Dosarul Hexi Pharma, la un pas de prescriere. Curtea de Apel București va pronunța decizia

Sursa: Arhiva EVZ

Dan Condrea, patronul de la Hexi Pharma a murit degeaba, după ce, la ultimul termen de judecată, în dosarul cu același nume, chiar procurorul de ședință a cerut constatarea prescripției faptelor penale.

Curtea de Apel București a rămas în pronunțare în celebrul dosar Hexi Pharma. Judecătorii au fixat data pronunțării sentinței pentru 3 martie a.c., infracțiunile judecate fiind de constituire a unui grup organizat și evaziune fiscală.

La ultimul termen, procurorul de ședință a cerut constatarea prescripției faptelor penale judecate în acest proces. Au fost invocate cele două decizii ale Curții Constituționale a României, prin care termenul de prescripție a faptelor penale, care trebuie luat în considerare, este cel general, și nu cel special, mult mai mare.

”În ceea ce priveşte curgerea termenului de prescripţie şi o eventuală critică a duratei procesului, e necesar să avem în vedere că judecata acestei cauze a implicat o analiză aprofundată a materialului probator”, spunea la acel moment procurorul de ședință.

Prejudiciul de doua milioane de euro

În anul 2016, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea era acuzat că a falsificat produsele destinate dezinfectării secțiilor din spitalele României.

Substanțele medicale produse de Hexi Pharma erau diluate în proporții foarte mari, ceea ce le făcea ineficiente împotriva germenilor care produc infecțiile spăitalicești. După ce a fost sub acuzare Dan Condrea a murit într-un accident de mașină.

Procurorii DNA i-au acuzat pe cei de la Hexi Pharma că au pus la punct un plan, prin care au realizat un prejudiciu de 2 milioane de euro, folosint mai multe firme de tip offshore. Acum firma se află în insolvență iar Ministerul de Finanțe vrea să recupereze prejudiciul.

În dosar sunt judecați Miron Panaitescu, mâna dreaptă a lui Dan Condrea, fostul patron al firmei, care a murit în accidentul de mașină, și un om de afaceri, Erdei Attila, a căror fapte, așa cum am aflat cu ocazia acestui termen, s-au și prescris.

Judecata dosarului a început în anul 2018, însă în 2021, judecătorii au retrimis dosarul la DN, pentru refacerea rechizitoriului. În 2022, dosarul a fost retrimis în judecată, dar cel mai probabil el va fi închis pe motiv de prescriere a faptelor penale.