Cristian Popescu Piedone a recuperate un milion și jumătate de lei de la DNA. Este vorba despre cauțiunea pe care fostul primar a plătit-o în 2015, când a fost plasat sub control judiciar în dosarul Colectiv. Cristian Popescu Piedone se află în Penitenciarul Rahova, unde execută pedeapsa pe care a primit-o în acest dosar.
Curtea de Apel București a obligat Direcția Națională Anticorupție (DNA), printr-o decizie pronunțată vineri, 24 iunie, să-i restituie lui Cristian Popescu Piedone suma de 1,5 milioane de lei. Este vorba despre cauțiunea pe care fostul primar a achitat-o în anul 2015 la cererea procurorilor care l-au plasat sub control judiciar în Dosarul Colectiv.
Condamnat la 4 ani de închisoare, Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectoarelor 4, apoi 5, a solicitat în instanţă ridicarea sechestrului de pe o casă şi cinci maşini de epocă. Sunt bunurile sale cu care a acoperit cauțiunea ce i-a fost impusă în anul 2015.
Piedone a cerut ridicarea sechestrului după ce instanţa l-a exceptat de la plata daunelor pentru victimele incendiului de la Colectiv. Practic, el a cerut judecătorilor „lămurirea dispozitivului” deciziei 566/2022 din dosarul 17008/3/2016 prin care a fost condamnat în dosarul Colectiv. Aceștia nu s-au pronunțat și cu privire la cauțiunea care i-a fost reținută lui Cristian Popescu Piedone.
Judecătorii i-au admis lui Cristian Popescu Piedone contestația la executare și au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii puse de procurori asupra bunurilor a căror valoare a fost estimată la 1,5 milioane de lei. Din câte se pare, pe lângă imobil este vorba despre trei autoturisme Cadillac, un Oldsmobile şi un autovehicul Mercedes.
De menționat că fostul primar a formulat recurs în anulare împotriva deciziei de condamnare, care a fost înregistrată, dar care nu a primit încă un termen de judecată.
Cristian Popescu Piedone, condamnat în Dosarul Colectiv
În data de 12 mai, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu în Dosarul Colectiv. Pedeapsa a fost redusă la jumătate comparativ cu sentința pronunțată anterior, pe fond, de Tribunalul București, de 8 ani şi 6 luni de închisoare.
Pe lângă reducerea la jumătate a pedepsei, fostul primar Cristian Popescu Piedone a fost scos şi de pe lista inculpaţilor care trebuie să plătească daune victimelor incendiului de la Colectiv.
Judecătorii au stabilit că Piedone a semnat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv deși nu îndeplineau condițiile legale. Clubul funcționa cu încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor