declarațiile mogului care se dă păcălit de stat.
Un fotoreporter al „Evenimentului zilei” a demontat ultima strategie de apărare folosită de președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, în procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Prejudiciul: 60 de milioane de euro.
Pentru a scăpa de condamnarea de cinci ani pentru spălare de bani, Dan Voiculescu este dispus să anuleze privatizarea şi minimalizează patrimoniul ICA. „Un avocat, nu știu al cui, a ridicat problema anulării privatizării, care înseamnă ca ei să-și ia terenul și clădirea aia superbă să le vândă, iar eu sa-mi recuperez toți banii pe care i-am bagat în ICA în perioada 1992-2014.... Să facă bine Parchetul să-şi ia înapoi clădirile minunate care stau să cadă, terenul care este prăpastie, nu este nimic acolo”, a spus mogulul la ultimul termen de judecată. Printr-un truc avocățesc, apărătorii din dosar au reușit astfel amânarea procesului pentru două săptămâni și tergiversarea judecării recursului.
Realitatea din teren
Realitatea de pe teren îl contrazice pe Dan Voiculescu. Sediul ICA, fotografiat la sfârşitul săptămânii trecute, se vede că este într-o stare bună. Clădirea este flancată de două din imobilele trustului de presă Intact. Nici vorbă de clădiri care stau să cadă sau de vreo prăpastie. De altfel, fotografiile din anii trecuţi arată acelaşi lucru.
Pe scurt, potrivit DNA, Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) a plătit, în 2003, suma de 104.730 de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni ICA deținut de Agenția Domeniilor Statului (ADS). Era preţul pentru două apartamente de două camere în Capitală. În schimb, societatea a obţinut un adevărat imperiu imobiliar: terenul în suprafaţă de 36.676,79 mp şi construcţiile în suprafaţă desfăşurată de 9.983 mp, amplasate în zona rezidenţială a lacului Băneasa.
Este una din zonele cel mai puţin poluate din Capitală. Valoarea reală a imobilelor, la nivelul anului 2003, a fost calculată la 7.900.929 de euro. Trebuie amintit că aceste imobile aveau toate utilităţile: canalizare, apă, gaze, curent electric, energie termică şi aveau acces facil la transportul urban, feroviar (Gara Băneasa) şi cel aerian (Aeroportul Aurel Vlaicu).
Umbra Crescent
Procurorii DNA au explicat că Dan Voiculescu a pus ochii pe averea imobiliară a ICA încă din iulie 1991. Firma reprezentată de acesta, Crescent Comercial & Maritime, s-a asociat atunci cu ICA și au înființat firma Bioprod. Această societate a ridicat, pe un teren de 6.917,8 mp - proprietate a ICA - actualul GRIVCO Tower. Autorizaţia de construcţie din 1992 era pentru o staţie pilot de microproducţie produse de panificaţie şi patiserii, dar a fost transformată într-o „clădire de birouri și spații comerciale în suprafață de 1.300 mp”.
„Să vină Parchetul săși ia înapoi clădirile minunate care stau să cadă, terenul care este o prăpastie, nu este nimic acolo.” DAN VOICULESCU, condamnat
GRIVCO Tower i-a adus milioane de dolari din chirie
Procurorii DNA au arătat că firma Bioprod, care deținea în acte terenul de sub GRIVCO Tower, a avut rolul de „cal troian” în fraudarea ICA. Totul a fost posibil cu acordul șefilor de la ICA, printre care nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi și doi apropiați ai acestuia, membri în AGA a ICA: Gheorghe Sin și Constantin Baciu. De-a lungul timpului, cota de particpare a ICA în societatea Bioprod, prin majorare de capital, a scăzut de la 49% la doar 1,46%. Acționar majoritar a ajuns, în 1995, GRIVCO (76%), care a preluat și acțiunile de la Crescent.
În iunie 1999, Bioprod a vândut către GRIVCO mai multe imobile. Prețul: 9,3 miliarde de lei, eșalonat în 24 de rate lunare, cu o perioadă de grație de 12 luni de la data semnării. Tot atunci a fost vândut și imobilul aflat în construcție, viitorul GRIVCO Tower. Prețul: 3,9 miliarde de lei vechi. În februarie 2003, reprezentanții ICA au recunoscut dreptul de proprietate al GRIVCO asupra terenului. În 2003, GRIVCO Tower a fost închiriat către Romtelecom pentru o chirie anuală de 1.531.920 de dolari (fără TVA). Din 2010, aici s-au mutat majoritatea firmelor controlate de familia Voiculescu.
Apărare de nutriționist: „De privatizare am aflat la plimbare”
În această afacere, statul a fost prejudiciat cu aproape 60 de milioane de euro, deoarece, ulterior, preţul imobilelor a explodat. Principalii complicii ai lui Dan Voiculescu au primit în prima instanță, la Tribunalul București, câte 6 ani de închisoare: fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, fostul vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Jean Cătălin Sandu, şi fostul preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa.
Cea mai inedită apărare a avut-o Mencinicopshi, care a spus că nu știa de manevrele lui Voiculescu și a aflat că urmează ca ICA să fie privatizat „în timp ce mă plimbam prin curtea Institutului”. Instanţa a mai arătat că Dan Voiculescu şi-a exercitat influenţa asupra complicilor în calitate de preşedinte al PUR (actualul PC). În acest context, sunt menționați în motivare Mencinicopschi, Pantiș și Sandu, care au fost membri ai PUR. Aceştia ar fi fost „recompensaţi prin participări la simpozioane în străinătate şi prin menţinerea sau desemnarea unor funcţii. Curtea de Apel București se pronunță pe 29 aprilie pe excepțiile avocaților în acest dosar.