Modalitatea prin care a fost „îngropat” dosarul „Dragnea în SUA”. DNA a fost acuzată că a folosit ilegal probe „proprietatea FBI” și că a făcut audieri prin Microsoft Teams.
Tribunalul București: Rechizitoriul din dosarul „Dragnea-Trump”, lovit de nulitate
Tribunalul București a reconfirmat că rechizitoriul din dosarul vizitei lui Liviu Dragnea la recepția găzduită de Donald Trump, din anul 2017, este lovit de nulitate, cu doar câteva zile înainte ca Donald Trump să ajungă din nou la Casa Albă.
Judecătorii declară că în dosarul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) „majoritatea materialului probator a fost obținut cu încălcarea normelor legale” și că „mijlocale de probă au fost strânse exclusiv pentru a demonstra vinovăția inculpaților și trimiterea acestora în judecată”.
DNA i-a trimis în judecată la acea dată pe Liviu Dragnea, omul de afaceri Cristian Burci, fiul acestuia Carlo Burci și pe Dan Belcea, CEO- al offshore-ului Celeran Ventures LLC din Insulele Virgine Britanice.
Liviu Dragnea presupus de trafic de influență
La început, de dosar s-a ocupat procurorul Jean Uncheșelu, în prezent acesta lucrând la Parchetul European, care a documentat un presupus trafic de influență exercitat de Liviu Dragnea.
Cu ajutorul lui Dragnea, o companie deținută de Elliott Broidy, unul dintre finanțatorii lui Donald Trump, a obținut contracte de miliarde de dolari cu MApN și MAI.
La schimb, Liviu Dragnea ar fi primit bilete în valoare de 250.000 de dolari la învestirea președintelui Donald Trump din 2017 și servicii de imagine de 30.000 de dolari pentru PSD din partea unui consultant al republicanilor de la Washington.
DNA, acuzată de informații obținute ilegal de la FBI
DNA este acuzată că a folosit informații obținute de la FBI în dosarul lui Liviu Dragnea, cu toate că acestea nu aveau această destinație.
Probele înmânate de partea americană erau proprietatea FBI și au fost considerate „împrumut” pentru DNA, în scopul de a ajuta ancheta.
Documentele și conținutul nu trebuiau distribuite în afara instituției.
”Astfel, completul de judecători de cameră preliminară apreciază că în mod evident, autorităţile SUA au interzis statului român utilizarea înscrisurilor în afara instituţiei şi, deci, în cadrul prezentei cauze, dând efect art. 7 alin 1 din Protocolul din 10 Septembrie 2007 la Tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii, nefiind considerate mijloace de probă de către statul solicitat, iar consecința directă a încălcării opţiunii statului solicitat de a interzice utilizarea înscrisurilor ca mijloace de probă în cadrul dosarului penal constă în nelegalitatea înscrisurilor utilizate cu titlu de mijloc de probă de către organele de urmărire penală, fapt ce determina excluderea probei obţinute nelegal conform art. 102 alin 2 Cod procedură penală”, se arată în motivarea judecătorilor.
Procurorii DNA ar fi încălcat procedura de audiere a martorilor
O altă neregulă ar fi că judecătorii au constatat că ofițeri de poliție judiciară din cadrul DNA au încălcat procedura, și au participat prin intermediul aplicației Microsoft Teams la audierea unui martor de origine americană, alături de agenți FBI și angajați ai Departamentului de Justiție din SUA.
Judecători se bazează pe faptul că potrivit legii, „comisia rogatorie poate fi dispusă doar atunci când un organ de urmărire penală sau instanța de judecată nu are posibilitatea să asculte un martor, să facă o cercetare la fața locului, să procedeze la ridicarea unor obiecte sau să efectueze orice alt act procedural”.
Capturile WhatsApp folosite de procurorii DNA și ele excluse din dosar
O altă probă din dosar anulată de judecătorii români sunt mesajele scrise prin intermediul aplicației WhatsApp (capturi de ecran) puse la dispoziție de un cetățean american, cu destinatar numit „LD2 Liviu Dragnea 2”.
DNA a intrat în posesia mesajelor prin procedura comisiei rogatorii, însă judecătorii susțin că aceștia nu au făcut minime diligențe pe lângă furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pentru a identifica dacă utilizatorul era chiar Liviu Dragnea.
Tribunalul București a anulat punerea în mișcare a acțiunii penale
Astfel, Tribunalul București a exclus mijloacele de probă efectuate de procurorii DNA în dosarul „Dragnea în SUA” în perioada 19 martie 2018 – 12 ianuarie 2021 și a anulat orodonața de punere în mișcare a acțiunii penale.
Judecătorii au dispus restituirea cauzei la Pachetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție.